Παρασκευή, Νοεμβρίου 12, 2010

ΜΟΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ Η ΕΚΤ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ…ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΕΦΕΡΑΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ...

...ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αγοραστής, όχι τελευταίας, αλλά μόνης καταφυγής φαίνεται να γίνεται η ΕΚΤ καθώς η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της κατάρρευσης, αναφέρει το Μπλούμπεργκ.

Στόχος η αποφυγή κατάρρευσης των ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων καθώς και η εξάπλωση της κρίσης.

Αυτό σημαίνει πως ο Τρισέ μπορεί να χρειαστεί, έξι μήνες μετά την παρέμβασή του για τη συγκράτηση της ελληνικής κρίσης, να αγνοήσει την αντίθεση του προέδρου της Μπούντεσμπανκ Άξελ Βέμπερ στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ και να προχωρήσει σε επέκταση των εν λόγω αγορών, σύμφωνα με την Citigroup Inc. και την Royal Bank of Scotland Group Plc.

Η πίεση στην ΕΚΤ για ανάληψη δράσης είναι πολύ μεγάλη καθώς είναι ο μόνος ευρωπαϊκός οργανισμός που μπορεί να αναλάβει άμεση δράση για να ηρεμήσει τους κατόχους ομολόγων μετά την χθεσινή άνοδο-ρεκόρ των σπρεντ του ιρλανδικού και πορτογαλικού χρέους έναντι του αντίστοιχου γερμανικού και τη σημερινή πτώση της ισοτιμίας του ευρώ.

«Η έλλειψη δράσης εκ μέρους της ΕΚΤ είναι το λιγότερο προβληματική και θέτει το ερώτημα το κατά πόσον ικανοποιεί την καταστατική της αρχή για διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» δήλωσε ο Jacques Cailloux, επικεφαλής οικονομολόγος για την ΕΕ της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο. «Όσο περισσότερο καθυστερεί η ΕΚΤ, τόσο περισσότερο μεγάλο πρέπει να είναι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων».

Σημειώνεται πως μετά από 3 εβδομάδες απουσίας συναλλαγών, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη περασμένη εβδομάδα αγορές ομολόγων 711 εκατομ. ευρώ. Χρηματιστές οικείοι με αυτές τις συναλλαγές ισχυρίζονται πως έδρασε και πάλι αυτή την εβδομάδα αγοράζοντας ιρλανδικά ομόλογα βάσει ενός προγράμματος επείγουσας ανάγκης που είχε δημιουργηθεί για τη στήριξη του ευρώ στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.

Με τις Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία «τώρα να έχουν ουσιαστικά χάσει κάθε πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου» δήλωσε ο Cailloux, η ΕΚΤ πρέπει «να επεκτείνει δραματικά» τις αγορές της ομολόγων. Την κάλεσε, δε, να αγοράσει ισπανικούς τίτλους για να περιορίσει την ‘μόλυνση’ και να δαπανήσει επιπροσθέτως 100 δις. ευρώ με το ξεκίνημα του 2011.

Μέχρι σήμερα, η ΕΚΤ έχει ξοδέψει 64 δις. ευρώ συνολικά για παρόμοιες αγορές. «Εάν ο κ. Τρισέ θέλει να διατηρήσει τη λειτουργία των αγορών όπως ξεκάθαρα έχει δηλώσει, τότε είναι υποχρεωμένος να κάνει πολύ περισσότερα» δήλωσε ο Juergen Michels, επικεφαλής για ΕΕ οικονομολόγος της Citgroup στο Λονδίνο.

Μπορεί τελικά ο Τρισέ να στηρίξει τις Ιρλανδία και Πορτογαλία να αντλήσουν κεφάλαια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης (EFSF) από φόβο μήπως οι κλυδωνιζόμενες αγορές εκτροχιάσουν το σχέδιο απόσυρσης ρευστότητας της ΕΚΤ ή ακόμη φαλκιδεύσουν την ικανότητά της να θέτει η ίδια την νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, δήλωσε ο James Nixon, κορυφαίος οικονομολόγος για τα ευρωπαϊκά θέματα της Societe Generale SA στο Λονδίνο.

Θυμίζουμε πως χθες το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, δήλωσε πως η ΕΚΤ προτίθεται να προχωρήσει στη στρατηγική εξόδου της και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι προσωρινό.

«Είναι μόνο ζήτημα χρόνου πότε η ΕΚΤ θα συμβουλέψει ιδιωτικά Πορτογαλία και Ιρλανδία να δεχθούν να μπουν σε πρόγραμμα διάσωσης» δήλωσε ο Nixon. «Εναλλακτική λύση φαίνεται πως είναι μόνον ένα επιτόκιο που είναι πολύ χαμηλό για τη Γερμανία ή μία ανατίμηση του ευρώ που θα καταδικάσει τις περιφερειακές οικονομίες της Ευρώπης σε ένα παρατεταμένο, αργό θάνατο».

ΠΡΕΖΑ TV
12-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: