Τρίτη, Νοεμβρίου 30, 2010

ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΕΤΟΙΜΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ “ΑΧΕΠΑ”, “ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ”, “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ” ΚΑΙ “ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ”

Μπάχαλο φαίνεται ότι επικρατεί με την εφαρμογή της ολοήμερης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Μπορεί τα πρώτα τέσσερα νοσηλευτικά ιδρύματα που θα κάνουν “πρεμιέρα” αύριο να έχουν ανακοινωθεί (“ΑΧΕΠΑ”, “Θεαγένειο”, “Παπανικολάου” και “Παπαγεωργίου”), ωστόσο κανείς, ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι διοικητές, γνωρίζουν πώς ακριβώς θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν στη “Μ” ότι όχι μόνο δεν έχουν καμία ενημέρωση για το θέμα, αλλά και ότι το υπάρχον προσωπικό -νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό- δεν επαρκεί ούτε καν για τη σημερινή λειτουργία των νοσοκομείων, πόσο μάλλον για την ολοήμερη.
Από την πλευρά τους, οι διοικητές των νοσοκομείων είναι στην… αναμονή, περιμένοντας διευκρινιστική εγκύκλιο που θα ξεκαθαρίζει τον τρόπο της ολοήμερης λειτουργίας, ενώ άλλοι τώρα διαβάζουν την αρχική εγκύκλιο, προκειμένου να προλάβουν μέσα σε μόλις μία μέρα να είναι έτοιμοι για την εφαρμογή του νέου συστήματος.
“Το προσωπικό του νοσοκομείου μας είναι τόσο λίγο, που δεν επαρκεί ούτε για την παρούσα φάση λειτουργίας του νοσοκομείου. Και δεν μιλάμε μόνο για έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού αλλά και διοικητικού. Αυτήν τη στιγμή έχουμε 110 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών και 150 διοικητικών. Ας μας πουν οι αρμόδιοι με ποιο ωράριο θα λειτουργήσει το νοσοκομείο;”, τονίζει η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του αντικαρκινικού νοσοκομείου “Θεαγένειο” Χαρούλα Σαραϊλή.
Παράλληλα, αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση στους εργαζόμενους για το πώς θα γίνει η ολοήμερη λειτουργία, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι αρμόδιοι μπορεί να έχουν στο μυαλό τους επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας.
“Πλανώνται αν νομίζουν ότι έτσι θα βγει η δουλειά. Δεν θα δεχτούμε κάτι τέτοιο. Αν αντί για 4 διοικητικούς υπαλλήλους έχουν δύο και υπάρχουν ουρές στα γκισέ, τότε ποιο το νόημα της ολοήμερης λειτουργίας;”, επισημαίνει η κ. Σαραϊλή.
Στάση αναμονής τηρεί ο διοικητής του νοσοκομείου “Θεαγένειο” Άρης Μουσιώνης, ο οποίος εξηγεί ότι “περιμένουμε σήμερα (σ.σ. χθες) ή το αργότερο αύριο διευκρινιστική εγκύκλιο για τον τρόπο λειτουργίας των ολοήμερων νοσοκομείων. Ακόμη δεν μπορώ να πω πώς θα λειτουργήσει, ούτε έχουμε ενημερώσει τους εργαζόμενους, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει συμμετοχή από τους γιατρούς”.
Ανάλογη είναι η κατάσταση στο “ΑΧΕΠΑ”, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων Χαράλαμπο Κοροξενό η έλλειψη προσωπικού είναι δραματική και αγγίζει το 40%. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν 1.200 οργανικές θέσεις νοσηλευτών και καλύπτονται μόνο οι 700.
“Δεν έχουμε ενημέρωση για το πώς θα γίνει η ολοήμερη λειτουργία. Η συμμετοχή στα απογευματινά ιατρεία είναι εθελοντική και για τους νοσηλευτές. Όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, μας λείπει ο μαγνητικός και χρειαζόμαστε ακόμη έναν αξονικό τομογράφο”, λεει ο κ. Κοροξενός.
Από την πλευρά του, ο διοικητής του “ΑΧΕΠΑ” Γιώργος Βέργουλας παραδέχεται ότι χθες άρχισε να διαβάζει τη σχετική εγκύκλιο, ώστε στη συνέχεια να οργανωθεί το νοσοκομείο και προσθέτει ότι “το ωράριο θα επεκτείνεται από τις 15.00 - 22.00 και θα δεχόμαστε χρόνια περιστατικά, ενώ εάν δεν έχει κόσμο, θα κλείνουμε ραντεβού. Αυτά όλα θα τα ξέρω με λεπτομέρειες αύριο (σ.σ. σήμερα)”.

Σε “Παπανικολάου” και “Παπαγεωργίου”
Καμία ενημέρωση δεν έχουν και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στην ολοήμερη λειτουργία χωρίς επιπλέον προσωπικό. Χωρίς ενημέρωση, όμως, είναι και η διοίκηση του νοσοκομείου, αφού αναμένει την εγκύκλιο από το υπουργείο Υγείας, που θα καθορίζει πώς θα εφαρμοστεί η ολοήμερη λειτουργία. Παράλληλα, εκτιμά ότι σε ορισμένα τμήματα θα μπορέσει να εφαρμοστεί και σε άλλα όχι, και προσθέτει ότι ακόμη δεν έχει γίνει η επιλογή των τμημάτων και των χώρων όπου θα λειτουργούν υπηρεσίες του νοσοκομείου τις απογευματινές ώρες. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανταπόκριση και συμμετοχή των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού.
Ανέτοιμο για την ολοήμερη λειτουργία, που αρχίζει αύριο, χαρακτηρίζει το “Παπαγεωργίου” ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Παναγιώτης Τουχτίδης.
“Φυσικά υπάρχει η υποδομή, γιατί ήδη λειτουργούν αρκετά απογευματινά ιατρεία. Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη γίνονται εξετάσεις στον αξονικό και τον μαγνητικό τομογράφο έως τις 9 το βράδυ. Ωστόσο, για να μπορέσει να λειτουργήσει από τις τρεις μετά το μεσημέρι έως και τις δέκα το βράδυ, χρειάζεται ενίσχυση του προσωπικού, κυρίως νοσηλευτών και τραυματιοφορέων”, εξηγεί ο κ. Τουχτίδης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι προς το παρόν δεν έχει γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος στους εργαζόμενους, ενώ σε περίπτωση που γίνει, αλλά οι εργαζόμενοι αρνηθούν, τότε θα προκύψει πρόβλημα, αφού δεν θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσληψης επικουρικού προσωπικού.
O γενικός διευθυντής του “Παπαγεωργίου” Γεώργιος Χριστόπουλος επισημαίνει ότι το νοσοκομείο ήδη λειτουργούσε και το απόγευμα για ιατρεία κι εργαστηριακές εξετάσεις, με τη διαφορά ότι το ωράριο ξεκινούσε στις τέσσερις μετά το μεσημέρι αντί στις τρεις. Όσον αφορά την ολοήμερη λειτουργία, τονίζει ότι η σχετική εγκύκλιος μόλις κυκλοφόρησε, οπότε πρέπει να μελετηθεί και να εξεταστεί τι θα αποφασίσουν οι γιατροί και οι πανεπιστημιακοί.


Νοσοκομεία-φτωχοκομεία

Για σοβαρά προβλήματα και τριβές ακόμη και μεταξύ των γιατρών εξαιτίας της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος(ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.
“Είναι τραγικό να μπει σε ολοήμερη λειτουργία ένα νοσοκομείο όπως το ‘Θεαγένειο’. Αναγκάζουν τους καρκινοπαθείς να πηγαίνουν το απόγευμα και να πληρώνουν επίσκεψη, ενώ θα έπρεπε να εξετάζονται δωρεάν. Θα ξεζουμίσουν τους καρκινοπαθείς, λες και φταίνε αυτοί για την ασθένειά τους”, λέει ο κ. Βαρνάβας και προσθέτει ότι “φοβάμαι ότι σταδιακά τα νοσοκομεία είτε δεν θα λειτουργούν το πρωί είτε θα λειτουργούν σαν φτωχοκομεία. Μία δημόσια υπηρεσία οφείλει να παρέχει υπηρεσίες ισότιμα σε όλους τους πολίτες και με τον ίδιο τρόπο. Για να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο, παίρνει κρατική επιχορήγηση και χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου πληρώνουν τις εισφορές τους οι ασφαλισμένοι. Τώρα τους λένε ‘ξαναπλήρωσε τον γιατρό’”.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, η υπουργική απόφαση για την ολοήμερη λειτουργία καθορίζει διαφορετικά τιμολόγια στις ζώνες που προβλέπονται. Μάλιστα, οι συντονιστές διευθυντές, που είναι στην ίδια βαθμίδα με τους διευθυντές, θα παίρνουν περισσότερα χρήματα και θα παίρνουν και επιπλέον 5% από τα ιατρεία των άλλων γιατρών. Επίσης, δεν έχει ξεκαθαρίσει σαν τι θα θεωρούνται τα χρήματα από τα απογευματινά ιατρεία. Η εφορία τα θεωρεί εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα και ο γιατρός πρέπει να κάνει Ε9 και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα θεωρεί επίδομα και τα περικόπτει και κατά 20%.

Της Νικολέτας Μπούκα

ΠΡΕΖΑ TV
30-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: