Δευτέρα, Νοεμβρίου 15, 2010

ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΟΠΟΤΕ ΗΘΕΛΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ SIEMENS ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τυπικό, χωρίς νόημα και πρακτική αξία χαρακτηρίζουν αξιωματούχοι της Αστυνομίας το δικονομικό μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα σε Ελληνες πολίτες, και ιδιαίτερα σε αλλοδαπούς κατόχους ευρωπαϊκών διαβατηρίων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη διαφυγή τους σε χώρες της ζώνης Σένγκεν, όπου δεν υφίστανται έλεγχοι διαβατηρίων.

Η περίπτωση του πρώην πρόεδρου της Siemens Ελλάδος και μέλος του κεντρικού Δ.Σ. της Siemens AG μέχρι το 2003, Φόλκερ Γιουνγκ, ο οποίος κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για το σκάνδαλο Siemens, είναι εντελώς χαρακτηριστική. Στον συγκεκριμένο Γερμανό υπήκοο, κάτοικο Πάρου, είχε επιβληθεί δικαστικά το τυπικό περιοριστικό μέτρο, με την υποχρέωση να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα. Το διαβατήριο, λένε οι αρμόδιοι, δεν μπορούσε να του αφαιρεθεί, γιατί κάτι τέτοιο ισχύει μόνο για Ελληνες πολίτες. Συνεπώς θα μπορούσε να φύγει όποτε το επέλεγε διότι δεν είχε διαταχθεί η παρακολούθησή του και η υποχρέωση της Αστυνομίας ήταν να ελέγχει αν έδινε το «παρών», ως όφειλε.

Η ενημέρωση των αστυνομικών αρχών στην Εισαγγελία ότι ο Γερμανός υπόδικος παραβίασε τον όρο, έγινε στις 8 Νοεμβρίου, δηλαδή την τρίτη μέρα μετά την εκπνοή της προθεσμίας και την πρώτη εργάσιμη έπειτα απ' αυτήν. Αλλά, όπως λένε, δεν είχε κανένα νόημα οποιαδήποτε προγενέστερη ενημέρωση, δεδομένου ότι όταν διαπιστώνεται παραβίαση του περιορισμού, το... πουλί έχει πετάξει, οποιαδήποτε από τις προγενέστερες 25-30 μέρες.

Ομως και Ελληνας με απαγόρευση εξόδου μπορεί να φύγει εύκολα στην ευρωζώνη παρ' όλο που του αφαιρείται το διαβατήριο. Φεύγει με την ταυτότητα και ρισκάρει λίγο σε τυχόν διεξοδικό έλεγχο στην ευρωζώνη. Δεν μπορεί, όμως, να ταξιδέψει σε χώρα εκτός Σένγκεν ούτε από την Ελλάδα ούτε από άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ομως αν ήθελε το κράτος να κρατήσει τον Γερμανό υποχρεωτικά εδώ, είτε θα τον προφυλάκιζε είτε θα του φορούσε, έστω παράτυπα, στενό αστυνομικό κορσέ, όπως κάνει με κάποιους από τους χιλιάδες που έχουν ανάλογα περιοριστικά μέτρα.

ΠΡΕΖΑ TV
15-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: