Παρασκευή, Νοεμβρίου 19, 2010

ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ…ΜΟΝΟ ΚΩΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ…

Η απόφαση για τη στήριξη της Ελλάδα ήταν απολύτως σωστή, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, από το συνέδριο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη. Πρόσθεσε ότι η χώρα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει.

Προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα ότι οι διασυνδέσεις στην παγκόσμια οικονομία σημαίνουν πως ακόμη και τα προβλήματα μικρών χωρών μπορεί να έχουν μεγάλη επίπτωση, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι "μετά την κρίση η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να παραμείνει ίδια με πριν".

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε στα συμπεράσματα από την εξέλιξη της διεθνούς κρίσης, επισημαίνοντας πως η ανάγκη υποστήριξης της ανάπτυξης παραμένει απολύτως αναγκαία, ενώ χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη εξέτασης των χρεών πολλών κρατών. "Πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα ένα προς ένα και να οραματιστούμε το επόμενο σύστημα, το οποίο δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στη συνεργασία", είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Εκτίμησε ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο πως ορισμένες χώρες προχωρούν όσο γρήγορα πρέπει, ώστε ν' αντιμετωπίσουν τα χρέη τους και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει μεσοπρόθεσμα διεθνής εξισορρόπηση χωρίς να γίνουν μερικές σημαντικές αλλαγές στις νομισματικές ισοτιμίες ορισμένων αναπτυσσόμενων χωρών.

Ο Ντ. Στρος-Καν πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν όσον αφορά τη βελτίωση της εποπτείας και των προγραμμάτων επίλυσης κρίσεων, ενώ για την αμερικανική οικονομία, υπογράμμισε πως μπορεί να ακολουθήσει οποιαδήποτε κατεύθυνση, είτε να ανακάμψει είτε να βυθιστεί εκ νέου σε ύφεση.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη ζώνη του ευρώ, η οποία βρίσκεται σε αναταραχή λόγω της ιρλανδικής κρίσης, ο Ντομινίκ Στρος-Καν εκτιμά πως "τα εθνικά συμφέροντα μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με αυτά της ευρωζώνης στο σύνολό της". Πρέπει όμως τα μέλη της νομισματικής αυτής ένωσης να "εργάζονται από κοινού" και να αντιλαμβάνονται ότι όσο η ζώνη διευρύνεται, τόσο πρέπει να μοιράζονται και τις ευθύνες.

ΠΡΕΖΑ TV
19-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: