Παρασκευή, Νοεμβρίου 19, 2010

ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΛΕΕΙ Ο ΓΑΠ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...ΑΛΛΑ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ

Ο φόβος των απολύσεων πλανάται πλέον στις ∆ΕΚΟ και στους δηµόσιους φορείς, καθώς ο προϋπολογισµός προβλέπει µεγάλες περικοπές δαπανών, ενώ και ο υπουργός Οικονοµικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοικτό το ενδεχόµενο.

Συγκεκριµένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «∆εν ξεκινάµε µε µια λογική απολύσεων και δεν έχει τεθεί καµία υποχρέωση από την τρόικα για απολύσεις στον δηµόσιο ή στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα. Θα κινηθούµε κατά περίπτωση και εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες πουυπάρχουν, δίνοντας εναλλακτικές στους εργαζόµενους και σε κάθε περίπτωση προσπαθώντας να διαφυλάξουµε θέσεις εργασίαςόχι να τις εξαφανίσουµε. Ταυτόχρονα, όµως, µε έναν βασικό γνώµονα που είναι ότι τα ελλείµµατα των δηµοσίων επιχειρήσεων τα πληρώνει ο έλληνας φορολογούµενος και αυτά τα ελλείµµατα δενµπορούν να συνεχιστούν».

Απαντώνταςσε άλλη ερώτηση, είπε ότι 10.000 συµβάσεις ορισµένου χρόνου δεν θα ανανεωθούν εντός του 2011.

Εξάλλου, µείωση αποδοχών των υπαλλήλων ∆ΕΚΟ µέσω του περιορισµού των επιδοµάτων τους, αλλά και τηςκαθιέρωσης ενιαίων µισθολογίων προβλέπει µεταξύ άλλων ο προϋπολογισµός, στο πλαίσιο της επιδίωξης να µειωθεί κατά 800 εκατ. ευρώ η δαπάνη στον συγκεκριµένο χώρο.

«∆εν είναι λογικό να έχουν οι ∆ΕΚΟ έλλειµµα το 20091,7 δισ. ευρώ ίσο µε όσα εξοικονόµησε το ελληνικό κράτος από την περικοπή της 13ης και της 14ης σύνταξης», επισήµανε ο υπουργός Οικονοµικών, θέλοντας να δικαιολογήσει τη στόχευση των ∆ΕΚΟ από τον προϋπολογισµό. Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι το Ελληνικό ∆ηµόσιο πλήρωσε φέτος 1 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2009 σε καταπτώσεις εγγυήσεων ζηµιογόνων ∆ΕΚΟ, που δεν µπορούν πλέον να δανειστούν.

Στις ∆ΕΚΟ εργάζονται συνολικά 21.627

εργαζόµενοι, σύµφωνα µε τα στοιχεία που επικαλείται ο προϋπολογισµός. Το 2010 η δαπάνη µισθοδοσίας µειώθηκε κατά 200 εκατ.,

στο 1,1 δισ. έναντι 1,3 δισ. το 2009, καθώς εφαρµόσθηκε και εκεί ο νόµος της εισοδηµατικής πολιτικής του ∆ηµοσίου. Ωστόσο, ο προϋπολογισµός κάνει αναφορά σε “υπέρµετρες δευτερεύουσες απολαβές” που πρέπει να περιοριστούν. Ειδικά για τις ∆ΕΚΟ της αρµοδιότητάς του ο υπουργός Υποδοµών κ. ∆. Ρέππας έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι τα επιδόµατα δεν µπορούν να ξεπερνούν το 8% των βασικών αµοιβών, κάτι που συνεπάγεται δραστικές περικοπές.

Στις 11 πλέονζηµιογόνες ∆ΕΚΟ οµέσος µισθός το 2009 ήταν 40.772 ευρώ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χθες ότι υπάρχουν αποδοχές στις ∆ΕΚΟοι οποίες είναι 40% υψηλότερες από τον υπόλοιπο δηµόσιο τοµέα και διπλάσιες από τον ιδιωτικό τοµέα. ∆ιευκρίνισε, βεβαίως, ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε τόσο υψηλές µειώσεις, αλλά συνολικά το κονδύλι µισθοδοσίας των ∆ΕΚΟ στον προϋπολογισµό προβλέπεται να περιοριστεί κατά 24,25%, από 1,1 δισ.
φέτος σε 833 εκατ. το 2011.

Ο ΟΣΕ και ο χώροςτων συγκοινωνιών θα είναι οι πρώτοι στους οποίους θα γίνουν παρεµβάσεις. Οι συγκοινωνιακοί φορείς είχαν έσοδα 898 εκατ. το 2009, ενώ τα έξοδά τους ήταν υπερδιπλάσια και έφτασαν τα 2,2 δισ. Οι ζηµιές τους, εξάλλου, ήταν 1,37 δισ. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εισιτηρίων, η κατάργηση ζηµιογόνων δροµολογίων και η αναδιάρθρωση του παρόντος συστήµατος υπερωριών.

ΠΡΕΖΑ TV
19-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: