Τρίτη, Νοεμβρίου 16, 2010

ΙΣΡΑΗΛ: ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΕΠΟΙΚΙΣΜΩΝ

Τη γραπτή διατύπωση του αμερικανικού σχεδίου για το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη αναμένει το Ισραήλ πριν τελικά αποφανθεί γι΄αυτό δήλωσε σήμερα ισραηλινός αξιωματούχος.

"Υπάρχουν συμφωνίες ανάμεσα στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά χρειάζεται χρόνος για να τις διατυπώσουν γραπτώς και πρέπει να περιμένουμε", δήλωσε στο ραδιοσταθμού του ισραηλινού στρατού ο Νιρ Χεφέτζ, υπεύθυνος ενημέρωσης στο γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της επτάωρης και πλέον συνάντησης που είχαν στις 11 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο ισραηλινός πρωθυπουργός, η Χίλαρι Κλίντον πρότεινε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη με αντάλλαγμα ένα νέο πάγωμα 90 ημερών στην εποικιστική πολιτική στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι θα συγκαλέσει σύντομα το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας για να αποφανθούν σχετικά με την πρόταση αυτή, στόχος της οποίας είναι να δώσει νέα ώθηση στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις που έχουν διακοπεί μετά τη λήξη ενός μορατόριουμ δέκα μηνών στην εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Οχθη στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο Χεφέτζ επίσης στις σημερινές του δηλώσεις ανέφερε ότι καμία ημερομηνία δεν έχει αποφασιστεί για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας καθώς η κυβέρνηση αναμένει τις γραπτές διευκρινίσεις από τους Αμερικανούς.

"Όμως, οι δυο πλευρές ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν τις συμφωνίες στις οποίες έχουν καταλήξει και οι ομάδες των δυο πλευρών εργάζονται για το σκοπό αυτό", πρόσθεσε ο ισραηλινός αξιωματούχος.

Επίσης ερωτηθείς από το ισραηλινό ραδιόφωνο ο γραμματέας της ισραηλινής κυβέρνησης Ζβι Χάουζερ δήλωσε ότι "το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας δεν προβλέπεται να συνεδριάσει σήμερα καθώς αναμένονται αμερικανικές διευκρινίσεις".

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας είναι διχασμένο όσον αφορά το αμερικανικό σχέδιο: επτά υπουργοί το εγκρίνουν και έξι είναι αντίθετοι, ενώ οι δυο του ισραηλινού θρησκευτικού κόμματος "Σας" δεν θα πάρουν θέση.

ΠΡΕΖΑ TV
16-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: