Παρασκευή, Νοεμβρίου 26, 2010

TELEGRAPH: Η ΚΡΙΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΜΕ ΠΑΝΕ ΝΑ ΓΑΜΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΏΜΑΤΑ ΩΣΤΕ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝOI ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Στην εκτός ευρωζώνης Βρετανία οι αναλυτές έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν προβλήματα όχι μόνο για την περιφέρεια, αλλά και για τις χώρες που αποτελούν τον κορμό της νομισματικής ένωσης. Η Daily Telegraph σχολιάζει ότι το κόστος διάσωσης των εθνικών οικονομιών της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και ενδεχομένως περισσότερων κρατών έχει αρχίσει να διαβρώνει την πιστωτική αξιοπιστία και της Γερμανίας.

Ο επικεφαλής οικονομικός συντάκτης της Daily Telegraph, Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα που συνοδεύει το πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας και την τύχη της Πορτογαλίας αλλά και της Ισπανίας έχει οδηγήσει σε αύξηση τις τελευταίες ημέρες στα ασφάλιστρα πιστωτικού κινδύνου, τα γνωστά ως CDS της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Αυτή τη στιγμή, σημειώνει η εφημερίδα, οι χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης βρίσκονται σε πιο επισφαλή θέση από τις σκανδιναβικές χώρες.

Η Telegraph φιλοξενεί δηλώσεις Γερμανού οικονομολόγου, ο οποίος τονίζει ότι η Γερμανία δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει για τη διάσωση εταίρων της, χωρίς τελικά η ίδια να φτάσει στη χρεοκοπία – και όπως τονίζει αυτό τρομάζει τους συμπατριώτες του, οι οποίοι έχουν αρχίσει να κρύβουν χρήματα και κοσμήματα σε τραπεζικές θυρίδες.

Ο αναλυτής της Telegraph μάλιστα σημειώνει ότι μπορεί σε απόλυτα μεγέθη το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της Γερμανίας να μην είναι υψηλό, παρόλα αυτά είναι πολύ μεγάλο για μια χώρα στα πρόθυρα έντονης δημογραφικής κρίσης, με έναν συνεχώς γηραιότερο πληθυσμό.

Τέλος, το δημοσίευμα προσθέτει ότι σε περίπτωση που χρειαστεί όντως τελικά να αυξηθούν τα κονδύλια για το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, τότε η Άνγκελα Μέρκελ θα αντιμετωπίσει την ανανεωμένη λαϊκή οργή, έχοντας μάλιστα μπροστά της μια σειρά περιφερειακών εκλογών.

ΠΡΕΖΑ TV
26-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: