Παρασκευή, Νοεμβρίου 26, 2010

ΣΤΑ ΔΥΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ.ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΕΤΡΟ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΤΟΙµΑΖΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

Σε δύο «στρατόπεδα» φαίνεται να διαχωρίζονται οι εργαζόµενοιστις εταιρείες των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, ενόψει των ριζικών αλλαγών που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση στο εργασιακό καθεστώς, στην οργάνωση και τη λειτουργία των συγκοινωνικών φορέων της πρωτεύουσας.

Από τη µια βρίσκεται το προσωπικό των µέσων σταθερής τροχιάς (Μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδροµος, τραµ), που µελλοντικά θα συγχωνευθούν σε µια εταιρεία, και από την άλλη οι εργαζόµενοι στα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ, που θα βρεθούν µαζί στη δεύτερη εταιρεία που θα διαθέτει σύντοµα ο Οργανισµός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ).

Κυρίως οι εργαζόµενοι στο µετρό και στον ηλεκτρικό σιδηρόδροµο προετοιµάζονται για άµεσες απεργιακές κινητοποιήσεις, µε στόχο να «φρενάρουν» τα κυβερνητικά σχέδιαγια τις αστικές συγκοινωνίες πριν ακόµα ανακοινωθούν. Ηδη οι εργαζόµενοιστο Μετρό αποφάσισαν να προχωρήσουντην ερχόµενη Πέµπτη σε γενική απολογιστική συνέλευση, όπου θα τεθεί προς έγκριση πρόγραµµα απεργιακών κινητοποιήσεων (24ωρες απεργίες). Ο πρόεδρος του Σωµατείου Εργαζοµένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), Αντώνης Σταµατόπουλος, τάσσεται υπέρ της απεργίας διαρκείας σε όλα τα µέσα µαζικής µεταφοράς, σηµειώνοντας: «Είναι προφανές πως µέσα στα κυβερνητικά σχέδια είναι και η αναίρεση - κατάργηση όλων των εργασιακών κατακτήσεων. Με την κατάργηση των συλλογικών συµβάσεων, τις µαζικές απολύσεις και τις περικοπές στους µισθούς, κάθε περιθώριο διαλόγου έχει εξαντληθεί».

Πάντως, από την πλευρά τους, οι εργαζόµενοι στα αστικά λεωφορεία φαίνεται να τηρούν στάση αναµονής, ενώ οι εργαζόµενοι στα τρόλεϊ θα σταθµίσουν την όλη κατάσταση σε γενική συνέλευση που θα έχουν την ερχόµενη Τετάρτη. Συνδικαλιστές από τον χώρο της ΕΘΕΛ θεωρούν πρόωρη την κλιµάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων τώρα και προτού η κυβέρνηση ανοίξει τα χαρτιά της για το τι σχεδιάζει να κάνει στις αστικές συγκοινωνίες. «Το 1992 για µας είναι χθες και όχι πριν από 18 χρόνια», λένε χαρακτηριστικά οι ίδιοι συνδικαλιστές, επισηµαίνοντας ότι «οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να είναι στοχευµένες και να εκδηλωθούν όταν πρέπει». Ακόµα, επισηµαίνουν ότι «αν χρειαστεί να βγούµε στους δρόµους, την υπόθεση των κινητοποιήσεων θα την πάρει ο κόσµος στα χέρια του».

Η κυβέρνηση αναµένεται να ανοίξει τα χαρτιά της για τις αστικές συγκοινωνίες στις αρχές του νέου χρόνου, παρουσιάζοντας το πλήρες σχέδιό της µέσα στον Γενάρη. Το σχέδιο νόµου του υπουργείου Υποδοµών θα προβλέπει µεταξύ άλλων µεγάλες περικοπές στις δευτερεύουσες απολαβές – και κυρίως στα επιδόµατα –, συγχωνεύσεις εταιρειών, αλλαγές στις συµβάσεις και στους κανονισµούς εργασίας και µετατάξεις.

ΠΡΕΖΑ TV
26-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: