Σάββατο, Νοεμβρίου 20, 2010

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ…ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ «ΧΩΡΑΕΙ» ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ

Στην ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας για τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη συμφώνησαν χθες οι ηγέτες των κρατών της Συμμαχίας στη Σύνοδο της Λισαβόνας, ανοίγοντας παράθυρο και για τη συμμετοχή της Ρωσίας. Το νέο στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ προσπαθεί να απαντήσει, είκοσι χρόνια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, τι χρειάζεται η Συμμαχία, και το καταφέρνει, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου της Λισαβώνας.

Το σύστημα «ομπρέλας» προβλέπει την εγκατάσταση αντι-αεροπορικών συστημάτων με αμερικανικούς πυραύλους και ραντάρ που θα συνδεθούν με τα συστήματα των ΗΠΑ. Μόνο η σύνδεση των υφιστάμενων συστημάτων εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 200 εκατ. ευρώ στα 28 μέλη. Η ασπίδα «προσφέρει έναν ρόλο σε όλους τους συμμάχους μας και ανταποκρίνεται στις απειλές της εποχής» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Οι ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας σκοπεύουν να προσκαλέσουν και τη Μόσχα να συμμετέχει, κατά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σήμερα, η οποία στοχεύει στην αποκατάσταση της συνεργασίας των δύο πλευρών μετά την αναταραχή που προκάλεσε ο πόλεμος Ρωσίας-Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008. Σε ότι αφορά το νέο δόγμα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτό αξιολογεί τις νέες απειλές για την ανθρωπότητα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, ο φονταμενταλισμός κλπ. Όλα αυτά, τόνισε ο Πρωθυπουργός, αλλάζουν τη μορφή του ΝΑΤΟ, το οποίο καλείται να στηρίξει μια πιο δημοκρατική κοινωνία στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Επίσης ο κ. Παπανδρέου εξήρε την προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό ξεπερνιούνται τα ταμπού του ψυχρού πολέμου. Επίσης, στην απόφαση να ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να παραδίδουν τις αρμοδιότητες ασφάλειας στο Αφγανιστάν, με στόχο να έχει αποσυρθεί μεγάλο μέρος της συμμαχικής δύναμης από τη χώρα μέχρι το 2014, επιμένει η Συμμαχία παρά την ισχυρή ακόμη παρουσία των Ταλιμπάν. Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ανέφερε από τη Λισαβόνα όμως ότι το ΝΑΤΟ είναι προσηλωμένο στον στόχο του 2014, μετά το οποίο θα μείνουν μόνο μικρότερες στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν για περαιτέρω εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων.

Η στροφή στην Ασία. Το σύντομο ταξίδι του Ομπάμα στην Ευρώπη έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δεκαήμερη περιοδεία του στην Ασία, που ήταν και το μεγαλύτερο ταξίδι στο εξωτερικό της προεδρίας του μέχρι σήμερα. Αν και δεν πέτυχε να ολοκληρώσει μια πολυαναμενόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα και δεν μπόρεσε να επιτύχει μια διεθνή υποστήριξη στην αντίθεσή του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το Πεκίνο το νόμισμά του, έχει κάνει ξεκάθαρο τον τελευταίο καιρό ότι η Ασία βρίσκεται στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής- γεγονός που ανησυχεί τους Ευρωπαίους. Αυτή η ανησυχία μάλιστα κορυφώθηκε τον Μάιο, όταν αναβλήθηκε η συνάντηση κορυφής ΗΠΑ- Ε.Ε., που ήταν προγραμματισμένη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στην οποία τελικά δεν πήγε ο Ομπάμα.

Εκτοτε βέβαια οι δύο πλευρές έχουν προσπαθήσει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, παρά τις διαφωνίες στην οικονομική πολιτική. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επέκρινε την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ που αποφάσισε να ρίξει στην αγορά 600 δισ. δολάρια, λέγοντας ότι έτσι οι ΗΠΑ αποκτούν εμπορικό πλεονέκτημα.

Οι σχέσεις με Μόσχα. Και οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα όμως βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς αναμένεται από τη Γερουσία η επικύρωση της νέας συμφωνίας SΤΑRΤ για τα πυρηνικά όπλα που υπέγραψαν τον Απρίλιο ο Ομπάμα και ο Μεντβέντεφ, ο οποίος θα είναι παρών στη Λισαβώνα. Η συμμετοχή της Ρωσίας στον πόλεμο του Αφγανιστάν, με την εκπαίδευση αφγανών πιλότων σε ρωσικά ελικόπτερα, και η συνεργασία ΝΑΤΟ- Ρωσίας στην αντιμετώπιση της καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών στην ασιατική αυτή χώρα έχουν φέρει για πρώτη φορά τόσο κοντά τις δύο πλευρές. Οι Ρώσοι συνεχίζουν να εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό για το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Για την Τουρκία. Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική εφημερίδα « Ρεπούμπλικα », ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και παροτρύνουν την Τουρκία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την ένταξή της». Ο Ομπάμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης από την Τουρκία θα ωφελούσε φυσικά την ίδια, αλλά θα ενίσχυε και τα θεμέλια της Ευρώπης. Τώρα που οι διαπραγματεύσεις έχουν επιβραδυνθεί, πρόσθεσε, «ζητώ από τα δύο μέρη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να προχωρήσουν μαζί». Στο νέο στρατηγικό δόγμα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προστίθενται απειλές νέου τύπου, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις ή η πειρατεία, ανάμεσα σε κλασικούς κινδύνους, όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι, η διεθνής τρομοκρατία και τα χημικά όπλα. Εγκρίνονται επίσης περικοπές στη δομή των μόνιμων μηχανισμών της Συμμαχίας, με τη μείωση κατά το 1/3 του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού, που σήμερα αγγίζει τα 20.000 άτομα.

ΠΡΕΖΑ TV
20-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: