Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2010

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το νέο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, που βρίσκεται ανατολικά της Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη πράσινη ταράτσα της χώρας. Πρόκειται για μια έκταση περίπου 2.000 τ.μ. που καλύφθηκε με 80 είδη της ελληνικής χλωρίδας.

Τα φυτά είναι χαμηλά, ύψους 30 εκ., για λόγους επιτήρησης, με μικρές υδατικές απαιτήσεις και διασπείρονται στον περιβάλλοντα χώρο, στα διάκενα και τα δώματα των κτιρίων, ακολουθώντας ρευστούς σχηματισμούς. Ο κήπος δημιουργήθηκε από τους αρχιτέκτονες Πρόδρομο Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο και θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα σε ημερίδα με θέμα “Φυτεμένα δώματα: η ανάκτηση του χαμένου εδάφους”, που διοργανώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Φυτεμένων Δωμάτων “IGRA - International Green Roof Association”.
“Με τον χρόνο, ο κήπος θα αφεθεί να εμπλουτιστεί από σπόρους που φέρνει ο άνεμος κι από εκείνους που ήδη περιέχει το χώμα. Θα αφεθεί να πλάσει την εσωτερική του ζωή και να την αφηγηθεί απλώνοντας χρώματα στη γη, αρώματα, ήχους, υφές, ποιότητες, που θα αλλάξουν απρόβλεπτα με τις εποχές και τον χρόνο”, αναφέρει στη “Μ” ο κ. Πρόδρομος Νικηφορίδης. Στο φυτεμένο δώμα διακρίνονται τρεις θεματικές περιοχές, “η παρυφή του δάσους” βορειοανατολικά, στο ανώτερο σημείο της πλαγιάς του οικοπέδου, η “ηλιόλουστη πλαγιά”, νοτιοδυτικά, στην κατώτερη και πιο μεγάλη περιοχή της πλαγιάς, και τα “βραχώδη εδάφη”, μια ζώνη ανάμεσά τους, μεταξύ του κεντρικού κτιρίου της τράπεζας και του φυλακίου.
Το νέο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται στην ανατολική περιαστική ζώνη της πόλης, σ’ ένα οικόπεδο 30 στρεμμάτων, στα όρια του δήμου Πυλαίας. Περιλαμβάνει ένα κεντρικό κτίριο συνολικής επιφάνειας 6.000 τ.μ. και ένα δεύτερο συνοδευτικό κτίριο-φυλάκιο, που προορίζεται για την επιτήρηση και τον έλεγχο της πρόσβασης. Ανάμεσά τους βρίσκεται ένα μικρό κτίριο στάθμευσης, κατά ένα μέρος βυθισμένο στη γη και σε άμεση λειτουργική σχέση με το κεντρικό κτίριο. Στα δώματα των κτιρίων δημιουργήθηκε ο κήπος και αποτελεί προέκταση του κήπου που διαμορφώνεται γύρω από τα κτίρια, διεισδύσεις του στο σώμα της κατασκευής. Τα δώματα των όγκων του κεντρικού κτιρίου είναι ορατά τόσο από τους χώρους εργασίας του ορόφου όσο και από τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο, λόγω κλίσεων. Από την άλλη, το δώμα του κτιρίου στάθμευσης, που είναι βυθισμένο στη γη, φαίνεται σαν να είναι η προέκταση του περιβάλλοντα χώρου.
Ο κήπος των δωμάτων, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Πρόδρομο Νικηφορίδη, βελτιώνει σημαντικά τις συνθήκες θερμικής άνεσης μέσα στο κτίριο. Βοηθά στη θερμική προστασία και τον δροσισμό του, καθώς και στην προστασία του από την έντονη καλοκαιρινή ακτινοβολία και την υπερθέρμανση, μειώνει δηλαδή τις θερμικές ανταλλαγές με το περιβάλλον.

Τα πολλαπλά οφέλη
Στη σημερινή ημερίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ θα παρουσιαστούν από επιστήμονες τα πολλαπλά οφέλη των φυτεμένων δωμάτων, που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος. Τα πράσινα δώματα, όπως υποστηρίζει το επιμελητήριο, παρουσιάζουν αξιοσημείωτα οικονομικά και αισθητικά οφέλη, ενώ, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει η πλειοψηφία των πολιτών, το κόστος της δημιουργίας τους δεν είναι απαγορευτικό. Στην Ελλάδα η ανάπτυξη φυτεμένων δωμάτων βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο, γεγονός που επιτάσσει μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΚΜ, τη θέσπιση κινήτρων για όσους αποφασίζουν να “πρασινίσουν” τις οροφές τους, αλλά ενδεχομένως και σχετικών υποχρεώσεων για τους κατασκευαστές. Οι επιστήμονες θα υποστηρίξουν ότι τα φυτεμένα δώματα ενισχύουν τη μόνωση των κτιρίων, μειώνουν το φαινόμενο των αστικών θερμικών νησίδων, περιορίζουν την απότομη ροή του νερού σε έντονες βροχοπτώσεις και δημιουργούν ευχάριστο μικροκλίμα.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

ΠΡΕΖΑ TV
25-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: