Παρασκευή, Νοεμβρίου 26, 2010

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

∆ιαστάσεις προσλαµβάνει η αντιπαράθεση του υφυπουργού Παιδείας Γ. Πανάρετου µε το Πανεπιστήµιο Αθηνών για το θέµα της οικογενειοκρατίας.

Οι πανεπιστηµιακοί αντιδρούν και στο κείµενο διαβούλευσηςγια τη µεταρρύθµιση στα Ιδρύµατα και απειλούν µε αποχή από τον διάλογο που αρχίζει τη ∆ευτέρα, ενώ η συνδικαλιστική ηγεσία τους προειδοποιεί για «κάθετη σύγκρουση», σε περίπτωση µείωσης των επιδοµάτων τους.

Χθες ηΣύγκλητοςτου αρχαιότερου Ιδρύµατοςτης χώρας πουσυνεδρίασε εκτάκτως, απέρριψεοµόφωνα και µε σκληρέςαιτιάσεις την πρόταση Πανάρετου για λουκέτο λόγω οικογενειοκρατίας στο Τµήµα Κοινωνικής Θεολογίας, υποστηρίζοντας ότι η παρέµβασή του συνιστά ανεπίτρεπτη παρέµβαση στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστηµίου. Η εξέλιξη αυτή θολώνει το τοπίο ως προς το τι θα συµβεί, καθώς δεν είναιξεκάθαρο αν το υπουργείο µπορεί να επιµείνει στο λουκέτο παρά την αντίθεση της Συγκλήτου.

Κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, οι πανεπιστηµιακοίσυµφώνησαν ότι εφόσον αποδειχθεί από τη ∆ικαιοσύνη ότι υπήρξαν παραβιάσεις της νοµιµότητας στην εκλογή καθηγητών,πρέπει βεβαίως να επιβληθούν κυρώσεις.

Ωστόσο επισήµανανότι ο υφυπουργός Παιδείας αφενόςπροκαταλαµβάνει τη ∆ικαιοσύνη, αφετέρου δεν έχει αρµοδιότητα να ζητά νακλείσει το εν λόγω Τµήµα και απέδωσαν την πρωτοβουλία του στο πλαίσιο των σαρωτικών συγχωνεύσεων σχολών, πανεπιστηµίων και ΤΕΙ που, όπως υποστήριξαν, προετοιµάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Μνηµονίου.

Επίσης επισήµαναν ότι ηπρόταση Πανάρετου να µετεγγραφούν οι περίπου 1.500 φοιτητές του Τµήµατος Κοινωνικής Θεολογίας στο ΤµήµαΘεολογίας δεν µπορεί να υλοποιηθεί, καθώς ταδύο Τµήµατα έχουν αρκετά διαφορετικά αντικείµενα και τοπρώτο έχει αναλογίες προς την Κοινωνιολογία. Σηµείωσαν ακόµα ότι τα περισσότερα µέλη της οικογένειας που φέρεται ότι είχε «καταλάβει» τις θέσεις διδασκόντων στο Τµήµα Κοινωνικής Θεολογίας έχουν αποχωρήσει ή αποπεµφθεί, οπότε εξέλιπε και ο λόγος για τον οποίον ζητήθηκε λουκέτο. Εξω από τον χώρο συνεδρίασης της Συγκλήτου είχαν συγκεντρωθείδεκάδες φοιτητές οι οποίοι ζητούσαν να µην κλείσει το Τµήµα τους, ενώ την ερχόµενη εβδοµάδα διοργανώνουν παράσταση διαµαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Απορρίπτουν τις αλλαγές
Η Σύγκλητοςτου Πανεπιστηµίου Αθηνών αποφάσισε κατάπλειοψηφία ότι το κείµενο διαβούλευσης για τις αλλαγές στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση που παρουσίασε πρόσφαταη υπουργός ΠαιδείαςΑννα ∆ιαµαντοπούλου (και µεταξύ των άλλωνπροβλέπει δηµιουργία Συµβουλίων∆ιοίκησης στα ΑΕΙ, στα οποία θα συµµετέχουν και εξωπανεπιστηµιακοί) δεν µπορεί νααποτελέσει βάση συζήτησης.Μάλιστα το Πανεπιστήµιο Αθηνών πήγε τηναντιπαράθεση ένα βήµα παραπέρα, αποφασίζοντας να µην παραστεί στο διάλογο που αρχίζει την ερχόµενη ∆ευτέρα, αν δεν αποσυρθεί το κείµενο.

ΠΡΕΖΑ TV
26-11-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Nα κλεισουν ολα αυτα τα μπουρδελα μια και καλη.

Ας κανουν τους μαλακες τωρα αλλα το τι συμβαινει το ξερουν ολοι πολυ καλα.

Τους μονους που λυπαμαι ειναι τους φοιτητες που πηγαν εκει χωρις να γνωριζουν τι χαμετυπια ειναι αλλα δεν πιστευω οτι θα μεινουν ξεκρεμαστοι στη τελικη.