Σάββατο, Νοεμβρίου 06, 2010

ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΣΤΟ ΔΝΤ

Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενίσχυσε τα δικαιώματα ψήφου μεγάλων αναδυομένων οικονομιών και κατέστησε την Κίνα τον τρίτο ηγετικό πόλο του παγκόσμιου δανειοδοτικού οργανισμού. Την ίδια ώρα οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών του οικονομικού φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού εξέφρασαν την πρόθεση «να μειώσουν τις υπερβολικές οικονομικές ανισότητες» και «να απέχουν από τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις» των νομισμάτων.

Σε κοινή τους ανακοίνωση από το Κιότο της Ιαπωνίας, οι εκπρόσωποι των 21 χωρών του φόρουμ επισήμαναν τους κινδύνους από τη μεγάλη εισροή κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες χώρες της Ασίας και τόνισαν πως "παραμένει η αβεβαιότητα" για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χαρακτήρισε την απόφαση του οργανισμού ως μία "ιστορική συμφωνία για την πιο θεμελιώδη διόρθωση που έγινε στη διακυβέρνηση στα 65 χρόνια του Ταμείου και τη μεγαλύτερη μεταβολή στην επιρρροή που έγινε ποτέ προς όφελος αναδυομένων αγορών και αναπτυσσομένων χωρών ώστε να αναγνωριστεί ο αυξανόμενος ρόλος τους στην παγκόσμια οικονομία" .

Σύμφωνα με τη συμφωνία των Οικονομικών της Ομάδας (G20), το 6% των μεριδίων ψήφου θα μεταφερθεί από τις βιομηχανικές οικονομίες στις χώρες με "δυναμικές" αναδυόμενες αγορές.

Υπερδύναμη η Κίνα

Με βάση τις εξελίξεις η Κίνα καταλαμβάνει πλείον την τρίτη θέση, ύστερα από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία και πάνω από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία. Ανοδικά κινούνται και άλλες αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία.

ΠΡΕΖΑ TV
6-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: