Κυριακή, Νοεμβρίου 14, 2010

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ !!!

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλειας διαπίστωνε ότι μία ακόμα ασφαλιστική εταιρεία, η VDV Leben, διέθετε 40 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα αποθεματικά απ’ ό, τι στην πραγματικότητα δήλωνε. Η εξέλιξη αυτή, δεύτερη μετά την «Ασπίς Πρόνοια», αν και σε μικρότερη έκταση, ενίσχυσε τον προβληματισμό για τον κλάδο, αλλά και για την ποιότητα των ελέγχων που πραγματοποιούνται. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οπότε απελευθερώθηκε το επάγγελμα του ορκωτού ελεγκτή, μπήκαν υπογραφές σε δεκάδες ισολογισμούς, χωρίς όμως πάντα να απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση των επιχειρήσεων. Η παρ’ ολίγον πτώχευση της ιρλανδικής τράπεζας Angloirish, που κινδυνεύει να παρασύρει στον γκρεμό την οικονομία μιας ολόκληρης χώρας, έθεσε κατά τη γνώμη πολλών Ενώσεων Μικρομετόχων, σε ολόκληρη την Ευρώπη, επί τάπητος το θέμα των πρακτικών που εφαρμόζουν οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες, ακόμα και εκείνες που αποκαλούνται «οι Τέσσερις Μεγάλοι» (KPMG, Deloitte, Pricewater House Cooperes, Ernst & Young). Ως γνωστόν, οι «Τέσσερις Μεγάλοι» ήταν... πέντε, μέχρι που το σκάνδαλο Enron «κατάπιε» την Arthur Andersen.

Στις αρχές Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε για διαβούλευση τις θέσεις της σχετικά με την ανάγκη να ορισθούν προϋποθέσεις προκειμένου οι ελεγκτικές εταιρείες να αποκτήσουν πιστοποιητικά πρόσβασης σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά. Ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ χαρακτήρισε -με αφορμή την παρουσίαση της θέσης της Επιτροπής- ως «μη υγιή τη συγκέντρωση της αγοράς στους “Τέσσερις Μεγάλους”» κι αυτό γιατί αυτού του είδους η συγκέντρωση μπορεί να οδηγήσει σε συστημικούς κινδύνους. «Χρειαζόμαστε περισσότερο ανταγωνισμό, περισσότερη διαφοροποίηση...» ήταν η άποψή του. Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος στην αγορά δεν αποτελεί επιλογή, καθώς το 70% της ευρωπαϊκής ελεγκτικής αγοράς είναι πλέον συγκεντρωμένο στους «Τέσσερις Μεγάλους», ενώ το 99% των εταιρειών του κλάδου, που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ελέγχεται από αυτές.

«Γράμματα στη διοίκηση»

Στην Ελλάδα, ωστόσο, το πρόβλημα είναι διαφορετικής φύσεως, αφού διαπιστώνεται ότι οι μικρές εταιρείες είναι αυτές που δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία. Η εποπτική αρχή για τον έλεγχο των ορκωτών ελεγκτών και των ελεγκτικών εταιρειών έχει ήδη επιστήσει την προσοχή σε κάποιες διαδικασίες που δεν συνάδουν με τον νόμο.

Ορκωτοί ελεγκτές, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, υπογραμμίζουν στην «Κ» ότι σπάνια οι ελεγκτές τηρούν την υποχρέωσή τους να στέλνουν με το πέρας του ελέγχου τα λεγόμενα «γράμματα στη διοίκηση» (management letter), με υποδείξεις για πράξεις και παραλείψεις της διοίκησης που μπορεί να θέτουν σε αμφισβήτηση την απεικόνιση των μεγεθών του προϋπολογισμού τη συγκεκριμένη στιγμή. Οταν αυτό συνέβη με τη ΛΑΡΚΟ, η KPMG έδωσε το «γράμμα στη διοίκηση», υποδεικνύοντάς της, μεταξύ άλλων, ότι οι υποχρεώσεις που απέρρεαν από το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που είχαν συμφωνήσει οι εργαζόμενοι με την «Ασπίς Πρόνοια» θα επιβάρυναν τα μεγέθη της εταιρείας μετά τη γνωστή εξέλιξη με τον ασφαλιστικό όμιλο του κ. Παύλου Ψωμιάδη και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εταιρείας. Η επισήμανση αυτή, που συνιστούσε μάλλον εξαίρεση για τα ελληνικά ελεγκτικά χρονικά, οδήγησε τη διοίκηση της εταιρείας να επιλέξει άλλη ελεγκτική εταιρεία κατά τον επόμενο χρόνο.

«Σχεδόν κανείς δεν τολμά να στείλει συστάσεις στον πελάτη για να μην τον χάσει» λέει στην «Κ» πολύπειρος ελεγκτής-συνταξιούχος πια, που επιθυμεί να τηρηθεί η ανωνυμία του. Ο ίδιος σημειώνει με νόημα: «Ενας ελεγκτής εταιρειών του Κοσκωτά έγινε μέλος σε Δ. Σ. του ομίλου που έλεγχε, ενώ οι ισολογισμοί δύο από τους τρεις πιο χρεωμένους δήμους της χώρας υπογράφονται από τον ίδιο ελεγκτή. Σύμπτωση; Δεν νομίζω!».

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
14-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: