Πέμπτη, Νοεμβρίου 04, 2010

ΣτΕ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

Οχι στην τσιμεντοποίηση της Πάρνηθας λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας και αποφαίνεται ότι οι αυστηροί περιορισμοί δόμησης που επιβάλλει το Προεδρικό Διάταγμα του 2007 για την προστασία του ορεινού όγκου είναι συνταγματικοί και νόμιμοι.

Αφορμή αποτέλεσαν προσφυγές της Νομαρχίας Νοτιοανατολικής Αττικής, της κοινότητας Αφιδνών και κατοίκων της περιοχής, που στρέφονταν κατά του Π.Δ. που εκδόθηκε επί υπουργίας Σουφλιά και καθόριζε τις ζώνες προστασίας του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας. Βασικό επιχείρημα των προσφευγόντων, που απορρίφθηκε από το Ε' τμήμα του ΣτΕ, ήταν ότι οι ρυθμίσεις που επιβάλλουν πολεοδομικούς περιορισμούς θεσπίστηκαν χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να οδηγούν στην ανάσχεση εξάπλωσης των οικισμών κατά παράβαση των διατάξεων του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι δικαστές αναφέρουν στις αποφάσεις τους (3497, 3501 και 3506/2010) ότι οι περιορισμοί δόμησης στην Πάρνηθα υπαγορεύονται από λόγους δημοσίου συμφέροντος που σχετίζονται με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ακόμη κι αν επηρεάζεται δυσμενώς η δυνατότητα δόμησης, οι περιορισμοί είναι συνταγματικώς ανεκτοί διότι ελήφθησαν αφ' ενός με αντικειμενικά κριτήρια και δεν υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο και αφ' ετέρου βρίσκονται σε αρμονία προς το Ρυθμιστικό Σχέδιο των Αθηνών που στόχο έχει την ανακοπή της οικιστικής ανάπτυξης.

Ανάλογη τύχη είχε και ο ισχυρισμός των κατοίκων ότι παραβιάζεται το άρθρο 17 του Συντάγματος και η ΕΣΔΑ, καθώς το διάταγμα δεν προβλέπει την πλήρη αποζημίωσή τους. Και αυτό γιατί θεσπίζονται όροι δόμησης που συνιστούν de facto αποστέρηση της ιδιοκτησίας τους. Σύμφωνα με το δικαστήριο, το επιχείρημα αυτό είναι αβάσιμο, διότι η έκταση της ιδιοκτησίας τους ανέρχεται στα 6.080 τ.μ., ενώ για την ανέγερση οικοδομής στην περιοχή προβλέπονται ως ελάχιστο όριο τα 20.000 τ.μ.

Επίσης, δεν έγιναν δεκτοί και οι ισχυρισμοί ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του Π.Δ. που αφορούν το πάρκο ραδιοτηλεοπτικών κεραιών, τις κατασκηνώσεις της Τραπέζης της Ελλάδος και τη λατομική περιοχή Ξηρορέματος. Οι περιοχές αυτές είχαν, κατά τους δικαστές, χωροθετηθεί από το 1996, πριν από την έκδοση του διατάγματος, και επομένως οι επιτρεπόμενες χρήσεις είναι νόμιμες.

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
4-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: