Κυριακή, Νοεμβρίου 21, 2010

«ΔΗΜΟΣΙΟ» ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΣΤΕΝΤ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΑΚΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΠΟΣΑ ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ!

Με πλασματικές τιμές και την ανοχή αρμοδίων τα δημόσια νοσοκομεία χρεώνουν για μια αγγειοπλαστική διπλάσια ποσά από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια! Τα παραδείγματα μιλούν για το συνεχιζόμενο «αλαλούμ» στον χώρο της υγείας. Ο συνταξιούχος του ΙΚΑ Χριστόφορος Χ. υποβλήθηκε στις αρχές του έτους σε αγγειοπλαστική ενός αγγείου με χρήση ενός επικαλυμμένου stent. Για την επέμβαση, που έγινε σε δημόσιο νοσοκομείο το ίδρυμα πλήρωσε 6.807,36 ευρώ (κόστος υλικών 6.183,12 ευρώ). Η χρέωση για την ίδια επεμβατική πράξη στον ασφαλισμένο Κωνσταντίνο Ψ. σε ιδιωτικό θεραπευτήριο ήταν η μισή, δηλαδή 3.592,01 ευρώ (κόστος υλικών 3.152,25 ευρώ).

Πώς εξηγείται αυτό; Το ΙΚΑ από το 2007 έθεσε πλαφόν στις τιμές υλικών επεμβατικής καρδιολογίας, διαπιστώνοντας ότι είχαν εκτροχιαστεί (το stent από 5.100 ευρώ, μειώθηκε σε 3.000 και το μπαλονάκι από 1.700 ευρώ σε 900). Στις 22/01/2010 μείωσε περαιτέρω τις τιμές - σε 1.500 ευρώ το stent και 400 το μπαλονάκι. Μάλιστα στις 3 Αυγούστου η γεν. γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, ζήτησε με εγκύκλιό της από τις διοικήσεις των ταμείων να προσαρμόσουν τις ανώτατες τιμές για τα υλικά που πληρώνουν σε νοσοκομεία και συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Βάσει της εγκυκλίου του ΙΚΑ οι τιμές υλικών «έπεσαν» στα ιδιωτικά θεραπευτήρια σε 1.084 ευρώ για απλές αγγειοπλαστικές, 2.541 ευρώ με ένα stent και 3.025 με ένα stent και ένα μπαλόνι. Παρά το γεγονός αυτό η αποζημίωση των νοσοκομείων από τα ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθεί να γίνεται με «πακέτα» βάσει των ΦΕΚ του 1998 με τις τότε υπέρογκες τιμές (!) δηλαδή: 2.935 ευρώ η απλή αγγειοπλαστική και 4.998 ευρώ η αγγειοπλαστική με stent, με ή χωρίς μπαλόνι.

Το κόστος της επεμβατικής καρδιολογίας δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για το ΙΚΑ, αλλά και για τα άλλα ταμεία. Το ΙΚΑ διατηρεί από το 2005 στο 1ο Θεραπευτήριο αρχείο σε ηλεκτρονική μορφή και Κεντρική Ομάδα Ελέγχου (ΚΟΕ), που διαπιστώνει την κατάχρηση υλικών. Η ΚΟΕ σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική του Ιπποκρατείου, πραγματοποίησε καταγραφή των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν σε 3.574 ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αγγειοπλαστική τη διετία 2008-2009 σε 11 νοσοκομεία και 12 ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας. Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι στο 91% των επεμβάσεων στις ιδιωτικές κλινικές χρησιμοποιήθηκαν επενδεδυμένα stent που είναι και τα ακριβότερα έναντι 58% στα δημόσια νοσοκομεία, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τη διεθνή πρακτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΙΚΑ έχει στείλει έγγραφα στις συγκεκριμένες μονάδες και τις προειδοποιεί να συμμορφωθούν, προκειμένου να μη διακόψει τη σύμβαση. Από τη μη αναπροσαρμογή των τιμών στα δημόσια νοσοκομεία το ίδρυμα επιβαρύνεται με πολλά εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Το θέμα έχει θέσει εγγράφως το Ιδρυμα και ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Παναγιώτης Βάρδας, αλλά οι αρμόδιοι κωφεύουν.

Της Γαληνης Φουρα

ΠΡΕΖΑ TV
21-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: