Σάββατο, Νοεμβρίου 20, 2010

ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ Ο ΚΑΡΖΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Το ζήτημα της αποχώρησης των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έως το 2014 θέτει εκ νέου ο Αφγανός πρόεδρος Χάμιντ Καρζάι στη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που διεξάγεται στη Λισαβόνα.

Στη Σύνοδο της Λισαβόνας αναμένεται να υιοθετηθεί το σχέδιο για την έναρξη της μεταβίβασης της ευθύνης για την ασφάλεια στην αστυνομία, το στρατό και την κυβέρνηση του Αφγανιστάν από τον Ιούλιο του 2011.

"Η κατεύθυνση που παίρνουμε σήμερα είναι σαφής. Βαδίζουμε προς τη μεταβίβαση της ευθύνης της ασφάλειας της χώρας στις αφγανικές δυνάμεις", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ανοίγοντας τη διευρυμένη σύνοδο του ΝΑΤΟ με είκοσι ακόμη χώρες που έχουν στρατιωτική περιουσία στο Αφγανιστάν.

"Στόχος είναι να αναλάβει το ίδιο το Αφγανιστάν την ασφάλεια του απέναντι στους Ταλιμπάν", υπογράμμισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Καρζάι και το ΝΑΤΟ μοιράζονται κοινούς στρατηγικούς στόχους, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν επεσήμανε, σύμφωνα με το BBC, ο εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου, Ασράφ Γκάνι, ενώ σήμερα αναμένεται να εγκριθεί το πρόγραμμα μακροπρόθεσμης συνεργασίας με την κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι.

Η Καμπούλ έχει εκφράσει την επιθυμία η μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2014, ενώ οι αξιωματούχοι του NATO και οι πολιτικοί ηγέτες θεωρούν ότι οι ξένες δυνάμεις θα συνεχίζουν να διαχειρίζονται την ασφάλεια τουλάχιστον σε ένα τμήμα της χώρας και μετά το 2015. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο στόχος παραμένει "ρεαλιστικός".

Η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) διατηρεί περίπου 130.000 στρατιώτες αυτή τη στιγμή στη χώρα, η πλειοψηφία των οποίων είναι Αμερικανοί.

Εν τω μεταξύ, ένας ακόμη στρατιώτης του ΝΑΤΟ σκοτώθηκε την Παρασκευή από βομβιστική επίθεση στο νότιο Αφγανιστάν.

Ο νέος αυτός θάνατος αύξησε στους 654 τον αριθμό των ξένων στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα icasualties.org, η οποία καταγράφει τις απώλειες των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων.

ΠΡΕΖΑ TV
20-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: