«ΔΗΜΟΣΙΟ τραπεζικό πυλώνα» αλλά χωρίς δημόσιους υπαλλήλους επιχειρεί να επιβάλει στην κυβέρνηση η τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σκληρές αξιώσεις που έχουν προβάλει οι εκπρόσωποι της τρόικας για την εξυγίανση της Αγροτικής οδηγούν σε δραματική συρρίκνωση της τράπεζας.
Το σχέδιο που διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη μείωση του προσωπικού της καθώς και κλείσιμο των καταστημάτων της. Το «σκληρό πρόσωπο» που έδειξε η τρόικα στην περίπτωση της Αγροτικής αποτελεί προανάκρουσμα των συγκεκριμένων απαιτήσεων που έχει θέσει και για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ. Κυρίως για τις ελλειμματικές, οι οποίες με πρωτοβουλία του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωσταντίνου, εντάχθηκαν στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα το τελευταίο να εκτιναχθεί στο 9,5% του ΑΕΠ φέτος.
Η περίπτωση της Αγροτικής δεν είχε ακόμη κλείσει όταν ο υπ. Οικονομικών κατέθεσε τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Αντίθετα, για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι πρώτα θα κατατεθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα αναδιάρθωσής τους και μετά θα ακολουθήσουν τα όποια μέτρα κριθούν αναγκαία. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας εφάρμοσαν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις δημόσιες επιχειρήσεις. Ομως κάτι τέτοιο δεν μοιάζει ρεαλιστικό.
Αύριο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωσταντίνου, αναμένεται εκτός απροόπτου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που είχε ολόκληρο το Σαββατοκύριακο με την τρόικα για το θέμα της Αγροτικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «μεσαία» στελέχη της τρόικας έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής την εφαρμογή ενός σκληρού προγράμματος περικοπών 30%. Τούτο σημαίνει ότι, αν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να δεχθεί το πρόγραμμα, η ΑΤΕ είναι «καταδικασμένη» να προχωρήσει σε δραματική συρρίκνωση του μεγέθους της (προσωπικό, καταστήματα) αλλά και των εργασιών της.
Ρητές εντολές
Το πρόγραμμα που προτείνεται δεν αφήνει περιθώρια στη διοίκηση της τράπεζας να αναζητήσει τρόπους για τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας, καθώς δεν αποτελεί έναν «οδικό χάρτη» για την εξυγίανση της τράπεζας αλλά αυστηρό «δεκάλογο εντολών».
Με τα παραπάνω δεδομένα, το πλέον ευνοϊκό σενάριο που μπορεί να πετύχει η ελληνική πλευρά με τη διαπραγμάτευση είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος-πλαισίου το οποίο θα υποχρεώνει τη διοίκηση της ΑΤΕ να προχωρήσει σε μια πιο λελογισμένη περικοπή του κόστους λειτουργίας της τράπεζας, χωρίς όμως να της υποδεικνύει ταυτοχρόνως ποια μέτρα πολιτικής πρέπει να εφαρμόσει για να πετύχει τον στόχο που θα έχει τεθεί.
Ο Γ. Παπανδρέου, έχει δεσμευθεί για τη δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο οι διαθέσεις της τρόικας, κινούνται μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ
ΠΡΕΖΑ TV
21-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου