Σάββατο, Νοεμβρίου 27, 2010

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ, ΙΟΝΙΟ, ΚΡΗΤΗ»

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ,ΕΝΩ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΘΑ ΔΩΘΟΥΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΑΛΛΩΣΤΕ;;;

Την επικαιροποίηση της κείμενης νομοθεσίας για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή, που ξεκαθάρισε εκ νέου πως δεν συζητείται θέμα συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την υφαλοκρηπίδα, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. «Το θέμα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων που έχουμε στην περιοχή μας, στο Αιγαίο, στο Ιόνιο, αλλά και νότια της Κρήτης, είναι ένα αντικείμενο που εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο», είπε, εξηγώντας πως θα επικαιροποιηθεί ο παλαιός νόμος. «Υπάρχουν και πρόσφατες εξελίξεις, όχι μόνον στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και στις έρευνες που γίνονται προκειμένου να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες» είπε, τονίζοντας πως η χώρα μας ενδιαφέρεται για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με όλες τις γειτονικές μας χώρες.

Αναφερόμενος σε «φημολογίες» της τελευταίας τουλάχιστον 20ετίας, αλλά και στις προτάσεις που κατά καιρούς διατυπώνονται, ο κ. Παπανδρέου απέδωσε στην τουρκική πλευρά επικοινωνιακή εκμετάλλευση. «Η Τουρκία, άλλοτε καλόπιστα, άλλοτε όχι, έχει ως προφανή στόχο να δημιουργήσει επικοινωνιακά την αίσθηση μιας θετικής βούλησης για συνεργασία. Κι εμείς πολλές φορές -λαϊκώς- τσιμπάμε», είπε.

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, αν υπάρχουν «μυστικές συνομιλίες και διπλωματία», με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε πως δεν υπάρχει περίπτωση σχετικής συνεργασίας με τη γείτονα διότι: Παραμένει υποβόσκουσα η απειλή του «casus belli» και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με τις συνεχείς παραβιάσεις, το γεγονός πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το οικουμενικό Δίκαιο της Θάλασσας, δεν έχει επιλυθεί τέλος το ζήτημα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δικαστήριο της Χάγης.

«Σήμερα η προσπάθεια είναι ακριβώς η διερεύνηση των δυνατοτήτων επίλυσης του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας με καμία μυστικότητα, με απόλυτη διαφάνεια, μέσω των διερευνητικών επαφών που βεβαίως συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό», είπε. «Και βέβαια, στις συζητήσεις αυτές δεν τίθεται ούτε έχει τεθεί το θέμα της συνεκμετάλλευσης».

Καθώς ο Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε «αντιφατική» -δεδομένων των ανοιχτών ζητημάτων- τη στάση της χώρας μας να εμφανίζεται «πρώτος συνήγορος» στις συνομιλίες για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε, ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της χώρας, δήλωσε πως θα αναλάβει πρωτοβουλία για «ανοιχτή συζήτηση» εφ' όσον η γειτονική χώρα ανταποκριθεί και πραγματοποιήσει τις υποχρεώσεις της που έχουν αποτυπωθεί στον οδικό της χάρτη.

«Πιστεύω πως η τουρκική κυβέρνηση, που θα προκύψει σπο τις εκλογές του Ιουνίου, θα έχει να πάρει σημαντικές αποφάσεις, ξεκαθαρίζοντας και τη δική της πορεία σ' αυτά τα θέματα», κατέληξε.

Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
27-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: