Πέμπτη, Νοεμβρίου 04, 2010

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ…

Η συζήτηση για τον νόμο Γερουλάνου έχει ανάψει τα αίματα των ανθρώπων του κινηματογραφικού χώρου.

Στον δημόσιο διάλογο μπαίνουν πέντε πρώην θεσμικοί και αναλύουν με επιστολή τους τον νόμο, τον οποίο αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό.

Είναι οι Μάνος Ζαχαρίας (πρώην σύμβουλος Κινηματογραφίας ΥΠΠΟ & πρώην πρόεδρος ΕΚΚ), Γιάννης Μπακογιαννόπουλος (πρώην σύμβουλος Κινηματογραφίας ΥΠΠΟ), Κώστας Βρεττάκος (πρώην σύμβουλος Κινηματογραφίας ΥΠΠΟ & πρώην πρόεδρος ΕΚΚ), Μάνος Ευστρατιάδης (πρώην πρόεδρος ΕΚΚ) και Διαγόρας Χρονόπουλος (πρώην πρόεδρος ΕΚΚ).

Ο σκεπτικισμός τους οφείλεται στο ότι το νομοσχέδιο:

- Απομακρύνεται από τη φιλοσοφία του ισχύοντος νόμου της Μελίνας Μερκούρη και υποβαθμίζει το ρόλο της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης.

- Δημιουργεί συγκεντρωτικούς και στεγανούς οργανισμούς χωρίς συλλογικά όργανα ελέγχου, ιδιαίτερα ευάλωτους σε -δίκαιη ή άδικη- κριτική για αδιαφάνεια, ευνοιοκρατία και αυθαιρεσίες.

- Εξαντλείται στα μέτρα ενίσχυσης της παραγωγής, παραγνωρίζει τη ζωτική σημασία των άλλων τομέων της κινηματογραφικής δημιουργίας και ευνοεί τη δημιουργία κενών στις αλληλένδετες λειτουργίες τους.

Θεωρούν ότι το νομοσχέδιο έχει «αρνητικές παρενέργειες» και θα δημιουργήσει «περισσότερα προβλήματα απ' όσα καλείται να επιλύσει, εφόσον δεν αναθεωρηθούν πολλές από τις διατάξεις του». Κάνουν έτσι τις δικές τους διορθωτικές προτάσεις, που συνίστανται σε:

- Διορθωτικές κινήσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση του μέτρου της επιστροφής του ειδικού φόρου.

- Εξασφάλιση της καταβολής του 1,5% από τους ιδιωτικούς σταθμούς, στην πηγή των εσόδων.

- Διατήρηση της νομικής μορφή του ΕΚΚ ως Α.Ε. με ευέλικτη διοικητική διάρθρωση.

- Απαλοιφή των διατάξεων του νομοσχεδίου που αναφέρονται στη δημιουργία «Μητρώου Παραγωγών».

- Διατήρηση του ιστορικού θεσμού του «Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου», που με το νομοσχέδιο καταργείται.

- Ριζική αναμόρφωση του θεσμού των «Κρατικών Βραβείων Ποιότητας», αντί για την εγκατάλειψή του.

- Δημιουργία εναλλακτικού δικτύου διανομής.

- Εξασφάλιση του καθεστώτος προστασίας της «Ταινιοθήκης της Ελλάδος» κ.ά.

Τέλος, προτείνουν ένα μοντέλο συμμετοχής εκπροσώπων της κινηματογραφικής κοινότητας στα Δ.Σ. του ΕΚΚ και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία από ευρύτατο εκλεκτορικό σώμα. Το Σώμα αυτό θα έχει ως κορμό όλους του βραβευμένους -στην Ελλάδα και το εξωτερικό- δημιουργούς, παραγωγούς και ερμηνευτές όλων των κλάδων, καθώς και τα προεδρεία των επαγγελματικών ενώσεων. Το ίδιο σώμα θα απονέμει και τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας.

ΠΡΕΖΑ TV
4-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: