Δευτέρα, Νοεμβρίου 29, 2010

«ΈΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ», ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΥ ΣΤ. ΤΣΕΤΣΗ

Αν δεν προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μετά το 2013 μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού θα στραφεί προς τα αστικά κέντρα.

Στο νέο αυτό κύμα αστικοποίησης αναφέρθηκε η συν-πρόεδρος του κόμματος των Ευρωπαίων Οικολόγων Πρασίνων, Monica Frasssoni, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Αρχιτέκτονα Πολεοδόμου, δρος Σταύρου Τσέτση, με τίτλο «Ο λαβύρινθος, το σύνδρομο του Σίσυφου και η Πολεοδομία. Σκέψεις για τη ρύθμιση του χώρου στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Στην παρουσίαση μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κώστας Καρτάλης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη αντικατάστασης της περιβαλλοντικής μελέτης από μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη θεσμοθέτηση νέου πράσινου ΓΟΚ, ο οποίος θα ενσωματώνει τη χρήση ψυχρών υλικών, τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Πάντοτε στην Ελλάδα υπερίσχυε το οργανωμένο σύστημα κερδοσκοπίας, υποστήριξε ο κ. Καρτάλης απομονώνοντας τις τρεις συνισταμένες παραγωγής χώρου δηλαδή τον προγραμματισμό, το περιβάλλον και τον χωροταξικό σχεδιασμό. «Με λίγες εξαιρέσεις, όπου η κοινωνία έχει κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς, η συνδρομή του ΣτΕ και της Αρχαιολογίας μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχει συνδράμει θετικά», τόνισε.

«Καμία επένδυση δεν αποσβένεται μέσα σε τόσο σύντομο χρόνο, όσο η επένδυση σε πράσινα κτήρια», τόνισε σχολιάζοντας το βιβλίο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας. Ο τέως Επίτροπος Περιβάλλοντος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρθηκε στην «πράσινη επανάσταση» (green building revolution) που αυτή την ώρα «διακατέχει τους Αμερικανούς πολίτες και επενδυτές, έστω και αν οι ΗΠΑ δεν συνεισφέρουν στην επίτευξη μιας συμφωνίας για το περιβάλλον. Η αποτυχία της Κοπεγχάγης έριξε χαμηλά τον πήχη και η έναρξη της σημερινής συνόδου στο Μεξικό, απλά έρχεται να συντηρήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας ότι στην επόμενη σύνοδο θα μπορούσε να ληφθεί κάποιας μορφής δεσμευτική απόφαση για μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς».

Ο κ. Δήμας κατέληξε με την ευχή, ο διάδοχός του στη θέση του Επιτρόπου να προωθήσει το 6ο πρόγραμμα δράσης για την Αστική αειφορία.

Γιάννης Παπαδομαρκάκης

ΠΡΕΖΑ TV
29-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: