Τρίτη, Νοεμβρίου 09, 2010

ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ Η FITCH … Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ...

Στον σφιχτό κλοιό των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch και του τραπεζικού λόμπι του Σίτι βρίσκεται από χθες η ελληνική οικονομία. Η πορεία εφαρμογής του Μνημονίου και δη οι αποκλίσεις από αυτό συγκεντρώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον της τρόικας και των τραπεζικών στελεχών. Οι ενδιαφερόμενοι ζητούν απαντήσεις σε 4 καυτά ερωτήματα:

1Κάλυψη της μεγάλης υστέρησης στα έσοδα που πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ και μέτρα περιορισμού των δαπανών, κυρίως σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και νοσοκομεία.

2Κάλυψη επιπτώσεων στη διετία 2010-2011 από το αναθεωρημένο έλλειμμα, που μπορεί να ξεπεράσει το 15,5% το 2009, αλλά και το χρέος που φθάνει στο 125-127% του ΑΕΠ.

3Μέτρα που θα ενταχθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου, για πάταξη φοροδιαφυγής και άντληση πρόσθετων εσόδων.

4Πορεία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αγορά ενέργειας κ.λπ.) και προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

* Η κυβερνητική προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αναλύθηκαν εκτενώς από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου σε γεύμα που παρέθεσε η Ενωση Ελλήνων Τραπεζιτών Μ. Βρετανίας στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου και όπου δεν αποφεύχθηκε η συζήτηση για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

* Το έργο που συντελέστηκε από τον περασμένο Αύγουστο (οπότε κρίθηκε η Ελλάδα για πορεία μέτρων Μνημονίου) αναζητούν επιμελώς τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που βρίσκονται στην πρωτεύουσα και έχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις με υπηρεσιακούς υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

Τα στοιχεία που θα βρουν, θα τα παραδώσουν στους επικεφαλής της τρόικας, Σερβάζ Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), που φθάνουν στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τι έχει γίνει, αλλά και να αποφασίσουν αν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα πριν από την εκταμίευση της τρίτης δόσης των 9 δισ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στα 18,5 δισ. ευρώ φέτος και στα 17 δισ. το 2011.

Το οικονομικό επιτελείο θα επικαλεστεί τα αναμενόμενα έσοδα περίπου 2,7 δισ. ευρώ στο τελευταίο δίμηνο από περαίωση, ΕΤΑΚ, ΦΑΠ και τέλη κυκλοφορίας.

Για να κλείσει ο προϋπολογισμός εντός στόχων απαιτούνται 11,7 δισ. ευρώ στο τελευταίο δίμηνο, όταν τελευταία πιάνουν μετά βίας τα 4,5 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Θετικά τα μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τον στόχο τού 4,6% σε μέσα επίπεδα.

* Εντονο το ενδιαφέρον και από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, στελέχη του οποίου συναντώνται από χθες στην Αθήνα με παράγοντες του υπουργείου, ενώ τα στελέχη της Moodys -που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας- ανέβαλαν το ταξίδι τους για τα τέλη του μήνα.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
9-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: