Τετάρτη, Νοεμβρίου 24, 2010

ΈΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ !!! ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ!!!

Στην υποβολή αιτήματος για την υπαγωγή του στις διατάξεις του νόμου 3888/2010 περί περαίωσης προχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε μία προσπάθεια να καλύψει με το μικρότερο δυνατό κόστος τις δυσθεώρητες οφειλές του προς την εφορία, οι οποίες προέκυψαν εξαιτίας της πολύκροτης υπόθεσης της υπεξαίρεσης που ταλανίζει τον κεντρικό δήμο επί δύο και πλέον χρόνια.

Τα χρέη του δήμου Θεσσαλονίκης προς τη Θ΄ ΔΟΥ ξεπερνούν το ποσό των επτά εκατομμυρίων ευρώ, εκτιμάται μάλιστα ότι ενδεχομένως να ανέρχονται και στο ιλιγγιώδες ποσό των 22 εκατ. ευρώ, εάν, εκτός από την κυρία οφειλή, συνυπολογιστούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις.
Το αίτημα για τη ρύθμιση των χρεών, τα οποία προέκυψαν εξαιτίας της πλημμελούς απόδοσης φόρων προς τη Θ΄ ΔΟΥ κατά το διάστημα από το 1993 μέχρι και το 2008, υποβλήθηκε από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο στις 12 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο του κεντρικού δήμου, η συγκεκριμένη αίτηση κατατέθηκε σε μία προσπάθεια να μειωθεί στο ελάχιστο η οικονομική ζημία, καθώς, εάν γίνει αποδεκτή η Παρά τη γενική ανησυχία που εκφράζεται σχετικά με τη δυνατότητα που έχουν οι ΟΤΑ, και εν προκειμένω ο δήμος Θεσσαλονίκης, να υπαχθούν ή όχι στη συγκεκριμένη ρύθμιση, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης δηλώνει ότι θα υποστηρίξει την προσπάθεια.διαδικασία της ρύθμισης χρεών, θα καταβληθεί αποκλειστικά η κυρία οφειλή των περίπου 7 εκατ. ευρώ και θα υπάρξει πλήρης απαλλαγή από τον βραχνά των προστίμων και των προσαυξήσεων.

Οφειλή 7 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση των οικονομικών ελέγχων που διενήργησε η Θ΄ ΔΟΥ, οι οφειλές του δήμου Θεσσαλονίκης ανέρχονται στο ύψος των 7,14 εκατ. ευρώ περίπου.
Το μεγαλύτερο άνοιγμα, που είναι της τάξης των 5,5 εκατ. ευρώ, προκύπτει από την ελλιπή απόδοση του φόρου εισοδήματος επί αμοιβών από μισθωτές υπηρεσίες κατά τα διαχειριστικά έτη από το 1993 μέχρι και 2008. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ελλείμματα καταγράφονται και σε ό,τι αφορά τον φόρο προμηθειών κατά την περίοδο από το 1994 μέχρι και το 2008, καθώς και στον φόρο εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών για την περίοδο από το 1993 έως επίσης το 2008.
Την οφειλή των περίπου 7 εκατ. ευρώ του δήμου Θεσσαλονίκης προς τη Θ΄ ΔΟΥ είχε παραδεχτεί ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, δεχόμενος τότε τα πυρά της αντιπολίτευσης, ότι αποκρύπτει το πραγματικό ύψος του χρέους, όπως αυτό διαμορφώνεται από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που θα επιβληθούν. Εξάλλου, και η “Μ” με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της στις 22 Ιουλίου 2010 είχε αποκαλύψει ότι οι οφειλές του δήμου Θεσσαλονίκης προς το δημόσιο ξεπερνούσαν τα 16,4 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος, αναφερόμενος στις οφειλές προς τη Θ΄ ΔΟΥ, είχε σημειώσει ότι τα χρήματα εκταμιεύονταν κανονικά από τα ταμεία του δήμου, αλλά δεν έφθαναν ποτέ στον προορισμό τους. “Όλα αυτά τα χρόνια τα αντίστοιχα κρατικά όργανα έδιναν κανονικά φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στον δήμο Θεσσαλονίκης”, είχε σχολιάσει υπαινικτικά.

Στο δημοτικό συμβούλιο
Η υπόθεση της υπαγωγής του κεντρικού δήμου στις διατάξεις του νόμου 3888 περί περαίωσης αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, η απάντηση της αρμόδιας Θ΄ ΔΟΥ για την αποδοχή ή μη του αιτήματος αναμένεται να σταλεί μέσα στις επόμενεςΗ “Μ” με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της στις 22 Ιουλίου 2010 είχε αποκαλύψει ότι οι οφειλές του δήμου Θεσσαλονίκης προς το δημόσιο ξεπερνούσαν τα 16,4 εκατ. ευρώ. ημέρες. “Εάν το αίτημα γίνει αποδεκτό”, όπως εξηγούν οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, “τότε θα απαιτηθεί σε μόλις δύο ημέρες από την επίλυση της διαφοράς και την έκδοση της διοικητικής πράξης συμβιβασμού να καταβληθεί στη Θ΄ ΔΟΥ το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, το οποίο αναλογεί στο 20% της συνολικής οφειλής”.
Για να υπάρξει ετοιμότητα στην καταβολή των χρημάτων αυτών, εάν το αίτημα γίνει αποδεκτό, το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να εγγράψει το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ στον αντίστοιχο κωδικό αριθμό του προϋπολογισμού, ο οποίος επιγράφεται “Πληρωμές για φόρους και τέλη”. Τα χρήματα αυτά, όπως επισημαίνουν οι οικονομικές υπηρεσίες, θα μεταφερθούν από το αποθεματικό που εμφανίζει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Στήριξη από Μπουτάρη
Παρά τη γενική ανησυχία που εκφράζεται σχετικά με τη δυνατότητα που έχουν οι ΟΤΑ, και εν προκειμένω ο δήμος Θεσσαλονίκης, να υπαχθούν ή όχι στη συγκεκριμένη ρύθμιση, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης δηλώνει ότι θα υποστηρίξει την προσπάθεια.
Για το θέμα αυτό απέστειλε χθες επιστολή προς τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο στην οποία επισημαίνει: “Σχετικά με την υπεξαίρεση ποσού 7.100.000 ευρώ, λόγω μη απόδοσης στη Θ΄ ΔΟΥ του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, το οποίο με τις προσαυξήσεις ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι συνδράμουμε στην προσπάθεια του δήμου να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 3888/2010 περί περαίωσης, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση των οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης”.
Στην ίδια επιστολή του, εξάλλου, ο κ. Μπουτάρης καλεί τον απερχόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης να υποδείξει τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τα στελέχη της “Πρωτοβουλίας”, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της νέας δημοτικής αρχής για μία σειρά ζητημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, εκτός από τα οικονομικά θέματα, το οργανόγραμμα των δημοτικών υπηρεσιών και των δημοτικών επιχειρήσεων, η διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η εξέλιξη της πραγματοποίησης μεγάλων Η “μαύρη τρύπα” στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης εξαιτίας του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου υπολογίζεται ότι διαμορφώνεται στο ποσό της τάξης των 52 εκατ. ευρώ. Πρωταγωνιστής στην πολύκροτη αυτή υπόθεση αναδείχθηκε ο πρώην υπάλληλος της Διεύθυνσης Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος έχει προφυλακιστεί.δημοτικών έργων, οι διαδημοτικές συνεργασίες και το δίκτυο αδελφοποιημένων πόλεων, καθώς και οι εκπροσωπήσεις του δήμου σε διάφορους οργανισμούς της πόλης.

“Τρύπα” 52 εκατ. ευρώ
Η “μαύρη τρύπα” στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης εξαιτίας του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου, το οποίο από το 2008 έχει προκαλέσει τριγμούς και σε πολιτικό επίπεδο, υπολογίζεται ότι διαμορφώνεται στο ποσό της τάξης των 52 εκατ. ευρώ.
Πρωταγωνιστής στην πολύκροτη αυτή υπόθεση αναδείχθηκε ο πρώην υπάλληλος της Διεύθυνσης Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος έχει προφυλακιστεί.
Το σκάνδαλο, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο τις ασφαλιστικές εισφορές προς τα ταμεία των εργαζομένων, αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2008. Παρότι τότε η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης προσδιόριζε το ύψος των υπεξαιρεθέντων σε ποσό όχι μεγαλύτερο των 2 εκατ. ευρώ, οι έλεγχοι της επιθεωρήτριας του υπουργείου Οικονομικών εκτίναξαν την “τρύπα” σε δυσθεώρητα ύψη.
Η τελική έκθεση της επιθεωρήτριας, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελείται από περίπου 600 σελίδες. Κατά την έκθεση, το ύψος του ελλείμματος εκτινάσσεται από τα 34 εκατ. ευρώ, στα οποία αρχικά το είχε εκτιμήσει, στα περίπου 52 εκατ. ευρώ. Στην προφορική ενημέρωσή της προς τις εισαγγελικές αρχές η οικονομική επιθεωρήτρια δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις κατευθύνσεις στις οποίες κινούνται τα ανοίγματα, αν και εκτιμάται ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν την ελλιπή απόδοση των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοτικών υπαλλήλων.
Συγχρόνως, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης έχει να αντιμετωπίσει και μία δεύτερη υπόθεση υπεξαίρεσης. Αυτή αφορά την κακοδιαχείριση των κονδυλίων της λεγόμενης “παγίας προκαταβολής”, μέσω της οποίας καλύπτονται τρέχουσες μικροδαπάνες των δήμων.
Το έλλειμμα στην υπόθεση της παγίας υπολογίζεται ότι έχει διαμορφωθεί στο ύψος των περίπου 530.000 ευρώ. Για αυτό το οικονομικό σκάνδαλο έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις στιςΤα χρέη του δήμου Θεσσαλονίκης προς τη Θ΄ ΔΟΥ ξεπερνούν το ποσό των επτά εκατομμυρίων ευρώ, εκτιμάται μάλιστα ότι ενδεχομένως να ανέρχονται και στο ιλιγγιώδες ποσό των 22 εκατ. ευρώ οποίες “φωτογραφίζονται” δεκαοκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων υπάλληλοι του δήμου και ανώτερα διευθυντικά στελέχη, όχι όμως και πολιτικά πρόσωπα.

Της Βαρβάρας Ζούκα

ΠΡΕΖΑ TV
24-11-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ο νέος ελληνικός κανόνας: Ο αριθμός των κατηγορούμενων είναι αντιστρόφως ανάλογος του ύψους της απάτης!

Κατά το δημοσίευμα της Εφημερίδας Μακεδονίας [ http://www.makthes.gr/news/reportage/65577/ ]

"Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση των οικονομικών ελέγχων που διενήργησε η Θ΄ ΔΟΥ, οι οφειλές του δήμου Θεσσαλονίκης ανέρχονται στο ύψος των 7,14 εκατ. ευρώ περίπου. Το μεγαλύτερο άνοιγμα, που είναι της τάξης των 5,5 εκατ. ευρώ, προκύπτει από την ελλιπή απόδοση του φόρου εισοδήματος επί αμοιβών από μισθωτές υπηρεσίες κατά τα διαχειριστικά έτη από το 1993 μέχρι και 2008. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ελλείμματα καταγράφονται και σε ό,τι αφορά τον φόρο προμηθειών κατά την περίοδο από το 1994 μέχρι και το 2008, καθώς και στον φόρο εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών για την περίοδο από το 1993 έως επίσης το 2008."

Δεν πέρασε πολύ καιρός που μάθαμε το εκπληκτικό ότι ένας Δήμος της χώρας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, δεν μπορούσε να πάρει φορολογική ενημερότητα. Με τρόπο που δεν μάθαμε στη συνέχεια κατάφερε ο Παπαγεωργόπουλος και γείωσε τελικά τη ΔΟΥ παίρνοντας την ενημερωτική ενημερότητα χωρίς το φορολογικό πρόβλημα του Δήμο να επιλυθεί ή να εξαφανιστεί. Άρα λοιπόν το πρόβλημα παραήταν γνωστό στην ΔΟΥ.

Γιατί όμως απέναντι σε τέτοιας χρονικής έκτασης και οικονομικής έντασης πρόβλημα η ΔΟΥ και κανείς αρμόδιος δεν ενεργοποίησε το ποινικό δίκαιο κατά των υπευθύνων; Η εισαγγελία Θεσσαλονίκης γιατί δεν έψαξε το ζήτημα ώστε να εφαρμοστεί νόμος; ο κάθε υπεύθυνος όμως πρέπει να ξέρει ότι ο χρόνος εκδικείται.

Δεν μπορεί σήμερα να δεχθεί κάποιιος με τίποτε τη λεγόμενη φορολογική περαίωση ενός δημόσιου φορέα, του δεύτερου δήμου της χώρας, και μέσου αυτού του μηχανισμού να ξεχαστούν τέτοιες διαχειριστικές ενέργειες, παραλείψεις, σιωπές, αλληθορίσματα και απάτες σε βάρος τόσων πολιτών που πλήρωσαν ανταποδοτικά τέλη και ανταπόδοση δεν είδαν πουθενά. Ο κύριος Παπαγεωργόπουλος αύξησε σταδιακά τα ανταποδοτικά τέλη στη διάρκεια των θητειών του πάνω από 100%. Γιατί το έκανε; Μα για να καλύψει τα ελλείματα του μαγαζιού του που γνώριζε. Και γιατί δεν έκανε τίποτε εάν ήταν υπεύθυνοι άλλα πρόσωπα εντός του Δήμου και όχι ο ίδιος; Να λοιπόν που φτάνει η ώρα της κρίσης.

Κι εσύ κυρ Γιάννη τι έκανες εχθές; Τι επιστολή ήταν αυτή που έστειλες; Άλλα έλεγες προεκλογικά πριν μερικές εβδομάδες. Τέτοια μετάλλαξη σε τόσο χρόνο πριν κάνεις ανάληψη εξουσίας;

Το δημοσίευμα συνεχίζει και κλείνει:

"Το έλλειμμα στην υπόθεση της παγίας υπολογίζεται ότι έχει διαμορφωθεί στο ύψος των περίπου 530.000 ευρώ. Για αυτό το οικονομικό σκάνδαλο έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις στις οποίες “φωτογραφίζονται” δεκαοκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων υπάλληλοι του δήμου και ανώτερα διευθυντικά στελέχη, όχι όμως και πολιτικά πρόσωπα."

Έτσι λοιπόν φτάνουμε στην επισημοποίηση ενός ακόμη ελληνικού κανόνα:
Ο αριθμός των κατηγορουμένων μειώνεται τόσο όσο αυξάνει το ποσό της υπεξαίρεσης / απάτης. Kαι αντιστρόφως,
ο αριθμός των κατηγορουμένων αυξάνει όσο μειώνεται το ποσό της υπεξαίρεσης / απάτης.

Μέχρι ποιου σημείου μπορείτε να προκαλέσετε; Ζητάτε από τους πολίτες να πιστέψουν ένας και μοναδικός υπάλληλος έφαγε τόσα εκατομμύρια χρήματα και η διοίκηση του Δήμου δεν πήρε χαμπάρι; Προκαλέστε κι άλλο να δούμε το κατόρθωμά σας!!!!

Θα είναι ένα άκομη δημόσιο σκάνδαλο και πρόκληση μέχρι και του τελευταίου πολίτη φορολογούμενου εάν το υπουργείο οικονομικών δεχθεί την αίτηση του Παπαγεωργόπουλου και τον περαιώσει. ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να πάει με την κανονική φορολογική διαδικασία, να καταλήξει ο έλεγχος, να καταλήξουν τα ποινικά δικαστήρια, προσεχώς και στο μέλλον, να κατασχεθεί και καμιά βίλα στη Χαλκιδική, να πάει και κανένας φυλακή και μετά να κάνουν περαίωση. Κύριοι στο υπουργείο οικονομικών μην προκαλείτε άλλο τους πολίτες, θα τους βρείτε εξαγριωμένους μπροστά σας. Εφαρμόστε την φορολογική νομοθεσία.

Μαν. Αρχ.