Παρασκευή, Νοεμβρίου 12, 2010

ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ G20 …ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ…

Έντονο αίσθηµα απαισιοδοξίας κυριάρχησε κατά την έναρξη, χθες, της οικονοµικής συνόδου κορυφής της Οµάδας των 20 (G20) µεγάλων βιοµηχανικών και αναπτυσσόµενων οικονοµιών.
Ο αµερικανός πρόεδροςΜπαράκ Οµπάµα και οι άλλοι ηγέτες έφτασαν στη Σεούλ βαθιάδιχασµένοι γύρω από τη νοµισµατική και την εµπορική πολιτική.

Η Σύνοδος Κορυφής της Οµάδας των 20, η οποία πραγµατοποιείται για πρώτη φορά στην Ασία, αποτελεί το επίκεντρο των διεθνών προσπαθειών για την αναζωογόνηση της παγκόσµιας οικονοµίας και την πρόληψη µελλοντικών χρηµατοπιστωτικών κρίσεων. Μια αποτυχία στη Σεούλ µπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Ο κίνδυνος είναι να προσπαθήσουν οι χώρες να κρατήσουν χαµηλά µε τεχνητό τρόποτις ισοτιµίες των νοµισµάτων τους ώστε οι εξαγωγείς τους να πλεονεκτούν στις παγκόσµιες αγορές. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σ’ ένα καταστροφικό εµπορικό πόλεµο. Οι χώρες µπορεί να υψώσουν εµπόδια στις εισαγωγές – να επαναληφθούν δηλαδή οι πολιτικές που επιδείνωσαν το Μεγάλο Κραχ του 1929. Υπήρχαν ελπίδες ότι η Οµάδα των 20 – που περιλαµβάνει πλούσιες χώρες όπως η Γερµανία καιοι ΗΠΑ, καθώςκαι αναπτυσσόµενους γίγαντες όπως ηΚίνα και η Βραζιλία - θα µπορούσε ναγίνει το παγκόσµιο φόρουµ από το οποίο θαπροκύψει ο τρόπος µε τον οποίο η παγκόσµια οικονοµία θα βγει από την κρίση.

Στα δύο οι ηγέτες
Οµως καθώς άρχιζε χθες η Σύνοδος, συµφωνία δεν φαινόταν στον ορίζοντα. Οι συµµετέχοντες ήταν διαιρεµένοι ανάµεσα σ’ αυτούς που, όπως οι ΗΠΑ, θέλουν να καταφέρουν την Κίνα να επιτρέψει την ανατίµηση του νοµίσµατός της και εκείνους που είναι εξαιρετικά εκνευρισµένοι µε τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να «τυπώσει χαρτονοµίσµατα» και να διοχετεύσει 600 δισεκατοµµύρια δολάρια στην αµερικανική οικονοµία, προχωρώντας ουσιαστικά σε υποτίµηση του δολαρίου.

Ο Οµπάµα είπε στους άλλους ηγέτες ότι οι ΗΠΑ δεν µπορούν να συνεχίσουν να καταναλώνουν χρησιµοποιώντας δανεικά χρήµατα. «Το σηµαντικότερο που µπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για την παγκόσµια οικονοµία είναι να αναπτυχθούν, επειδή συνεχίζουµε να είµαστε η µεγαλύτερη αγορά του κόσµου και ένας τεράστιος κινητήρας για την ανάπτυξη όλων των άλλωνχωρών», δήλωσε ο Οµπάµα σε συνέντευξη Τύπου.

Τέτοιες πολιτικές θα «χρεοκοπήσουν» τον κόσµο, προειδοποίησε από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. «Αν οι πλούσιες χώρες δεν καταναλώνουν και θέλουν να αναπτύξουν την οικονοµία τους µε εξαγωγές, ο κόσµος θα χρεοκοπήσει επειδή δεν θα υπάρχει κανείς για να αγοράζει», δήλωσε ο Λούλα στους δηµοσιογράφους. «Ολοι θα θέλουν να πουλήσουν».

Χθες οι αξιωµατούχοι δεν είχανκαταφέρει να συµφωνήσουν ούτεστην ηµερήσια διάταξη της Συνόδουκαι πολύ περισσότερο στο σχέδιοτης τελικής δήλωσης. Υπουργοί καιανώτεροι αξιωµατούχοι της G20 εργάσθηκαν ανεπιτυχώς επί ηµέρες προσπαθώντας να καταλήξουν σε µια ουσιαστική κοινή δήλωση που πρέπει εκδοθεί σήµερα,δήλωσε ο εκπρόσωπος της συνόδου της G20 Κιµ Γιουν-Κιουνγκ. Απαισιοδοξία αγορών
Οι αντιπροσωπείες επρόκειτο να δουλέψουν όλη τη νύχτα για το σκοπό αυτό, έγινε χθες γνωστό από αξιωµατούχους τριών χωρών. Ενας, ο οποίος ζήτησε να µην κατονοµαστεί επικαλούµενος την ευαισθησία του θέµατος, είπε πως αµφιβάλλειαν θα επιτευχθεί συµφωνία ως σήµερα το πρωί.

«Η αντιπαράθεση ανάµεσα στις χώρες της G20 είναι τόσο πασιφανής ώστε ακόµη και οι χρηµατοπιστωτικές αγορές παραδέχονται πως αυτόεπιδεινώνει πολύ την ατµόσφαιρα»,έλεγχε χθες οΣτίβεν Λιούις, επικεφαλής τωνοικονοµολόγων της Monument Securities, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο.

Στην καλύτερη περίπτωση, οιηγέτες «θα καταλήξουν πιθανόν σεµια δήλωση που θα λέει ότι είναι καλόγια το ∆ΝΤ να παρακολουθεί τι κάνουν οι χώρες της G20 για να µειώσουν τις ανισορροπίες,όµως αµφιβάλλω να θα προχωρήσουν πολύ περισσότερο», πρόσθεσε ο Λιούις.

Κατά τον Νιλ Μακίνον της VTB Capital, οι πρώτες ενδείξεις για την ανάληψη ουσιαστικών πολιτικών για την αντιµετώπιση των παγκόσµιων ανισορροπιών «δεν φαίνονται ελπιδοφόρες».

ΠΡΕΖΑ TV
12-11-2010

2 σχόλια:

ELLEPOLIS είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ELLEPOLIS είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.