Τετάρτη, Νοεμβρίου 24, 2010

ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Ο Αντουάν Κοντ, ένας από τους πιο γνωστούς ποινικολόγους στη Γαλλία, συνήγορος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, ήρθε πριν από λίγες ημέρες στην Ελλάδα για να συζητήσει με τον πελάτη του και τον έτερο συνήγορο, Ιπποκράτη Μυλωνά, την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου, την οποία σκοπεύουν να καταθέσουν στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Ο κύριος Κοντ, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους προσφυγές, συμμετείχε στη δίκη του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και ήδη από τη διαδικασία στο Εφετείο είχε εκθέσει στο δικαστήριο τα επιχειρήματα για τη μη διεξαγωγή δικαίας δίκης (βλ. «Ε» 17/06/06).

Στην αγόρευσή του στο Εφετείο (23/03/07) χρησιμοποίησε σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων, ευρωπαϊκού και αμερικανικού, καθώς και το πόρισμα Γαλλίδας πραγματογνώμονα που συνέκρινε τα φερόμενα ως πειστήρια με δείγμα γραφής του Αλ. Γιωτόπουλου και αντέτεινε στην εισαγγελική πρόταση, περί ενοχής για ηθική αυτουργία, το γράμμα του νόμου, το οποίο ρητά επιτάσσει την παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων και δεν έχει ως αφετηρία την εμφάνιση του ζητούμενου ως δεδομένου.

Σε ερώτηση της «Ε», ο κ. Κοντ εξήγησε ότι θα χρησιμοποιήσει και νέα στοιχεία στην προσφυγή του. Ενα από τα κυριότερα είναι η δημοσίευση του βιβλίου του Νικ. Π. Ζαΐρη («Παραλειπόμενα από τη δίκη της Ε.Ο. 17Ν»), ενός από τα τρία τακτικά μέλη του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που δίκασε τη «17Ν», πριν εκδοθεί η σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου. Ο κ. Ζαΐρης, πρόεδρος Εφετών τότε, προήχθη σε αρεοπαγίτη το 2007. «Στη Γαλλία θα είχαν κινηθεί νομικές διαδικασίες εναντίον του για προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και πιθανό να είχε γίνει και μήνυση για παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου», εξηγεί ο Α. Κοντ.

«Από την αρχή ήμουν πεπεισμένος ότι η δίκη θα έπρεπε να βγει από τα σύνορα της χώρας. Και τον Ιανουάριο, όπως έχουμε δικαίωμα, θα προχωρήσουμε στην προσφυγή, η οποία θα πρέπει να είναι άριστα προετοιμασμένη και να αποδεικνύει την παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών γιατί αργότερα μπορείς μόνο να προσθέσεις λεπτομέρειες», λέει. Η προσφυγή θα εξεταστεί από το δικαστήριο, το οποίο κατόπιν θα απευθύνει ερωτήματα στην κυβέρνηση. Είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, το οποίο μάλιστα είναι δημόσιο, τόσο οι ερωτήσεις του δικαστηρίου όσο και οι απαντήσεις της κυβέρνησης (του υπουργείου Δικαιοσύνης)1. Η ακροαματική διαδικασία έρχεται στο τέλος. Στην ερώτηση της «Ε» εάν υπάρχει δυνατότητα επανεξέτασης της δίκης, ο κ. Κοντ απάντησε ότι είναι πράγματι δυνατόν εάν η κυβέρνηση καταδικαστεί για σοβαρή παραβίαση της Σύμβασης.

Της ΒΑΛΙΑΣ ΚΑΪΜΑΚΗ

ΠΡΕΖΑ TV
24-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: