Τετάρτη, Νοεμβρίου 24, 2010

ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ - ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ,ΩΣΤΕ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ

Στους κοινωνικούς εταίρους περνάει το «μπαλάκι» των όρων υπεροχής της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης έναντι των κλαδικών. Και αυτό καθώς η νέα αναθεώρηση του Μνημονίου επέτρεψε την... επανεθνικοποίηση των όρων διολίσθησης των αμοιβών κάτω των κλαδικών μισθών.

Μετά τη μερική λείανση της πρόβλεψης στη νέα αναθεώρηση του Μνημονίου -έναντι της οριζόντιας κατίσχυσης όλων των επιχειρησιακών συμβάσεων που προβλεπόταν στην... αυγουστιάτικη έκδοση του Μνημονίου- η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη αναμένεται να καλέσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας τους κοινωνικούς εταίρους σε διαβούλευση.

Στόχος ο εντοπισμός, με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία, της διάρκειας και των προϋποθέσεων κάτω από τις οποίες θα υπογράφεται αυτή η ειδική επιχειρησιακή σύμβαση, η οποία θα υπερέχει της κλαδικής.

Αν και με τη δεύτερη αναθεώρηση του Μνημονίου δεν επιτρέπεται οι επιχειρησιακές συμβάσεις να προβλέπουν αμοιβές κάτω των προβλέψεων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης που υπογράφει η ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς, ωστόσο υπάρχει σημαντική υπαναχώρηση στο θέμα της μη επέκτασης των συμβάσεων στα μη μέλη, εργαζόμενους και εργοδότες.

Η τρόικα αρνήθηκε την επέκταση, κάτι που ευνοεί τις τράπεζες, οι οποίες δεν δέχονται τον ενιαίο κλαδικό μισθό που συνομολογεί η ΟΤΟΕ για τους τραπεζοϋπαλλήλους. Λόγω αναδιαρθρώσεων και αναδίπλωσης των τραπεζών επιδιώκονται αμοιβές αναλόγως της συγκυρίας, κατά τράπεζα και κατά περίπτωση.

Το ίδιο ισχύει και με πολλούς εργοδότες οι οποίοι μπορούν διά της... τεθλασμένης να κρατήσουν έξω από την επιχείρηση που διευθύνουν τους κλαδικούς-ενιαίους μισθούς. Και αυτό μπορούν να το πετύχουν αποσυρόμενοι από τον οικείο εργοδοτικό σύνδεσμο. Ετσι λόγω της μη υποχρεωτικής εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης στους εργαζόμενους που δεν ανήκουν σε σωματεία ή σε επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη του εργοδοτικού φόρουμ, ουσιαστικά διαμορφώνουν διαφορετικό-επιχερησιακό μισθολόγιο, ακόμη και εάν τεθούν αυστηροί όροι.

Δεν θα υπάρχει συνομιλητής

Επιπροσθέτως η μη υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων θα οδηγήσει σε φυλλορρόημα τις εργοδοτικές ενώσεις, με αποτέλεσμα η ΓΣΕΕ και οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις (ομοσπονδίες) να μη βρίσκουν συνομιλητή προκειμένου να διαπραγματευτούν το ύψος των αμοιβών.

Ως προς την ανάγκη επέκτασης των συμβάσεων ωστόσο υπάρχει η κατ' αρχήν συμφωνία όλων των εργοδοτικών φορέων και του ΣΕΒ. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών έχει στείλει σχετική επιστολή στο υπουργείο Εργασίας με την οποία αποδέχεται την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων. Πιθανότατα πρόκειται για αντεκδίκηση προς τη ΓΣΕΕ μετά τη διόρθωση της ακραίας πρόβλεψης για οριζόντια και καθολική υπεροχή των επιχειρησιακών συμβάσεων. Ετσι ο ΣΕΒ φαίνεται να υπαναχώρησε των αρχικών διακηρύξεων.

Αν και όλα τα ζητήματα μένουν ανοιχτά πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ΓΣΕΕ-εργοδοτών, με τη συμμετοχή της κ. Κατσέλη, είναι πολύ πιθανό το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας να μην αναφέρεται καθόλου στην επέκταση των συμβάσεων. Και να επιχειρηθεί η διόρθωση της ακραίας αυτής πρόβλεψης στην επόμενη αναθεώρηση του Μνημονίου (Μάρτιος του 2011).

* Πηγές του υπουργείου Εργασίας σημείωναν χθες ότι «αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση δεν έχει διακοσμητικό ρόλο αλλά διαπραγματεύεται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Το νέο κείμενο δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή να θεσπίσει όρους βάσει των οποίων θα γίνει η απόκλιση των επιχειρησιακών από τις κλαδικές».

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

ΠΡΕΖΑ TV
24-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: