Τρίτη, Νοεμβρίου 09, 2010

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ, ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ «ΨΗΦΟΣ ΑΝΟΧΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ µΕΤΑΡΡΥΘµΙΣΕΙΣ»

ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ του για την απόφαση του Πρωθυπουργού να µην προχωρήσει σε εκλογές εξέφρασε ο επιχειρηµατικός κόσµος, σηµειώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε µια κρίσιµη καµπή και το ενδεχόµενο εκλογών θα οδηγούσε σε περιπέτειες. Την ίδια ώρα µε άνοδο υποδέχτηκε το Χρηµατιστήριο Αθηνών τα εκλογικά αποτελέσµατα, ενώ πτώση σηµείωσαν τα spreads των 10ετών ελληνικών οµολόγων. Βιοµήχανοι, έµποροι και µικροµεσαίοι τόνισαν µε δηλώσεις τους ότι το εκλογικό αποτέλεσµα θα πρέπει να εκληφθεί από την κυβέρνηση ως ψήφος ανοχής και πως θα πρέπει άµεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες µεταρρυθµίσεις ώστε η χώρα να βγει από το αδιέξοδο.

«Ο λαός µας αντιµετώπισε ώριµα τα τεχνητά διλήµµατα και το πραγµατικό διακύβευµα των εκλογών της 7ης Νοεµβρίου.

Εδωσε ψήφο ανοχής και εντολή συνέχισης της δύσκολης προσπάθειας να απαλλαγεί η χώρα από το φάσµα της χρεοκοπίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσµου Επιχειρήσεων και Βιοµηχανιών ∆ηµήτρης ∆ασκαλόπουλος. Πρόσθεσε µάλιστα ότι οι αµέσως επόµενοι µήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιµοι. «Η πολιτική σταθερότητα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι τοµές που χρειάζεται η οικονοµία και η κοινωνία µας. Ωστόσο, πολιτική σταθερότητα χωρίς υγιές πολιτικό κλίµα δεν µπορεί να υπάρξει. Ο λαός ανέλαβε στην κάλπη τις ευθύνες του. Το πολιτικό σύστηµα καλείται τώρα να αναλάβει τις δικές του».

«Να γίνουν οι µεταρρυθµίσεις»
Ξεκάθαρο µήνυµα από την κυβέρνηση ζητά ο πρόεδρος του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου της Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, επισηµαίνοντας ότι ο επιχειρηµατικός κόσµος είναι ικανοποιηµένος από την απόφαση του Πρωθυπουργού να µη σύρει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, γεγονός που θα δηµιουργούσε επιπρόσθετα προβλήµατα στην οικονοµία σε µια ήδη εξαιρετικά κρίσιµη περίοδο.

Ωστόσο, σηµειώνει ότι «το µήνυµά του δεν ήταν ξεκάθαρο και οφείλει να αποσαφηνίσει µια και διά παντός ότι δεν θα προσφύγει στις κάλπες µεσούσης της κρίσης, προκειµένου να σταµατήσει άµεσα η περιρρέουσα εκλογολογία, που δυναµιτίζει το κλίµα στην αγορά. Η κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει, επιτέλους, όλες εκείνες τις αναγκαίες µεταρρυθµίσεις, να σταµατήσει να υποβάλει τις επιχειρήσεις και την κοινωνία σε άσκοπες θυσίες, και να ανοίξει τις πόρτες σε νέες ιδέες και νέα πρόσωπα».

Τέλος ο πρόεδρος της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ελληνικού Εµπορίου Βασίλης Κορκίδης σηµειώνει ότι το ελληνικό εµπόριο άκουσε µε ανακούφιση τη ρητή διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, τουλάχιστον µέσα στο επόµενο χρονικό διάστηµα. Είναι γεγονός ότι η πολιτική αβεβαιότητα πάντα φοβίζει την επιχειρηµατικότητα, περισσότερα ακόµα και από την οικονοµική αστάθεια. «Το σενάριο για εκλογές - εξπρές ήταν ένα επικίνδυνο ρίσκο που θα µπορούσε να οδηγήσει τη χώρα µας σε ακυβερνησία, διακοπή χρηµατοδότησης και εθνική πτώχευση».

Την ίδια ώρα µε άνοδο υποδέχτηκε το Χρηµατιστήριο Αθηνών τα εκλογικά αποτελέσµατα, ενώ πτώση σηµείωσαν τα spreads. Ο Γενικός ∆είκτης στο Χ.Α. έκλεισε µε κέρδη 1,27% – αν και βρέθηκε να ενισχύεται 2,5% – και διαµορφώθηκε στις 1.526,91 µονάδες, ενώ τα spreads υποχώρησαν 10 µονάδες και διαµορφώθηκαν στις 895 µονάδες βάσης.

Τα spreads είχαν φτάσει να υποχωρούν πάνω από 20 µονάδες βάσης.

ΠΡΕΖΑ TV
9-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: