Τετάρτη, Νοεμβρίου 17, 2010

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

Περισσότερες από 17 επιδρομές κάθε νύχτα πραγματοποίησαν το τελευταίο τρίμηνο οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν με στόχο τη σύλληψη ή τη δολοφονία ανταρτών, τις οποίες χαρακτηρίζουν αποτελεσματικό όπλο, παρά τις αντιδράσεις του πληθυσμού.

Η συνήθης πρακτική είναι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και αφγανικά στρατεύματα να περικυκλώνουν ένα κτίριο που πιστεύουν ότι χρησιμοποιείται από μαχητές με την πλειονότητα των νυχτερινών επιδρομών να λαμβάνει χώρα στο ασταθές νότιο και ανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Δύναμη Ασφαλείας, ISAF, τα αφγανικά στρατεύματα καλούν με μία ντουντούκα όσους είναι μέσα στο κτίριο να βγουν ειρηνικά, ή τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τις περισσότερες φορές πρώτοι μέσα στο κτίριο μπαίνουν οι Αφγανοί, αν βρεθούν ύποπτοι κρατούνται και τα όπλα είτε κατάσχονται ή καταστρέφονται.

Τα στοιχεία της ISAF αναφέρουν ότι τις 90 ημέρες που προηγήθηκαν της 11ης Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1572 επιδρομές, πολύ περισσότερες από το προηγούμενο πεντάμηνο. Σε αυτές σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν 368 ηγετικά στελέχη των ανταρτών, ενώ σκοτώθηκαν 968 και συνελήφθησαν 2.477 χαμηλότερα στελέχη.

Οι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις καταλήγουν στη σύλληψη ή το θάνατο του στόχου αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εκδόθηκε τον Αύγουστο. Σύμφωνα με αυτήν κατά τις νυχτερινές επιδρομές το πρώτο εξάμηνο του 2010 σκοτώθηκαν 41 πολίτες σε 13 επιχειρήσεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο 18% όσων έχασαν τη ζωή τους σε συμμαχικές ή κυβερνητικές επιχειρήσεις και ενδεχομένως να είναι υψηλότερος λόγω της έλλειψης πληροφόρησης.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι οι Αφγανοί κατηγορούν τα στρατεύματα για κακομεταχείριση των κατοίκων και καταστροφή των περιουσιών τους καθώς και ότι δρουν βασιζόμενοι σε κακή πληροφόρηση που συνήθως στηρίζεται σε προσωπικές βεντέτες. Διαμαρτύρονται επίσης ότι συχνά αδυνατούν να αποζημιωθούν για ζημιές, αγνοούν ποιες δυνάμεις εκτελούν τις επιδρομές και που οδηγούνται οι κρατούμενοι.

Σε Έκθεση του Γραφείου Συνδέσμου και του Ιδρύματος Ανοιχτή Κοινωνία για τις επιδρομές του 2009 αναφερόταν ότι οι κρατούμενοι παραδίδονται στις αφγανικές δυνάμεις οι οποίες μαστίζονται από διαφθορά και κατηγορούνται για βασανιστήρια και κακομεταχείριση.

ΠΡΕΖΑ TV
17-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: