Κυριακή, Νοεμβρίου 28, 2010

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΑΝΟΝΙΑ» ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

«Εκρηξη» στον αριθμό των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους προκαλεί η παρατεταμένη κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που πτώχευσαν ή καθυστερούν τις πληρωμές τους τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε κατά 44% σε σύγκριση με την προηγούμενη εξαετία. Η έλλειψη ρευστότητας, η δυσκολία δανεισμού, η πτώση της ζήτησης και της συνολικής κατανάλωσης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, το περίπλοκο ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο, η εκροή κεφαλαίων προς χώρες με χαμηλότερο κόστος εργασίας και ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον και η αδυναμία πρόσβασης στις διεθνείς αγορές είναι μόνο μερικοί από τους λόγους επιδείνωσης της κατάστασης στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η ΙCΑΡ Group πρόσφατα ολοκλήρωσε μελέτη η οποία αποτυπώνει την εξέλιξη της πιστοληπτικής ικανότητας του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων κατά την περίοδο Ιούλιος 2009-Ιούνιος 2010. Η μελέτη αυτή βασίστηκε σε ένα δείγμα 213.892 Ανωνύμων Εταιρειών (ΑΕ) και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), οι οποίες είχαν διαβαθμιστεί από 1.1.2003 έως 30.06.2010, και εξέτασε την εξέλιξη των ποσοστών ασυνέπειας καθώς επίσης και την κατεύθυνση (θετική ή αρνητική) και τον βαθμό μετακίνησής τους μεταξύ των διαβαθμίσεων πιστοληπτικής αξιολόγησης κατά την περίοδο 1.7.2009-30.6.2010.

Ραγδαία η επιδείνωση
Τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι για τη διάρκεια της περιόδου 1.7.2009-30.6.2010 το 26% των εταιρειών (περίπου 55.600 επιχειρήσεις) επιδείνωσε την πιστοληπτική ικανότητά του, έναντι του 13% που τη βελτίωσε. Η διαφορά είναι 2,08:1, γεγονός που σημαίνει ότι σε κάθε επιχείρηση που αναβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα αντιστοιχούν δύο επιχειρήσεις των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα επιδεινώθηκε. Παρατηρείται ότι κατά την περίοδο 1.7.2009-30.06.2010 οι εμπορικές επιχειρήσεις παρουσίασαν συγκριτικά τη σημαντικότερη επιδείνωση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, ενώ ακολουθούν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις και με μικρή διαφορά οι ΑΕ και οι ΕΠΕ του τομέα των υπηρεσιών.

Οσον αφορά τη μεταβολή της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων, αυτή διαμορφώνεται ανάλογα με τους διαφορετικούς κλάδους δραστηριοποίησης.

Ετσι, κατά την περίοδο από 1.7.2009 έως 30.6.2010, το 24% των βιομηχανικών εταιρειών επιδείνωσε την πιστοληπτική του ικανότητα, έναντι του 13% που την αύξησε, του 56% που τη διατήρησε αμετάβλητη και του υπόλοιπου 7% που δεν αξιολογήθηκε. Επίσης, το 29% των εμπορικών εταιρειών επιδείνωσε την πιστοληπτική του ικανότητα, έναντι του 12% που την αύξησε, του 54% που τη διατήρησε αμετάβλητη και του υπόλοιπου 5% που δεν αξιολογήθηκε. Συγκρίνοντας δε τα ποσοστά μετακίνησης των εμπορικών επιχειρήσεων με τα αντίστοιχα των βιομηχανικών, παρατηρείται ότι αν και εμφανίζει αυξημένο αριθμό υποβαθμίσεων, παρουσιάζει ταυτόχρονα λιγότερες εταιρείες που διατήρησαν την αξιολόγησή τους. Τέλος, το 24% των εταιρειών που ανήκουν στον κλάδο των υπηρεσιών επιδείνωσε την πιστοληπτική του ικανότητα, έναντι του 13% που την αύξησε, του 58% που τη διατήρησε αμετάβλητη και του υπόλοιπου 4% που δεν αξιολογήθηκε. Συγκρίνοντας τον πίνακα μετακίνησης των εταιρειών παροχής υπηρεσιών με αυτούς των υπόλοιπων κλάδων, παρατηρείται ότι εμφανίζει τον μικρότερο βαθμό μετακίνησης. Συνεπώς, οι εταιρείες των υπηρεσιών έχουν τη χαμηλότερη μεταβλητότητα όσον αφορά την πιστοληπτική τους ικανότητα.

ΠΡΕΖΑ TV
28-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: