Κυριακή, Νοεμβρίου 28, 2010

ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ TORCASO.Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ SIEMENS

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της off-shore εταιρείας Torcasso, που σχετίζεται με αγοραπωλησία ακινήτων στο Βατοπέδι, αλλά εμμέσως και με το σκάνδαλο της Siemens, πυροδοτούν οι απαντήσεις των κυπριακών και ελβετικών αρχών στα ελληνικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο της Κυπριακής Αρχής για το ξέπλυμα (ΜΟΚΑΣ), το οποίο βρίσκεται στα χέρια και της Βουλής και της ελληνικής επιτροπής για το ξέπλυμα, αναφέρεται ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς τον πραγματικό δικαιούχο της εταιρείας μετά το 2003 (αναφέρεται ο κ. Ν. Ζήγρας), γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο επιχειρηματίας Γ. Σαχπατζίδης δεν έχει σχέση με την Torcaso.

Την ίδια στιγμή, εμπλοκή παρουσιάζεται στο άνοιγμα του επίμαχου τροφοδότη-λογαριασμού της Torcaso στην τράπεζα Morgan Stanley της Ζυρίχης. Οι ελβετικές αρχές ζητούν περισσότερα στοιχεία για το αν και πώς συνδέεται η συγκεκριμένη εταιρεία με το σκάνδαλο Siemens.

Από το λογαριασμό της συγκεκριμένης τράπεζας, με άγνωστο προς το παρόν δικαιούχο, εστάλησαν από 1-11-1999 έως 7-3-2000, σε λογαριασμό της Torcaso στην Κύπρο, συνολικά 6,7 εκατ. δολάρια. Με τα χρήματα αυτά αγοράσθηκαν τρία ακίνητα στην Αθήνα (ανάμεσά τους και αυτό της Δ. Αρεοπαγίτου 33, που πρόσφατα πέρασε στα χέρια της οικογένειας Ακη Τσοχατζόπουλου).

Στο αίτημα δικαστικής συνδρομής του προηγούμενου προέδρου της επιτροής για το ξέπλυμα, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Στ. Γκρόζου, ο επίμαχος αυτός τροφοδότης-λογαριασμός συνδεόταν με τους ύποπτους λογαριασμούς Χριστοφοράκου-Siemens σε Γερμανία, Ελβετία, Λίχτενσταϊν. Τώρα η ελληνική επιτροπή για το ξέπλυμα καλείται να αποστείλει στις ελβετικές αρχές τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη σύνδεση αυτή.

Οσον αφορά τον εμφανιζόμενο ως δικαιούχο της Torcaso, Ν. Ζήγρα (με διεύθυνση Ρήνειας 15, Αθήνα), δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έχει συγγενική σχέση με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλο.

Μετά το 2003, τα στοιχεία του πραγματικού δικαιούχου τηρούνταν στο δικηγορικό γραφείο Αντης Τριανταφυλλίδης και όχι στην κεντρική Τράπεζα Κύπρου. Γι' αυτό και χρειάσθηκε να εκδοθεί νέα δικαστική απόφαση άρσης απορρήτου, μετά την αποστολή πρόσθετων στοιχείων από την ανακρίτρια της υπόθεσης Ειρ. Καλού.

Η Torcaso πούλησε το 2007 στη Μονή Βατοπεδίου δύο ακίνητα. Ενα στην οδό Κεφαλληνίας 45 και Κόμνα Τράκα, έναντι 3.700.000 ευρώ και ένα επί της Κηφισίας 7, έναντι 6 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό της πώλησης (9,6 εκατ. ευρώ) πιστώθηκε, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, σε λογαριασμούς του επιχειρηματία Γ. Σαχπατζίδη, ο οποίος, όπως προκύπτει και από τα νέα στοιχεία, δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία!

Τα δύο αυτά ακίνητα, μαζί με εκείνο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33 είναι αυτά που είχε αγοράσει το 1999 η Torcaso με τα 6,7 εκατ. δολάρια του τροφοδότη λογαριασμού της Morgan Stanley στη Ζυρίχη. Είναι ωστόσο αξιοπερίεργο το γεγονός ότι το ακίνητο της Αρεοπαγίτου ενώ φέρεται να το αγοράζει η Torcaso 300 εκατ. δρχ. το 1999, το πουλά έναντι 136 εκατ. δρχ. το 2001, στη Nobilis, από την οποία το αγόρασε πρόσφατα η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου, μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΠΡΕΖΑ TV
28-11-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τελείωσε η φαντασία αυτών που δημιούργησαν το "σκάνδαλο" του βατοπαιδίου;