Τρίτη, Νοεμβρίου 16, 2010

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ …ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΒΑΡΩΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Ακόμα και μεταχειρισμένα επιβατικά αεροσκάφη επιστρατεύουν οι βαρώνοι των ναρκωτικών της Ν. Αμερικής προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι η κοκαΐνη τους ρέει άφθονη στους δρόμους της Γηραιάς Ηπείρου. Οι αμερικανικές αρχές φέρονται να έχουν συγκεντρώσει αδιάσειστα στοιχεία σε βάρος τριών συμμοριών, οι οποίες μεταφέρουν τόνους ναρκωτικών με αεροσκάφη από τη Ν. Αμερική στη Δ. Αφρική και από εκεί στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Ενας δε από τους μεγαλεμπόρους που παρακολουθούνται από Αμερικανούς πράκτορες φέρεται να έχει ήδη αποκτήσει έξι αεροσκάφη, ενώ ένας ακόμα εμφανίζεται σε δικαστικά έγγραφα να καυχήθηκε ενώπιον πληροφοριοδότη των ΗΠΑ ότι «ο ουρανός είναι πλέον το όριο».

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου Ναρκωτικών και του Εγκλήματος αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην αερομεταφορά τόνων κοκαΐνης από τη Ν. Αμερική πριν από ένα χρόνο όταν ένα κατεστραμμένο αεροσκάφος τύπου Boeing 727 ανακαλύφθηκε στην έρημο του Μαλί. Το εν λόγω αεροσκάφος είχε απογειωθεί από τη
Βενεζουέλα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι λαθρέμποροι το πυρπόλησαν αφού πρώτα άδειασαν τα ναρκωτικά από το εσωτερικό του. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, οι βαρώνοι των ναρκωτικών χρησιμοποιούν μικρότερα τζετ, όπως το Gulfstream 2 που προσγειώθηκε στη Γουινέα το 2008.

«Αν αναλογιστεί κανείς την απόσταση από τη Νότια Αμερική μέχρι τη Δυτική Αφρική και το πόσο πολύπλοκο είναι να πετάξει κανείς ένα επιβατικό τζετ, είναι πραγματικά απίστευτος ο βαθμός εξέλιξης αυτών των συμμοριών», τονίζει ο καθηγητής εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνας Σκοτ Ντέκερ.

Στα επίσημα έγγραφα μιας εκ των πέντε υποθέσεων που δικάζονται στις ΗΠΑ εκφράζονται φόβοι για μια «εν εξελίξει συνωμοσία με στόχο τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης σε κάθε γωνιά του πλανήτη με τη χρήση μεταχειρισμένων μεταγωγικών αεροσκαφών». Πράκτορες του FBI υποστηρίζουν ότι οι «λαθρέμποροι των αιθέρων», όπως τους αποκαλούν, μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 15 τόνους ναρκωτικών ουσιών σε ένα επιβατικό αεροσκάφος και υπενθυμίζουν πως το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα του εναέριου χώρου πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό δεν παρακολουθείται από ραντάρ καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό των ύποπτων πτήσεων. Μια από τις υποθέσεις που δικάζονται από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης σχετίζεται με τη σύλληψη του πληρώματος αεροσκάφους στη Βενεζουέλα τον περασμένο Mάιο. Το εν λόγω αεροπλάνο ήταν φορτωμένο με δύο τόνους κοκαΐνης και είχε προορισμό τη Λιβερία.

Για ποιους, όμως, λόγους οι βαρώνοι της Ν. Αμερικής έριξαν το βάρος στην ευρωπαϊκή αγορά; Ο κ. Ντέκερ υποστηρίζει ότι αφενός τα τελευταία χρόνια η χρήση της κοκαΐνης παρουσιάζει ανοδική πορεία στην Ευρώπη και αφετέρου η μεγάλη εμβέλεια των ραντάρ των ΗΠΑ περιορίζει στο ελάχιστο τις πιθανότητες διαφυγής ενός αεροσκάφους που μεταφέρει τόνους ναρκωτικών πάνω από τον αμερικανικό εναέριο χώρο.

ΠΡΕΖΑ TV
16-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: