Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2010

ΟµΟΒΡΟΝΤΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ.ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ ΠΟΥ... ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΙΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ;;;

Στο στόχαστρο πολιτικών, οικονοµολόγων και τραπεζιτών έχει βρεθεί η καγκελάριος της Γερµανίας Ανγκελα Μέρκελ για τους χειρισµούς της στην κρίση της Ιρλανδίας που κινδυνεύει τώρα να προκαλέσει ντόµινο σε Πορτογαλία και Ισπανία - και κυρίως για την εµµονή της να βάλει από το 2013 να συµµετέχουν στο κόστος αναδιάρθρωσης χρεών κρατών και τους οµολογιούχους (κυρίως τράπεζες).

Σκληρή κριτική στη Μέρκελ έκαναν χθες µεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΚοµισιόνΖ. Μ. Μπαρόζο, ο πρόεδρος τηςκοινοβουλευτικήςοµάδας της αντιπολίτευσης στηΓερµανία (SPD) Φ. Β. Σταϊνµάιερ, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζαςτης Αυστρίας Β.Νοβότνι και ένας εκ των κορυφαίωνοικονοµολόγων της Morgan Stanley,ο Γ. Φελς. Επίσης, κριτική στη Μέρκελ άσκησε και η Ενωση Γερµανών Τραπεζιτών (BDB).

Η θύελλα αντιδράσεων έχει προκληθεί επειδή η πολιτική που ακολουθεί η Σιδηρά Καγκελάριος θεωρείται ότι όχι µόνο δεν καθησυχάζει, αλλά εντείνει τιςανησυχίες στην ευρωζώνη. Τα spreads τωνοµολόγων σε Πορτογαλία και Ισπανία έχουν εκτοξευτεί σταύψη και πλέονοι αγορές προεξοφλούνότι µετάτην Ιρλανδία θα αναγκαστεί να προσφύγειστον µηχανισµό σωτηρίαςτης ΕΕ καιη Πορτογαλία. Την ίδια στιγµή µεγαλώνουν οι φόβοι και για την Ισπανία. Από τη µεγάλη ανησυχία στις αγορές σώθηκαν χθες µόνο τα χρηµατιστήριαµετά τη δηµοσιοποίηση στοιχείωνστις ΗΠΑ – έδειξαν µεγάλη βελτίωση στην αγορά εργασίας.

Για το θέµατης κρίσης στην ευρωζώνη που παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας θα πραγµατοποιηθεί σήµερα έκτακτη τηλεφωνική διάσκεψη µεταξύ της Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί.

Η κριτική
Είχαπροειδοποιήσει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕτον Οκτώβριο ότι το να θιχτεί το θέµα της συµµετοχής οµολογιούχων στο κόστος διάσωσηςχωρών «ενέχει κινδύνους εάν πρώτα δεν γίνει σωστή προετοιµασία και επικοινωνία», είπε χθες ο Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της Κοµισιόν είπε ακόµη ότι εκείνο που προέχει τώρα είναι «να βρεθεί τρόπος για να αντιµετωπιστεί το ζήτηµα µε τον πιο υπεύθυνο τρόπο».

∆ριµείαεπίθεσηαπό τηγερµανική Βουλή όπου συζητήθηκε το θέµα του προϋπολογισµού που προτείνει το Βερολίνο για το 2011 εξαπέλυσε προς τη Μέρκελ ο Σταϊνµάιερ. Οπως είπε, «η κρίση δεν οφείλεται µόνο σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία», τονίζοντας ότι του προκαλεί «ανησυχία και οργή η αποστροφή που δείχνουνπολλοί ευρωπαίοι εταίροι στηΓερµανία».

Κατηγόρησε ακόµη τη Μέρκελ ότι έχειαφήσεινα δηµιουργηθείη υποψία πως η Γερµανία έχει χάσει το ενδιαφέρον τηςγια την Ευρώπη και ότι το Βερολίνο συµπεριφέρεται «άκρωςυπεροπτικά».

Ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και µέλος του∆Σ τηςΕΚΤ Β.Νοβότνι, αναφερόµενοςστις προχθεσινές δηλώσεις Μέρκελ ότι τοευρώ αντιµετωπίζει ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση,ήταν επίσης καυστικός: «Αυτό µε ενοχλεί. Το ευρώδεν κινδυνεύει. Ξεχωριστές χώρες και τα τραπεζικά τους συστήµατα κινδυνεύουν. Πρέπει να το ξεχωρίζουµε αυτό», είπε.

Επίσης, ο οικονοµολόγος της Morgan Stanley Γιόακιµ Φελς – αναφερόµενοςστα σχόλιατης Μέρκελ για τα προβλήµατα χρέους τηςΕυρώπης – τόνισε πως «έχουν ξεκάθαρα κάνει πολύ χειρότερη την κρίση». Ταυτόχρονα βλέπει την Ισπανία σαν στόχο εάν σωθεί και η Πορτογαλία. Από την πλευρά της η Ενωση Γερµανών Τραπεζιτών (BDB) που αντιπροσωπεύει χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα όπωςη ΝτόιτσεΜπανκ, επανέλαβε ότι τασχέδια Μέρκελ για συµµετοχή οµολογιούχωνσε αναδιαρθρώσεις χρέους θα εκτροχιάσει τις αγορές οµολόγων από το 2013.

Η καγκελάριος πάντως στην οµιλία της στη γερµανική Βουλή για τονπροϋπολογισµό, επέµεινε στην ανάγκη διαµόρφωσης ενός µόνιµου µηχανισµού στήριξης του ευρώ µετά το 2013 και έδωσε έµφαση στησυµµετοχή σε αυτόντων ιδιωτών επενδυτών (χρειάζεται ναµπουν όρια στις αγορές, όπως είπε). Στη σχετική της οµιλία εξήρεεπίσης τιςπροσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο τηςΕλλάδας από την κρίση, που «επικροτήθηκαν», όπωςείπε, στιςπρόσφατες εκλογές.

Το ευρώ αντιµετωπίζει «κερδοσκοπικές επιθέσεις»,τόνισε χθες ηυπουργός Οικονοµικών της Ισπανίας Ε. Σαλγκάδο, προσπαθώντας ωστόσο να καθησυχάσει τις αγορές αναφέροντας ότι η χώρα δενδιατρέχεικίνδυνο.Ωστόσο, η Ισπανία ανέβαλε χθεςτην έναρξη προγράµµατος πώλησης οµολόγων 13,5 δισ. ευρώ µέχρι να σταµατήσει η αστάθεια στις αγορές, σύµφωνα µε πηγές του Μπλούµπεργκ. Επίσης, η Πορτογαλία πιθανώς θα έχει την ίδια τύχη µετην Ελλάδα και την Ιρλανδία, ζητώντας οικονοµική βοήθεια, πιστεύουν οικονοµολόγοι σύµφωνα µε το πρακτορείο Ρώυτερ.

ΠΡΕΖΑ TV
25-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: