Πέμπτη, Νοεμβρίου 11, 2010

ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ…ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ…

Κοινό βηματισμό ακολουθούν πλέον Γαλλία και Γερμανία ως προς την εμπλοκή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση χρέους. Και οι ιδιώτες θα πρέπει να μοιράζονται το κόστος της αναδιάρθρωσης δήλωσε η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ από την Σεούλ η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο.

Η δήλωση της Γαλίδας υπουργού εναρμονίζεται με την μέχρι σήμερα γερμανική στάση για το ζήτημα.

Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός ομόλογός της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προτείνει έναν μηχανισμό αναδιάρθρωσης χρέους. Στη δεύτερη φάση του μηχανισμού ο Σόιμπλε ανέφερε ότι οι κάτοχοι των ομολόγων θα πρέπει να αποδεχθούν περικοπή στα αιτήματα τους. "Θα υπάρχει μια δεύτερη φάση στην οποία οι ιδιώτες επενδυτές χρειάζεται να αποδεχθούν μια περικοπή στα αιτήματά τους" είχε δηλώσει.

"Όλοι οι μέτοχοι θα πρέπει να έχουν μερίδιο τόσο στα κέρδη όσο και στις απώλειες για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να φτάσουμε σε αυτή την αρχή", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο Bloomberg.

Μέρκελ: Αναγκαία και η εμπλοκή των ιδιωτών στο κόστος

Υπάρχει ανάγκη "να εμπλακούν οι πιστωτές στο κόστος αναδιάρθρωσης", ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στη Σεούλ.

"Ίσως υπάρχει αντιπαράθεση εδώ μεταξύ των συμφερόντων του χρηματοοικονομικού κόσμου και εκείνων των πολιτικών. Δεν μπορούμε να εξηγούμε συνεχώς στους ψηφοφόρους μας ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να επωμίζονται συνεχώς τα βάρη αντί εκείνων που αποκομίζουν μεγάλα κέρδη αναλαμβάνοντας τους κινδύνους αυτούς. Οι άνθρωποι ρωτούν: τι είδους εξουσίες έχετε εσείς οι πολιτικοί;", τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Μάλιστα, η καγκελάριος της Γερμανίας ζήτησε την κατανόηση των διεθνών αγορών. "Ζητώ από τις αγορές να έχουν ενίοτε και τους πολιτικούς κατά νου. Μόνον εάν συνυπάρξουμε μπορούμε να δημιουργήσουμε ανάπτυξη", δήλωσε σε συνέδριο επιχειρηματιών στη Σεούλ.

Όσον αφορά στα σχέδια της G20 για τη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με τις μεγάλες ή "συστημικές" τράπεζες τόνισε ότι "δεν είναι ακόμη πλήρως ικανοποιημένη".

ΠΡΕΖΑ TV
11-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: