Σάββατο, Νοεμβρίου 20, 2010

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σε κλοιό σκουπιδιών θα βρεθεί σήμερα και αύριο ο νομός Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα που κήρυξε η πανελλήνια Ομοσπονδία ΠΟΕ-ΟΤΑ.Ο κίνδυνος τα σκουπίδια να ξεχειλίσουν και πάλι στους δρόμους είναι ορατός, καθώς πρόθεση των εργαζομένων είναι να κλιμακώσουν από Δευτέρα τις κινητοποιήσεις τους. Ήδη από χθες ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης δέχεται μόλις 300 τόνους απορριμμάτων, από τους περίπου 1.500 που εναποτίθενται ημερησίως.
Αυτό σημαίνει ότι τα σκουπίδια για δύο μέρες θα παραμείνουν στους κάδους απορριμμάτων στους τέσσερις σταθμούς μεταφόρτωσης και στα απορριμματοφόρα. Αυτή τη στιγμή το προσωπικό στις υπηρεσίες καθαριότητας στους δήμους του νομού όπως και στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι αποδεκατισμένο, λόγω της λήξης των συμβάσεων των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΧΥΤΑ, Κώστα Ζέρβα, το πρόβλημα με τα σκουπίδια θα γίνει ορατό στην πόλη αυτές τις δύο μέρες και θα καταστεί πιο έντονο από τη Δευτέρα οπότε αναμένεται να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις. “Αυτή τη στιγμή στον ΧΥΤΑ δουλεύουν μόλις 30 με 35 άτομα, που αποτελούν το μόνιμο προσωπικό, και ως εκ τούτου τα κενά είναι τεράστια λόγω της απόλυσης 160 συμβασιούχων” τόνισε ο κ. Ζέρβας για να προσθέσει ότι ο όγκος της καθαριότητας σε συνδυασμό με την ανακύκλωση είναι πολύ μεγάλος και δεν μπορούν να το σηκώσουν οι εργαζόμενοι που απέμειναν.

Κλειστοί οι δήμοι
Την απόφαση για την 48ωρη κινητοποίηση έλαβε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το γενικό συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει αύριο το μεσημέρι και πιθανό είναι να καταλήξει σε κλιμάκωση της απεργίας.
Στο μεταξύ “ρολά” κατέβασαν χθες οι δήμοι της χώρας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων, ενώ στη Θεσσαλονίκη η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 40%.
Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εσωτερικών, διεκδικούν: την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης, νέο ενιαίο μισθολόγιο, την προάσπιση των δικαιωμάτων συμβασιούχων και την κατοχύρωση δικαιωμάτων τους που αφορούν το εφάπαξ, την επικουρική σύνταξη και την υγειονομική περίθαλψη.

Χιλιάδες οι συμβασιούχοι
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων, στον νομό Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου ανέρχονται στα 2.500 άτομα, ενώ το τακτικό προσωπικό (μόνιμοι) υπολογίζεται στα 3.000. Μόνο στον δήμο Θεσσαλονίκης οι συμβασιούχοι ξεπερνούν τους 1.400. Την ίδια ώρα σε πανελλαδικό επίπεδο απλήρωτοι από έξι ως δέκα μήνες (υπάρχουν και περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν εδώ και έναν χρόνο) παραμένουν 3.500 συμβασιούχοι, εκ των οποίων οι 450-500 απασχολούνται ή απασχολήθηκαν σε δήμους της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για συμβασιούχους που εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και άλλες δομές πρόνοιας.

ΠΡΕΖΑ TV
20-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: