Πέμπτη, Νοεμβρίου 11, 2010

MORGAN STANLEY: Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ…ΟΙ ΝΤΑΒΑΔΕΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΕΚΤΕΛΩΝΤΑΣ ΕΝΤΟΛΕΣ…

Οι αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων αυξήθηκαν για 12η συνεχόμενη ημέρα χθες καθώς η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley δήλωσε πως η Ιρλανδία μπορεί να μην αποφύγει τελικά την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης (EFSF). Η απόδοση του 10ετούς ανήλθε σε 8,7% και το σπρεντ έναντι των γερμανικών ομολόγων έφθασε τις 619 μονάδες βάσης ή 6,19%.

Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley (MS) πιστεύουν πως η απότομη άνοδος των εντάσεων στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες αύξησε τις πιθανότητες προσφυγής στον EFSF για άντληση κεφαλαίων. Και αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για την Ιρλανδία.

Οι οικονομολόγοι Elga Bartsch και Daniele Antonucci, δήλωσαν πως καμία χώρα δεν θα αιτηθεί την ένταξή της στον μηχανισμό διάσωσης ελαφρά τη καρδία ή απλά για να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της γιατί η άντληση κεφαλαίων από τον EFSF συνιστά μνημειώδη απόφαση που θα καθορίσει την οικονομική, τη δημοσιονομική και τη χρηματοπιστωτική πολιτική της χώρας για πολλά χρόνια μετέπειτα. Είναι ένα βήμα που η κυβέρνηση θα αναλάβει μόνον όταν δεν υπάρχει καμία άλλη βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Οι οικονομολόγοι λένε πως η Ιρλανδία σήμερα διαθέτει ένα μαξιλάρι ρευστότητας 20 δισ. ευρώ και έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες ως το επόμενο καλοκαίρι. Επιπλέον, μπορεί και έχει χρησιμοποιήσει το εθνικό αποθεματικό συνταξιοδοτικό ταμείο (NPFR) για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Έτσι, αντίθετα με την Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο, η Ιρλανδία μπορεί να αντέξει για ένα διάστημα.

Η MS επισημαίνει πως η κυβέρνηση πιθανό να χρησιμοποιήσει θαρραλέα αυτόν τον "δανεικό χρόνο" για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις αγορές. Το 4ετές δημοσιονομικό πλάνο που αποκαλύφθηκε την εβδομάδα αυτή είναι φιλόδοξο. Επειδή, όμως, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το δημόσιο έλλειμμα αλλά το τραπεζικό της σύστημα, η δημοσιονομική λιτότητα ίσως δεν επαρκεί για την αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ως βασικό εμπόδιο προσφυγής της χώρας στον μηχανισμό διάσωσης το γεγονός πως οι άλλες χώρες θα ζητήσουν την αύξηση του ιδιαίτερα χαμηλού και ανταγωνιστικού φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις τον οποίο η Ιρλανδία θεωρεί κλειδί για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Η MS τονίζει πως ο παράγοντας κλειδί για μία χώρα είναι η απότομη έλλειψη ρευστότητας από τις αγορές. Βασικά οι κίνδυνοι ρευστότητας και αφερεγγυότητας - τους οποίους η θεωρία διαχωρίζει - στην πράξη είναι βαθιά αλληλένδετοι. Για παράδειγμα, ακόμη και εάν μία κυβέρνηση είναι φερέγγυα (η υπόσχεσή της να εξυπηρετήσει το χρέος της φαίνεται αξιόπιστη), το κλίμα στην αγορά μπορεί να αλλάξει γρήγορα και ίσως με τρόπο που δεν σχετίζεται με τα οικονομικά δεδομένα. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η χώρα θα αντιμετωπίσει πιστωτική κρίση ανεξάρτητα με τη βιωσιμότητα του μακροχρόνιου μοντέλου χρηματοδότησής της.

ΠΡΕΖΑ TV
11-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: