Πέμπτη, Νοεμβρίου 18, 2010

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΟΙ ΕΚΒΙΑΣµΟΙ ΚΑΙ ΣΥµΒΙΒΑΣµΟΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Θρίαµβο του εκβιασµού, του συµβιβασµού και του… δικαίου του ισχυροτέρου αποτέλεσε η διήµερη συνεδρίαση των υπουργών Οικονοµικών της ευρωζώνης και των «27» - χωρίς παρ’ όλα αυτά να καταφέρει να καθησυχάσει ούτε τις αγορές ούτε την Ενωση για την «κρίση νούµερο δύο» που διέρχεται η ευρωζώνη.

Παρά τις κατηγορίες που έχουν εξαπολύσει ουκ ολίγοι ηγέτες για τις ευθύνες της κ. Μέρκελ για τη νέα κρίση – και, κυρίως, για την άνοδο στο κόστος δανεισµού των χωρών της περιφέρειας – ο υπουργός Οικονοµικών της Γερµανίας κ. Σόιµπλε εµφανίσθηκε αµετανόητος. Κοινοτικές πηγές επιβεβαίωναν ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ∆εκεµβρίου το Βερολίνο δεν πρόκειται να εµφανισθεί µε διαφορετική θέση – και θα επιµείνει ο µόνιµος µηχανισµός στήριξης, που θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα στα µέσα του 2011, να προβλέπει και κόστος για τους ιδιώτες και κανόνες για ελεγχόµενη χρεοκοπία. Εχοντας την απόλυτη στήριξη µιας εξασθενηµένης Γαλλίας του κ. Σαρκοζί, είναι πολύ πιθανό ότι η γερµανική πρόταση θα περάσει και θα υλοποιηθεί, παρά το κόστος που έχει σήµερα για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και – κατά τα φαινόµενα – την Ισπανία. Αλλωστε, χωρίς τα χρήµατα της Γερµανίας δεν µπορεί να υπάρχει κανένα Ταµείο – κάτι που γνωρίζουν όλοι οι εταίροι και κάτι που υπενθύµισαν στον «ασεβή» κ. Παπανδρέου και η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιµπλε.

Πέρα από τις γερµανικές απαιτήσεις, στο Eurogroup έγιναν εµφανείς και µια σειρά άλλοι εκβιασµοί (ή «στριψίµατα χεριών», κατά την έκφραση διπλωµάτη). Θύµα τους και η Ελλάδα η οποία, µολονότι πέτυχε µείωση του ελλείµµατος της τάξεως των 14 δισ. ευρώ, υποχρεώθηκε να δεχθεί δύο «βαρείς» όρους: Πρώτον, ότι θα λάβει κάθε αναγκαίο µέτρο (σ.σ.: άρα τίποτε δεν εξαιρείται, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις) και, δεύτερον, η απόκλιση που θα παρατηρηθεί σε σχέση µε τον στόχο – και η οποία οφείλεται στην αναθεώρηση των στοιχείων – θα πρέπει να καλυφθεί σε ένα µόνο έτος, το 2011, κι όχι σε δύο, όπως ήταν η διεκδίκηση του κ. Παπακωνσταντίνου.

Οι πιέσεις
Αντίστοιχες πιέσεις δέχθηκε η Ιρλανδία, προκειµένου να ζητήσει βοήθειααπό τον Μηχανισµό. Και παρά τη σθεναρή αντίσταση, τελικώς δέχθηκε να υπάρξουν εντατικές διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα, οι οποίες αρχίζουν ήδη από σήµερα. Πλέον, οι αγορές θεωρούν ότι είναι θέµα χρόνου η προσφυγή της Ιρλανδίας – ενδεχοµένως έχοντας πετύχει ότι το δικό της µνηµόνιο δεν θα περιλαµβάνει την αύξηση της φορολογίας, που θα έδιωχνε τους επενδυτές. Οµως, το ∆ουβλίνο είναι διαφορετική περίπτωση από την Ελλάδα και ως θύµα… εκβιασµού – διότι τις πιέσεις δεν τις δέχθηκε µόνο από τη Γερµανία και τους ισχυρούς, αλλά και από τους αδύναµους, µε επικεφαλής τους Πορτογάλους, που είπαν ευθέως µέσα στο Eurogroup ότι «δεν µπορεί µια χώρα να παίρνει στον λαιµό της µια άλλη».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Eurogroup εξέδωσε ανακοινώσεις για τα οικονοµικά τριών χωρών – της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Εδειξε έτσι σε όλους ποιοι είναι οι ευάλωτοι και «ένοχοι» για την κρίση – κι ας έχουν ανόµοιες οικονοµίες.

ΠΡΕΖΑ TV
18-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: