Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2010

ΞΕΣΠΑΘΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΑΓΝΟ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

Ξεσπαθώνει για το παλιό εργοστάσιο της «ΑΓΝΟ» στη Σταυρούπολη το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο. «Είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου.

Καμιά συζήτηση για οτιδήποτε άλλο», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, μετά και το δημοσίευμα της «Ε» (23/11 - σελ. 18), με αφορμή μελέτη αξιοποίησής του, που παρουσιάζεται σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη.

Το δημοτικό συμβούλιο καλεί τους φορείς, τους συλλόγους και τα νεοεκλεγέντα όργανα της αυτοδιοίκησης του «καλλικρατικού» διευρυμένου Δήμου Παύλου Μελά (Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία), «ν' αντισταθούν στην τσιμεντοποίηση της περιοχής με τον ψευδεπίγραφο τίτλο Green City».

Στο μεταξύ, η δημοτική κίνηση «Αλληλεγγύη για το κοινό μας μέλλον», που γεννήθηκε μέσα από τις δράσεις κινήσεων πολιτών για την απόδοση των χώρων των πρώην στρατοπέδων Παύλου Μελά και Καρατάσιου, για την απομάκρυνση των τοξικών της ΔΙΑΝΑ και την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, τονίζει:

«Το μάστερ πλαν παρουσιάζεται λίγες μέρες μετά τις δημοτικές εκλογές, όπου το θέμα του ΑΓΝΟ είχε αναδειχθεί από εμάς ως μείζον πολιτικό ζήτημα της περιοχής. Η μελέτη αυτή εν ονόματι της "πράσινης ανάπτυξης" προβλέπει την οικοδόμηση ενός χώρου ο οποίος εξακολουθεί να είναι χώρος πρασίνου».

Τόσο το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο όσο και η δημοτική κίνηση «Αλληλεγγύη» επισημαίνουν:

* Σύμφωνα με το ισχύον ρυμοτομικό διάταγμα, ο χώρος του ΑΓΝΟ είναι χώρος πρασίνου.

* Οι όποιες προηγούμενες προσπάθειες για ένταξη των 13 στρεμμάτων του ΑΓΝΟ στην πολεοδομική ενότητα της Πρόνοιας και η οικοδόμηση με συντελεστή δόμησης 2,4 είναι αντίθετες με το κοινό αίσθημα των κατοίκων και του δημοτικού συμβουλίου.

Του Ν. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
25-11-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο χώρος είναι και πρέπει να παραμείνει χώρος πρασίνου. Δεν είναι οικοδομήσιμος αν και πολλοί προσπαθούν να παρουσιάσουν τον χώρο ως οικοδομήσιμο. Είναι αναληθές. Το ΓΠΣ όντως αποδίδει επιτρεπόμενη χρήση κεντρικές λειτουργίες πόλης αλλά ουδέποτε έγινε τροποποίηση και εναρμόνιση του ρυμοτομικού σχεδίου ώστε να μετατραπεί από χώρος πρασίνου σε οικοδομήσιμο χώρο και πόσο μάλλον με συντελεστή 2,4. Πολλοί παίζουν περιέργα παιχνίδια και εδώ αναρωτιέμαι για τον ρόλο που προσπαθεί να παίξει το ΤΕΕ. Είμαι μηχανικός και δεν μπορώ να καταλάβω τελικά το επιμελητήριο στο οποίο ανήκω ποιους σκοπούς εξυπηρετεί. Πάντως αυτό δε θα μείνει έτσι. Και επιτέλους δεν μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του αγνοώντας προεδρικά διατάγματα όπως είναι το ρυμοτομικό σχέδιο και χαράζοντας σχέδια και μακέτες στις πλάτες των πολιτών για ιδίο και μόνο όφελος. Οχι δεν είναι προς όφελος του καθε πολίτη η κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου που θα κλείσει όλα τα μικρομάγαζα της Σταυρούπολης και θα πνίξει την περιοχή στο τσιμέντο που στα ταβάνια θα έχει λίγο γκαζόν για να φαίνεται από τον αέρα ως πράσινο.