Τετάρτη, Νοεμβρίου 10, 2010

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΣΤΕΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ - ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ…ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠ’ΟΛΟΥΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Προσπάθειες για τη στήριξη των αστέγων, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται στα Χανιά, καταβάλλει το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών που λειτουργεί στην πόλη.
Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης τα οποία θα διαθέσει στους αστέγους. Μεταξύ άλλων: Eίδη προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας, υπνόσακους, κουβέρτες κ.ά.
Για τον λόγο αυτό το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει:
'Το κοινωνικό πρόβλημα των αστέγων, το οποίο συνδέεται με όρους όπως φτώχεια, ανεργία, μετανάστευση, ψυχολογικές διαταραχές όχι απλά δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αλλά έχει οξυνθεί τον τελευταίο καιρό. Ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί σημαντικά και συγκεντρώνεται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Αστεγοι όμως υπάρχουν και στα Χανιά. Συνάνθρωποί μας, που ψάχνουν χώρους κάθε βράδυ για να κοιμηθούν. Τους συναντήσαμε στοιβαγμένους και ταλαιπωρημένους σε μικρά εγκαταλελειμμένα και ακατάλληλα κτίσματα. Τους συναντήσαμε απροστάτευτους σε εξωτερικούς χώρους χωρίς καν τα πιο βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Τους συναντήσαμε να διώκονται από τις Αρχές για το «έγκλημά» τους, που είναι η στέρηση στέγης. Η κρατική μέριμνα για την αντιμετώπιση αυτής της ζωτικής ανάγκης και την εξασφάλιση αυτού του βασικού δικαιώματος των μελών μιας κοινωνίας, φαίνεται ότι είναι ανύπαρκτη. Και σε τοπικό επίπεδο, ενώ υπάρχουν δημόσια κτήρια χωρίς καμία χρήση και στην ουσία εγκαταλελειμμένα, δεν έχει μέχρι στιγμής υπάρξει η πολιτική βούληση που θα μετέτρεπε τα κτίσματα αυτά σε δημόσιους ξενώνες φιλοξενίας.
Εμείς, όμως, δεν μπορούμε να στέκουμε άπραγοι απέναντι σε ένα τέτοιο πρόβλημα μέχρι να δοθεί κάποια λύση. Ειδικά τώρα που χειμωνιάζει και οι συνθήκες διαβίωσης είναι δυσκολότερες".
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης τονίζεται:
"Το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια άμεσης υποστήριξης των αστέγων της πόλης με τη συμμετοχή όλων μας. Συγκεντρώνονται χρήματα (μέσω διακίνησης κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης) με σκοπό να αγοραστούν ειδή πρώτης ανάγκης με σκοπό να μοιραστούν άμεσα στους αστέγους της πόλης μας. Επίσης, θα συλλέγονται για όποιαν/α ενδιαφέρεται είδη πρώτης ανάγκης και στον χώρο του Στεκιού (Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5, τηλέφωνα επικοινωνίας: 6976677743, 6979339244).
Τα είδη που θα συγκεντρωθούν για τους αστέγους είναι:
Είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας. Υπνόσακοι. Υποστρώματα. Ρουχισμός. Κουβέρτες".
Καταλήγοντας το Στέκι υπογραμμίζει:
"Επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που διαθέτουν κτίσματα σε αστέγους (τα οποία ίσως χρειάζονται αρκετές επισκευές για να νοικιαστούν), κάνουμε έκκληση, αυτές οι πράξεις αλληλεγγύης να πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις. Σ’ αυτό θα συνδράμει το Στέκι με ανθρώπους που θα κάνουν στοιχειώδεις επισκευές στα κτίσματα, αλλά και θα εγγυηθεί για τους συνανθρώπους μας που θα χρειαστεί να φιλοξενηθούν.
Οι πολίτες των Χανίων έχουν στηρίξει και συνεχίζουν να στηρίζουν πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης που απαντούν σε κοινωνικά ζητήματα, δείχνοντας ότι η τοπική κοινωνία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη. Ευελπιστούμε στη συμμετοχή όλων για να στηρίξουμε άμεσα τους αστέγους συνανθρώπους μας".

haniotika-nea.gr

ΠΡΕΖΑ TV
10-11-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

BRAVO!!

Ανώνυμος είπε...

TOΣΑ ΑΔΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ
ΚΡΗΤΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΓΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΣ