Τρίτη, Νοεμβρίου 30, 2010

MΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Σε οριακή κατάσταση έχει περιέλθει το θέμα της καθαριότητας στην Αττική, καθώς δρόμοι και πεζοδρόμια παραμένουν σε μεγάλο βαθμό γεμάτοι από σκουπίδια, μία εβδομάδα μετά τη λήξη της απεργίας. Ενώ οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας επέστρεψαν στα καθήκοντά τους μετά την αναστολή της απεργίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, η αποκομιδή πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς, καθώς στον ΧΥΤΑ Φυλής 100 εργαζόμενοι που χειρίζονταν τα μηχανήματα προώθησης δεν εργάζονται πλέον, εφόσον έληξαν οι συμβάσεις τους και «έχασαν» και τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει. Στον ΧΥΤΑ Φυλής αυτή τη στιγμή εργάζονται 150 άτομα, οι εκπρόσωποι των οποίων ασκούν πιέσεις για την επιστροφή των απολυμένων και δηλώνουν ότι δεν μπορούν να δεχθούν περισσότερους από 5.000 τόνους απορριμμάτων την ημέρα. Τα απορριμματοφόρα καθυστερούν να ξεφορτώσουν, δημιουργούνται ουρές έξω από τον ΧΥΤΑ και δεν εκτελούνται τα αναμενόμενα δρομολόγια.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γ. Λιακόπουλος, συναντήθηκε στον χώρο του ΧΥΤΑ με το προεδρείο των εργαζομένων και τους ζήτησε να εντατικοποιήσουν την αποκομιδή, ώστε να καθαρίσει η πόλη πιο γρήγορα. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, επήλθε τελικώς συμφωνία και η Αθήνα σε 3 - 4 ημέρες θα «απαλλαγεί» από τον όγκο των σκουπιδιών.

Αμεση πρόσληψη

«Αλλάξαμε το ωράριο της εναπόθεσης απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ και το κάναμε από τις 12 μέχρι τις 7 το πρωί, ώστε να επιταχύνουμε τη διαδικασία», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, κ. Ν. Χιωτάκης, ο οποίος ζήτησε από την Περιφέρεια Αττικής να κινήσει τις διαδικασίες για την άμεση πρόσληψη 28 διμηνιτών συμβασιούχων για τον ΧΥΤΑ Φυλής.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική εκτίμηση ήταν ότι η αποκομιδή όλων των απορριμμάτων θα διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες. Ηδη έχουν περάσει οι μισές, αλλά ελάχιστα έχει αλλάξει η εικόνα στους δρόμους της πόλης, ενώ την ίδια ώρα δημοτικά συνεργεία ραντίζουν με απολυμαντικά τους σωρούς των σκουπιδιών, προκειμένου να προλάβουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Στο μεταξύ, ένα μεταβατικό διάστημα δύο ετών για την εφαρμογή του νόμου περί προσλήψεων ειδικά για την υπηρεσία καθαριότητας και τους παιδικούς σταθμούς των δήμων ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, κ. Νικ. Κακλαμάνης, και προειδοποίησε ότι αν αυτό δεν συμβεί, τότε το αδιέξοδο της Αττικής, «η οποία κινδυνεύει να βιώσει σκηνές από την ιταλική Νάπολη», μπορεί να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Στον Πειραιά, παραιτήθηκε χθες ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Π. Αβραμίδης, ο οποίος στην επιστολή παραίτησης στον απερχόμενο δήμαρχο, κ. Π. Φασούλα, δήλωσε ότι παραιτείται εξαιτίας του προβλήματος των σκουπιδιών. Ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του.

ΠΡΕΖΑ TV
30-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: