Χάνει έδαφος ο µητρικός θηλασµός στη χώρα µας καθώς τα περισσότερα µαιευτήρια δεν τον υποστηρίζουν. Σύµφωνα µε τους επιστήµονες όµως το µητρικό γάλα κατά τους πρώτους µήνες ζωής των βρεφών παίζει σηµαντικό ρόλο για τη µετέπειτα υγεία τους.
Ο µητρικός θηλασµός φαίνεται να προστατεύει τα µωρά και κατοπινούς ενηλίκους από λοιµώξεις, άσθµα, εµφάνιση διαβήτη, ακόµη και από την ανάπτυξη καρκίνου.
Οπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού σε δείγµα 1.800 γυναικών, 89,7% των νέων µητέρων αρχίζει τον θηλασµό αµέσως µετά τον τοκετό, αλλά το ποσοστό ύστερα από ένα µήνα πέφτει στο 60% και µετά τους έξι µήνες κατρακυλά στο 22%. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Νεογνολογικού Τµήµατος του Μαιευτηρίου Ελενα Βενιζέλου και µέλος της Εθνικής Επιτροπής Θηλασµού Γιώργος Λιόσης, «κρίνεται απαραίτητο τα µωρά να τρέφονται αποκλειστικά µε µητρικό γάλα τους πρώτους έξι µήνες της ζωής τους και συµπληρωµατικά µε άλλες τροφές µέχρις ότου να κλείσουν το πρώτο έτος».
«Το πιο σηµαντικό δώρο»
Πεπεισµένη για τα πλεονεκτήµατα του µητρικού θηλασµού είναι η Ασπα Χαρµαντά, η οποία θηλάζει τον γιο της, ηλικίας 10 µηνών. «Το κάνω απλώς γιατί είναι αυτό που έχει ανάγκη τώρα.
Είναι άλλωστε το πιο σηµαντικό δώρο για τη ζωή του παιδιού από τη µαµά του», λέει στα «ΝΕΑ» η Ασπα, υπεύθυνη του µπλογκ yogamamagr.
blogspot. com, µέσω του οποίου δίνει συµβουλές σε νέες µητέρες.
Ο θηλασµός, όπως παραδέχεται, είναι µια δύσκολη διαδικασία, µια τέχνη στην οποία οι γυναίκες πρέπει να µυηθούν από έµπειρες µαίες. «Κι εγώ είχα δυσκολίες και πέρασα πολύ άσχηµες στιγµές.
Το καταλαβαίνω να απογοητεύεται µια µαµά, αλλά πρέπει να συνεχίζει την προσπάθεια», λέει.
Παρ όλα αυτά, στη χώρα µας δεν υπάρχει ούτε ένα πιστοποιηµένο µαιευτήριο (δηµόσιο ή ιδιωτικό) που να είναι φιλικό προς τα µωρά ο διεθνής όρος είναι baby friendly και αναφέρεται σε έναν αυστηρό δεκάλογο για επιτυχή µητρικό θηλασµό.
Στο πλαίσιο αυτό, οι µητέρες πρέπει να ενηµερώνονται για τα πλεονεκτήµατα του θηλασµού και να λαµβάνουν βοήθεια ώστε να θηλάσουν κατά το πρώτο ηµίωρο µετά τον τοκετό.
Σηµειώνεται πως στην Τουρκία λειτουργούν 80 baby friendly µαιευτήρια και στην Αλβανία πέντε! Αντίθετα στην Ελλάδα, εκτός από δύο δηµόσια νοσοκοµεία Ελενα και Αττικόν όπου γίνονται τα πρώτα βήµατα για την προώθηση του µητρικού θηλασµού µε τα νεογέννητα να βρίσκονται 24ώρες το 24ωρο δίπλα στη µητέρα τους, τα µαιευτήρια στην πλειονότητά τους προωθούν το γάλα του εµπορίου παρότι η διαφήµισή του απαγορεύεται στους χώρους του νοσοκοµείου.
Είναι ενδεικτικό, σύµφωνα µε τα στοιχεία έρευνας που δηµοσιεύθηκε στο επιστηµονικό περιοδικό «Clinical and Εxperimental Οbstetrics & Gynecology» την οποία υπογράφει ως υπεύθυνη µελέτης η Μαρία Δάγλα, καθηγήτρια Εφαρµογών στο Τµήµα Μαιευτικής του ΤΕΙ Αθηνών, 68,3% των γυναικών δήλωσε πως στο µαιευτήριο τους πήγαιναν γάλα εµπορίου για να ταΐσουν τα βρέφη, ενώ µία στις δύο νέες µητέρες έφυγε από το νοσοκοµείο µε συνταγή γιατρού για ξένο γάλα.
Συνεπώς, η αποφασιστικότητα των νέων µητέρων και η σωστή πληροφόρηση είναι το άλφα στο αλφαβητάρι του µητρικού θηλασµού, λόγω της έλλειψης υποστηρικτικού µηχανισµού στα µαιευτήρια.
Για τη Βάσω Βαφειάδου που θήλασε τις κόρες της για αρκετούς µήνες, δεν υπήρξε δίληµµα. «Τη µεγάλη µου µέχρι 22 µηνών και τη δεύτερη µέχρι 17 µηνών. Και όλο αυτό το διάστηµα τους έδινα αποκλειστικά δικό µου γάλα».
Είχε, όπως λέει, συµπαράσταση από την οικογένειά της, όχι όµως και από το µαιευτήριο όπου γέννησε. «Είχα αποφασίσει να θηλάσω, απόφαση την οποία προφανώς δεν συµµερίστηκε η µαία, η οποία µου έφερε το παιδί ταϊσµένο µε ξένο γάλα.
Εκανα φασαρία για να µην ξανασυµβεί», θυµάται.
Σηµειώνεται πως το τελευταίο διάστηµα η Εθνική Επιτροπή Θηλασµού διεξάγει σεµινάρια εκπαίδευσης σε µαίες και γιατρούς µε σκοπό την εισαγωγή του µητρικού θηλασµού και στα ελληνικά µαιευτήρια.
«Δεξαµενή» στο Ελενα
Για να διαπιστώσει κανείς πόσο επωφελές είναι το µητρικό γάλα για τα βρέφη αρκεί να επισκεφθεί το Μαιευτήριο Ελενα, όπου διατηρείται «δεξαµενή» µητρικού γάλακτος για τα πρόωρα µωρά. «Διατηρούµε για τρεις µήνες σε βαθιά ψύξη µητρικό γάλα που λαµβάνουµε από εθελόντριες µητέρες, το οποίο πρωτίστως παστεριώνεται ώστε να µην υπάρχει κίνδυνος µετάδοσης ασθενειών.
Με αυτό ταΐζουµε τα πρόωρα ώστε να τα τροφοδοτήσουµε µε ένα µηχανισµό άµυνας κατά των λοιµώξεων», τονίζει ο κ. Λιόσης.
ΠΡΕΖΑ TV
8-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου