Παρασκευή, Νοεμβρίου 12, 2010

ΣΤΗΝ... ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΆΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.ΑΘΛΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ…

Στην... εντατική έχει μπει το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη Κεντρική Μακεδονία. Ο αριθμός των διασωστών έχει μειωθεί δραματικά, μετά και τις τελευταίες μετατάξεις εργαζομένων, που έγιναν δύο μέρες πριν τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.Ταυτόχρονα, από τους 232 διασώστες που προσελήφθησαν πανελλαδικά, 25 επρόκειτο να έρθουν στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, αλλά τελικά δεν ήρθε ούτε ένας. Αποτέλεσμα είναι να βγαίνουν στην κυκλοφορία λιγότερα ασθενοφόρα, ενώ ακόμη και σ’ αυτά υπάρχει μόνο ένας διασώστης αντί για δύο, όπως θα έπρεπε.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΕΚΑΒ στα Μουδανιά, από το οποίο μετατέθηκαν δύο διασώστες, οι οποίοι έως το τέλος του χρόνου θα εργαστούν στους τομείς του ΕΚΑΒ σε Κομοτηνή και Ξάνθη και από τις 4 Ιανουαρίου στον τομέα ΕΚΑΒ Καβάλας. Το ΕΚΑΒ στα Μουδανιά έμεινε πλέον με μόλις οκτώ διασώστες αντί για 12 που είχε στις αρχές Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι το ασθενοφόρο βγαίνει στην κυκλοφορία μόνο με έναν διασώστη ανά βάρδια, ενώ θα έπρεπε να έχει δύο.
Τις καταγγελίες αυτές έκαναν χθες οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής δίωρης στάσης εργασίας που πραγματοποίησαν από τις 8 ως τις 10 το πρωί και της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας τους έξω από τη γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, στην οδό Αγίου Δημητρίου.
“Στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία μας έχουν ρίξει ως προς τη στελέχωση του ΕΚΑΒ. Δύο ημέρες πριν τις εκλογές έγιναν μεταθέσεις συναδέλφων από Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη. Το ΕΚΑΒ στα Μουδανιά έμεινε με μόλις οκτώ διασώστες αντί για 12 που είχε στις αρχές Ιουνίου, και πλέον το ασθενοφόρο βγαίνει στην κυκλοφορία μόνο με έναν διασώστη ανά βάρδια”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας, Αντώνης Αντωνόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από το νοσοκομείο Πολυγύρου έφυγε με μετάθεση ένας διασώστης και πλέον έχουν μείνει μόνο τέσσερις, ενώ από το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης μετατέθηκε για Κοζάνη ένας διασώστης.

“Η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει την επαρχία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνά και τη Θεσσαλονίκη, η οποία επεκτείνεται συνεχώς. Χρειαζόμαστε 20 λεπτά για να πάμε από την πόλη σε περιστατικό στην Περαία. Από τον Μάρτιο έως τώρα έφυγαν τρεις διασώστες από το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και ήρθε μόνο ένας”, επισημαίνει ο κ. Αντωνόπουλος.
Παράλληλα, αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 21 κενές θέσεις διασωστών στη Θεσσαλονίκη, 17 στην ανατολική πλευρά της πόλης και τέσσερις στη δυτική. Συνολικά οι ενεργοί διασώστες είναι 209 αντί 230, οπότε είναι αναγκασμένοι να βγάζουν λιγότερα ασθενοφόρα. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να βγάζουν 30 το πρωί, 20-25 το απόγευμα και 15-16 τη νύχτα, αλλά εξαιτίας της έλλειψης διασωστών βγάζουν 22-23 το πρωί, 17-18 το απόγευμα και 14 τη νύχτα.
Για αποδυνάμωση των ήδη αδύναμων τομέων του ΕΚΑΒ κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΚΑΒ Ιερόθεος Γιαμουρίδης και προσθέτει ότι το ΕΚΑΒ έχει γίνει έρμαιο των διαθέσεων κάθε διοίκησης και ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Παράλληλα τονίζει ότι οι νέοι τομείς ΕΚΑΒ που άνοιξαν σε Ελασσόνα, Πτολεμαΐδα και Ξάνθη είναι προβληματικοί, διότι στελεχώνονται με οκτώ άτομα αντί για 11 που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός ασθενοφόρου σε τριπλή βάρδια.
Εκτός λειτουργίας, όμως, παραμένει και μία εκ των δύο κινητών μονάδων του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της έλλειψης γιατρών. Όπως καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Βασιλόπουλος, από τις δύο κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ λειτουργεί μόνο η μία.

Της Νικολέτας Μπούκα

ΠΡΕΖΑ TV
12-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: