Σάββατο, Νοεμβρίου 06, 2010

ΜΠΑΧΑΛΟ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΜΑΪΜΟΥ» ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Από τις 22 Σεπτεμβρίου που έγινε η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου μέχρι και τις 2 Νοεμβρίου που ολοκληρώθηκε η έκτη, μηνυτές (150 και πλέον) και κατηγορούμενοι (18 συνολικά) περιμένουν να ξεκινήσει επί της ουσίας η εκδίκαση της πρωτοφανούς απάτης της αποκαλούμενης «παρατράπεζας της Γλυφάδας», με αδικήματα που έχουν ως αφετηρία το 1997!

Αιτία είναι η θεσμική δυσλειτουργία του δικαστικού συστήματος αλλά και μια σειρά από αστοχίες και παραλείψεις, για τις οποίες ευθύνη φέρουν και δικαστές, με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά, την τρίτη κατά σειρά, η δίκη να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να οδηγήσει σε παραγραφή αδικημάτων καθώς, από το 2003 που ξεκίνησε η ποινική διαδικασία, μετά το «τσουνάμι» μηνύσεων που κατατέθηκαν σε όλη την Ελλάδα για τη λειτουργία παρατράπεζας η οποία πουλούσε σε επενδυτές αμοιβαία... φαντάσματα, η πρωτόδικη ετυμηγορία της Δικαιοσύνης αργεί πολύ ακόμη να εκδοθεί.

Είναι τέτοιο δε το διαδικαστικό «μπάχαλο» που έχει σημειωθεί με υπαιτιότητα όπως φαίνεται και της έδρας του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα στην τελευταία συνεδρίαση να γίνει το πρωτοφανές:

* Να υποβληθούν σε βάρος των δικαστών αιτήσεις εξαίρεσης και από τις δύο πλευρές. Τόσο από την υπεράσπιση κατηγορουμένων όσο και από ένα κομμάτι της πολιτικής αγωγής που εκπροσωπεί θύματα του οικονομικού σκανδάλου.

Επειτα από αυτή την εξέλιξη, το δικαστήριο διέκοψε εκ νέου για τις 19 Νοεμβρίου προκειμένου να συζητηθούν οι αιτήσεις εξαίρεσης.

Ακόμη, όμως, κι αν ξεπεραστεί κι αυτός ο σκόπελος και η δίκη ξεκινήσει, νέες ενστάσεις συνηγόρων κατηγορουμένων (εκπροσωπούνται από πλειάδα μεγάλων ονομάτων της ποινικής δικηγορίας), οι οποίες θα αφορούν τις χιλιάδες αμετάφραστες σελίδες αποδεικτικών εγγράφων (που δεν μεταφράστηκαν αν και είχε δοθεί σχετική εντολή κατά την πρώτη αναβολή της δίκης), θα βάλουν πάλι «φραγμό» στην εξέλιξη της διαδικασίας, σε μια δαιδαλώδη υπόθεση που θέλει μήνες για να εκδικαστεί κι αφορά όπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα:

* «Εναν καλοστημένο μηχανισμό εξαπάτησης επενδυτών», από τους οποίους ο εκ των κατηγορουμένων, Βασ. Τσιτσιρίγκος, που φέρεται ως ο «εμπνευστής» της κομπίνας, «συγκέντρωνε χρήματα τα οποία χρησιμοποιούσε ο ίδιος και οι συνεργάτες του προς ίδιον όφελος». Τα θύματα της απάτης φέρεται να έχασαν συνολικά περισσότερα από 35 εκατομμύρια ευρώ!

«Χάθηκαν στη μετάφραση»

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη διακόπηκε προκειμένου -όπως είχε γράψει η «Ε»- να αποφανθεί ο ΔΣΑ για το εάν κατ' εξαίρεση χορηγεί άδεια στους δικηγόρους να παραστούν στο δικαστήριο. Κι αυτό γιατί το δικαστήριο περίμενε μέχρι την τρίτη συνεδρίαση για να αποφασίσει τη συνεκδίκαση των εννέα συναφών υποθέσεων του πινακίου (με την κύρια δικογραφία να φιγουράρει τελευταία στο πινάκιο).

Σύμφωνα, όμως, με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας (για τα Εφετεία) οι δικηγόροι απέχουν σε κάθε συνεδρίαση μετά τη δεύτερη διακοπή (αν δεν έχει εκφωνηθεί η υπόθεση), εκτός αν επίκειται παραγραφή. Ο Σύλλογος δεν έδωσε προσωπικές άδειες, αλλά με έγγραφό του προς το δικαστήριο ανέφερε ότι αν κρίνει το ίδιο ότι υφίσταται κίνδυνος παραγραφής, δεν εμπίπτει η συγκεκριμένη περίπτωση στο πλαίσιο τής, σύμφωνα με την Ολομέλεια, αποχής των δικηγόρων.

Δικηγόροι κατηγορουμένων, που είχαν ζητήσει αναβολή (αφού είχε προηγηθεί η εκφώνηση μιας από τις δικογραφίες), διαμαρτυρήθηκαν στον Σύλλογό τους χαρακτηρίζοντας «προσχηματική» την επίκληση παραγραφής και καταγγέλλοντας «παραβιάσεις κανόνων της δικονομίας» από το δικαστήριο.

Από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, τρία από τα θύματα, σε αίτηση εξαίρεσης των δικαστών αλλά και με αναφορά του δικηγόρου τους ενώπιον προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μιλούν για «υπόνοιες μεροληψίας υπέρ των κατηγορουμένων», επισημαίνοντας ότι η συνένωση όλων των δικογραφιών έχει αποτέλεσμα «να επικρατήσει μια χαώδης κατάσταση» που οδηγεί σε... μη δίκη, καθώς «δίνει στους κατηγορούμενους τη δυνατότητα συστηματικής παρέλκυσης και επιβράδυνσης της δίκης».

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι μια φράση της επίμαχης αναφοράς: «Σε άλλες χώρες (σ.σ. τα πλοκάμια της "παρατράπεζας" ξεπέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας) η ίδια υπόθεση με τα ίδια και περισσότερα αδικήματα αντιμετωπίστηκε σε ένα εξάμηνο με προσωρινές διαταγές».

Αναφορά προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όμως -για αντίθετους λόγους- έχει κάνει και ο εκ των κατηγορουμένων, Βασίλης Τσιτσιρίγκος, που μιλά για «πιεζόμενο δικαστήριο» και για δίκη «που προετοιμάστηκε να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο».

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

ΠΡΕΖΑ TV
6-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: