Σάββατο, Νοεμβρίου 27, 2010

ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ…ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΓΟΡΕΣ

Λεφτά δεν έχουν να ξοδέψουν οι καταναλωτές, αλλά τα εμπορικά καταστήματα στην πρωτεύουσα θα δουλέψουν φέτος και την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου (10.00-18.00) με την απόφαση-κερκόπορτα της Νομαρχίας Αθηνών που προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις από εκπροσώπους των εργαζομένων και διχάζει τους εμπόρους. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, που υπέβαλε και το σχετικό αίτημα προς τον νομάρχη Γιάννη Σγουρό, δικαιολογήθηκε με το επιχείρημα ότι το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 12/12 θα βοηθήσει την αγορά να αναπληρώσει τις απώλειες από τις 750 συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας μέσα στο 2010.

Σύμφωνα με την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου τα καταστήματα στην Αθήνα θα λειτουργήσουν συνολικά δύο Κυριακές πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων (12 και 19 Δεκεμβρίου), αίτημα που λόγω της ύφεσης αναμένεται ότι θα βρει μιμητές και από άλλους εμπορικούς συλλόγους της χώρας, ανοίγοντας ξανά το θέμα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Απόφαση άκαιρη και αψυχολόγητη

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, χαρακτήρισε χθες άκαιρη και αψυχολόγητη την απόφαση επισημαίνοντας ότι «ο καταναλωτής δεν έχει πρόβλημα ωραρίου αλλά εισοδήματος προς κατανάλωση».

Φέτος άλλωστε δεν υπάρχει δώρο Χριστουγέννων για τους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου δεν θα έχει πιστωθεί το δώρο στον ιδιωτικό τομέα.

Κερκόπορτα για την άλωση της κυριακάτικης αργίας και τη δημιουργία εταιρειών δύο ταχυτήτων χαρακτήρισε την απόφαση η ΕΣΕΕ. Την αντίθεσή του στην απόφαση εξέφρασε και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς.

Οι εμποροβιοτέχνες, που προβληματίζονται για τον ανταγωνισμό από τα μεγάλα πολυκαταστήματα, υποστηρίζουν ότι το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή θα δημιουργήσει έξοδα και όχι έσοδα στις επιχειρήσεις καθώς πλέον η πτώση του τζίρου στην αγορά υπερβαίνει κατά μέσον όρο το 25%.

Εντονα αντέδρασαν τόσο η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος όσο και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, μιλώντας για παράνομη και αντισυνταγματική απόφαση που αποτελεί κερκόπορτα για λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές και πλήττει τα εργασιακά δικαιώματα και τις μικρές επιχειρήσεις προς όφελος των πολυεθνικών.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η απόφαση έχει στόχο να αποτελέσει τη βάση για επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές και κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και να ανακαλέσει την απόφαση της Νομαρχίας.

Η ΟΔΙΕ από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι χρειάζεται σύμφωνη γνώμη εργοδοτών και εργαζόμενων για να λειτουργήσουν Κυριακή τα καταστήματα.

Σε απάντηση των αντιδράσεων ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών μίλησε για αδυναμία προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ

ΠΡΕΖΑ TV
27-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: