Τετάρτη, Νοεμβρίου 10, 2010

«ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Δωρεάν εξετάσεις θα μπορούν να κάνουν από τις 22 Νοεμβρίου και για μία βδομάδα οι ασθενείς που θα προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί σχεδιάζουν καταλήψεις και μπλόκα στα ταμεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, προκειμένου οι πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία ή πηγαίνουν στα επείγοντα να μην πληρώνουν ούτε τα τρία ευρώ της εισόδου στο νοσοκομείο, ούτε για τις εξετάσεις που θα κάνουν.
Ήδη, τα μέλη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχουν αρχίσει την οργάνωση της πρωτοποριακής αυτής δράσης, προγραμματίζοντας διαφημιστικές καμπάνιες και εκδηλώσεις για την ενημέρωση των πολιτών, τους οποίους καλούν να αρνηθούν να καταθέσουν τον οβολό τους περνώντας την είσοδο του νοσοκομείου.
“Στόχος μας είναι να αντισταθούμε στη μετακίνηση του κόστους της υγείας στις τσέπες των ασθενών. Πληρώνουν μια ζωή εισφορές στα ταμεία και τώρα καλούνται να πληρώσουν και πάλι και μάλιστα ακόμη και στις εφημερίες των νοσοκομείων. Ούτε οι ανασφάλιστοι πρέπει να πληρώνουν σε μία εποχή που η ανεργία αυξάνεται δραματικά και για να έχεις ασφάλιση χρειάζονται 100 μεροκάματα αντί 50. Είναι μία βαρβαρότητα που εξαπλώνεται στο χώρο της υγείας”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Στρατής Πλωμαρίτης.
Παράλληλα εξηγεί ότι η Ένωση έχει κλείσει ραντεβού με πρωτοβάθμια σωματεία των νοσοκομείων, αλλά και με συλλόγους ασθενών, όπως καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς, ενώ στις 20 Νοεμβρίου τα μέλη της θα μοιράσουν ενημερωτικό υλικό στους πολίτες.
“Το… εισιτήριο στο νοσοκομείο πρέπει να καταργηθεί. Σκοπεύουμε να κάνουμε κατάληψη στους εισπρακτικούς μηχανισμούς, ώστε οι ασθενείς να μην πληρώσουν ούτε τα τρία ευρώ, ούτε οποιαδήποτε άλλη εξέταση κάνουν. Στο τέλος θα βάλουν… τιμή εισόδου και στους πολίτες που έρχονται για επισκεπτήριο”, λέει ο κ. Πλωμαρίτης και προσθέτει ότι “ο υπουργός Υγείας λέει ότι ντρέπεται να ζητήσει χρήματα για την υγεία από τον πρωθυπουργό. Δεν ντρέπεται, όμως, να τα ζητήσει από τους πολίτες”.

“Μπλόκο” από γιατρούς
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας αναφέρει ότι από 22 έως 28 Νοεμβρίου οι γιατροί θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν τα ταμεία των νοσοκομείων και κέντρων υγείας, ώστε οι πολίτες που προσέρχονται είτε στα τακτικά, είτε στα επείγοντα, μην πληρώνουν ούτε τα τρία ευρώ, ούτε τις υπόλοιπες εξετάσεις.
Άλλωστε, όπως λεει, οι πολίτες έχουν ήδη πληρώσει μέσω της φορολογίας για το ΕΣΥ και δεν χρειάζεται να ξαναπληρώσουν κι αυτό είναι το μήνυμα της όλης πρωτοβουλίας. Ταυτόχρονα, οι γιατροί καλούν και τους ίδιους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία αυτή και να αρνηθούν να πληρώσουν ακόμη και τα τρία ευρώ.
“Αποφασίσαμε να κηρύξουμε την εβδομάδα 22-28 Νοεμβρίου ως βδομάδα δωρεάν πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Η συγκεκριμένη ενέργεια συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της πολιτικής των αποκλεισμών από τις υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν πρόκειται να παραμείνουμε θεατές στη σφαγή των κοινωνικών δικαιωμάτων, με βασικότερο την δωρεάν κι ελεύθερη πρόσβαση κάθε ανθρώπου που έχει ανάγκη τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας”, τονίζει ο κ. Βαρνάβας.
Αναφερόμενος στα χρήματα που χάνουν τα νοσοκομεία από την περίθαλψη ανασφάλιστων μεταναστών, ο κ. Βαρνάβας επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν αγγίζουν το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Υγείας, αλλά φτάνουν μόλις το 1/10 αυτών.
“Δεν είναι δυνατόν να έρθει ένας ασθενής, ιδιαίτερα στα επείγοντα, και να τον βάλεις την ώρα που υποφέρει να πληρώσει τρία ευρώ. Δεν πάει κανείς για πλάκα στο νοσοκομείο”, λέει ο κ. Βαρνάβας.

Της Νικολέτας Μπούκα

ΠΡΕΖΑ TV
10-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: