Σάββατο, Νοεμβρίου 06, 2010

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΠΑΧΑΛΟ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Μόλις χθες έφτασαν σε ορισμένα λύκεια της Θεσσαλονίκης τα βιβλία του Οργανισμού Διδακτικών Βιβλίων “Αρχές οργάνωσης διοίκησης επιχειρήσεων” που αφορούν μάθημα εξεταζόμενο στις πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών που επιλέγουν την τεχνολογική κατεύθυνση. Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας ακόμη δεν έχει διευκρινίσει αν φέτος οι υποψήφιοι θα καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία πριν δώσουν εξετάσεις ή μετά!
Στον ιστότοπο i-school, που αποτελεί επίσημη πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών όλης της χώρας, η συζήτηση έχει ανάψει: “Εγώ την προετοιμασία την έχω ξεκινήσει κανονικά με βιβλίο από προηγούμενο έτος. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στο δικό μου σχολείου αλλά και στις γύρω περιοχές, για αυτές τουλάχιστον γνωρίζω”, λέει ένας μαθητής. Οι υπόλοιποι μαθητές συμφωνούν ότι το βιβλίο όχι μόνο δεν έχει έλθει, αλλά δεν γνωρίζουν αν το καινούργιο που θα έρθει θα έχει αλλαγές ή όχι.
Στο 5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης οι μαθητές της τεχνολογικής κατεύθυνσης έλυσαν το πρόβλημα όπως και πολλοί άλλοι συμμαθητές τους, με σημειώσεις που μοίραζε ο καθηγητής τους και βγάζοντας φωτοτυπίες το πρώτο κεφάλαιο, δηλαδή το ένα τρίτο του βιβλίου, από το περσινό. “Δεν μπορούμε να βρούμε το βιβλίο ούτε στα βιβλιοπωλεία. Εύχομαι να μην υπάρχουν αλλαγές στα καινούργια που θα έλθουν, αλλιώς θα πρέπει να διαβάσουμε ξανά από την αρχή”, λέει ο Χρ. Μάνος, μαθητής της γ’ λυκείου.
Το υπουργείο Παιδείας εξηγεί ότι “η καθυστέρηση οφείλεται στις απεργίες των ιδιοκτητών φορτηγών και τα βιβλία που θα διατεθούν στα σχολεία τις επόμενες ημέρες θα είναι ίδια με τα περσινά”.

Τα μηχανογραφικά
Εντός των επομένων ημερών θα υπάρξει ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων. Όλα άρχισαν για μια ακόμη φορά από δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Ιωάννη Πανάρετου, ο οποίος είπε ότι οι “υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους μετά τις εξετάσεις”. Το σκεπτικό του κ. Πανάρετου στηρίζεται σε δύο λόγους: α) ότι με τον χρόνο κατάθεσης των μηχανογραφικών που ισχύει μέχρι τώρα καθυστερεί η έκδοση αποτελεσμάτων και β) ότι δεν παίζει τελικά ρόλο η βαθμολογία στην ιεράρχηση των προτιμήσεων των μαθητών ή καλύτερα δεν πρέπει να παίζει.
Όπως εξηγούν στη "Μ" εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές, "είναι αδύνατον με το ισχύον σύστημα να αποσυνδεθούν οι προτιμήσεις των μαθητών από τη βαθμολογία. Άρα δεν μπορεί να κατατεθεί το μηχανογραφικό δελτίο πριν από την τελική βαθμολογία των εξετάσεων, γιατί απλούστατα υπάρχει η πιθανότητα ο μαθητής να μην έχει πετύχει την απαραίτητη βαθμολογία και να μείνει τελικά εκτός ΑΕΙ ή ΤΕΙ". Σύμφωνα πάντως με ασφαλής πληροφορίες, το υπουργείο τελικά δεν θα αλλάξει τον χρόνο υποβολής των μηχανογραφικών τουλάχιστον για φέτος.

Μουσικό σχολείο: Καταγγελίες για παρεμβάσεις. Έντονα διαμαρτύρονται οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί για την πρωτοβουλία της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης να καταγραφούν τα ονόματα των μαθητών που συμμετείχαν στην κατάληψη του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Παιδείας, δεν έχει δοθεί στις εισαγγελίες καμία σχετική εντολή, παρά μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχουν φθορές και άλλες ποινικού χαρακτήρα πράξεις μέσα στις καταλήψεις.

Της Στελίνας Μαργαριτίδου

ΠΡΕΖΑ TV
6-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: