Τετάρτη, Νοεμβρίου 10, 2010

ΚΑΡΚΙΝΟΒΑΤΕΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η διαδικασία στη Μαγνησία καρκινοβατεί. Ακόμη παραδίδονται στα φαρμακεία χειρόγραφες ιατρικές συνταγές, ενώ οι μισές ηλεκτρονικές δεν περνούν από το ηλεκτρονικό σύστημα. Στο μεταξύ οι ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζουν να υφίστανται εξαιτίας της ανακοστολόγησης, γεγονός που έχει θορυβήσει φαρμακοποιούς και ασθενείς.

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί ως οι τελικοί αποδέκτες των ηλεκτρονικών συνταγών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστα Ματσιόλη η ηλεκτρονική συνταγογράφηση καρκινοβατεί.
«Οι μισές ηλεκτρονικές συνταγές δεν περνούν από το σύστημα και έπειτα δίνονται χειρόγραφες. Επιπλέον ακόμη η πλειοψηφία των ιατρών δίνει χειρόγραφες συνταγές, ενώ αρκετές ηλεκτρονικές έχουν πρόβλημα στην ανάγνωση των στοιχείων και του barcode», σημείωσε ο ίδιος.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το πρόγραμμα ουσιαστικά να μην εφαρμόζεται, να υπάρχει ταλαιπωρία όλων των εμπλεκομένων φορέων και κυρίως των ασθενών οι οποίοι επιστρέφουν στο γιατρό τους για να τους ξαναγράψει τη συνταγή.
«Το ζήτημα όμως είναι πως από την 1η Δεκέμβρη στο σύστημα θα εισέλθει και το ΙΚΑ, χωρίς να υπάρχει υπόβαθρο και φυσικά χωρίς να υπάρχει το μεταβατικό χρονικό διάστημα που ζητήσαμε», ανέφερε ο κ. Ματσιόλης.
Εκτός όμως από το πρόβλημα των ηλεκτρονικών συνταγών οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας αντιμετωπίζουν ακόμη τις ελλείψεις φαρμάκων.
Από την ανακοστολόγηση των σκευασμάτων παρατηρούνται τακτικές ελλείψεις σε φάρμακα νευρολογικής φύσης, σε πολυδύναμα εμβόλια, σε φάρμακα για τις εποχιακές ιώσεις, ακόμη και σε βιταμίνες.
Η πολιτεία, σύμφωνα με τον κ. Ματσιόλη, είναι ανακόλουθη στις δηλώσεις και στις δεσμεύσεις της πως θα ολοκληρώσει τις νέες λίστες με τις τιμές όλων των σκευασμάτων, με την καθυστέρηση αυτή να προκαλεί μπέρδεμα σε φαρμακοποιούς και ασθενείς.
Το αντιγριπικό εμβόλιο
Στο μεταξύ κανονική ροή υπάρχει στην πώληση του αντιγριπικού εμβολίου. Σύμφωνα με τον κ. Ματσιόλη η χορήγηση του εμβολίου έχει ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ δεν υπάρχουν ευτυχώς ελλείψεις στα φαρμακεία.
Το εμβόλιο χορηγείται με ιατρική συνταγή και στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ χορηγείται χωρίς συμμετοχή.
Ο κ. Ματσιόλης σημείωσε πως αυτοί που πρέπει να εμβολιαστούν είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών και τα μικρά παιδιά, αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.
Η δράση του εμβολίου ξεκινά 15 ή και 20 ημέρες μετά τη χορήγησή του, ενώ υπάρχει και επαναληπτική δόση μετά τον Φεβρουάριο.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
10-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: