Τρίτη, Νοεμβρίου 30, 2010

ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΑΧµΑΝΤΙΝΕΤΖΑΝΤ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΡΑΒΕΣ .WIKILEAKS ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ο Μαχµούντ Αχµαντινετζάντ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τα διπλωµατικά τηλεγραφήµατα τα οποία αποκάλυψε η Wikileaks, υποστηρίζονταςχθες ότι πρόκειται για προσπάθεια των ΗΠΑ να προκαλέσουν έριδες ανάµεσα στο Ιράν και στους άραβες γείτονές του.

Τα τηλεγραφήµατα πάντως αποκαλύπτουν πως τα αραβικά κράτη του Κόλπου συµµερίζονται απόλυτα τους φόβους του Ισραήλ έναντι του ιρανικού πυρηνικού προγράµµατος.

Στα τέλη Μαΐου του 2009, ο ισραηλινός υπουργός Αµυνας Εχούντ Μπαράκ εκµεταλλεύτηκε την επίσκεψη µιας αντιπροσωπείας του Κογκρέσου προκειµένου να στείλει ένα µήνυµα στον νέο αµερικανό πρόεδρο. Σε απόρρητο έγγραφό του προς την Ουάσιγκτον, ο αµερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Τζέιµς Κάνινγκχαµ ανέφερε ότι σύµφωνα µε τον Μπαράκ, ο κόσµος είχε διορία 6 - 18 µηνών για να εµποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Μετά το διάστηµα αυτό, «οποιαδήποτε στρατιωτική λύση θα είχε απαράδεκτες παράπλευρες απώλειες». Η έµµεση απειλή του ισραηλινού υπουργού Αµυνας πως η χώρα του µπορεί να επετίθετο εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν δεν προκαλεί, όπως σηµειώνουν οι «New York Times», έκπληξη. Εξι µήνες αργότερα, όµως, ήρθε η σειρά ενός άραβα ηγέτη, του βασιλιά του Μπαχρέιν, να πει στους Αµερικανούς πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραµµα «πρέπει να σταµατήσει» και να τους προσφέρει βάση για τον Πέµπτο Στόλο. Την άποψη αυτή, αποκαλύπτουν τα αµερικανικά διπλωµατικά τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν, συµµερίζονται και άλλοι άραβες σύµµαχοι των ΗΠΑ – η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα. «Βοµβαρδίστε το Ιράν ή ζήστε µε µια ιρανική βόµβα. Κυρώσεις, καρότα, κίνητρα δεν θα κάνουν καµία διαφορά», είπε κάποια στιγµή ο πρόεδρος της ιορδανικής Γερουσίας σε αµερικανό διπλωµάτη. «Ο Αχµαντινετζάντ είναι ο Χίτλερ», αποφάνθηκε ο διάδοχος του θρόνου του Αµπού Ντάµπι. Τις µεγαλύτερες πιέσεις, φέρεται να ασκούσε ο σαουδάραβας βασιλιάς Αµπντάλα, ο οποίος «κάλεσε επανειληµµένως τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν».

∆ηµοσίως, τα αραβικά κράτη απέφευγαν τις δηλώσεις ώστε να µην εξοργίσουν την κοινή τους γνώµη και προκαλέσουν αντίποινα από τον ισχυρό γείτονά τους. Κατ’ ιδίαν, ζητούσαν αποφασιστική δράση. «Αποδεικνύεται πως ολόκληρη η Μέση Ανατολή είναι τροµοκρατηµένη από την προοπτική ενός πυρηνικού Ιράν», θριαµβολόγησε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου.

Το Ισραήλ
Στα τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν, πάντως, η κυβέρνηση Οµπάµα µοιάζει να αµφιβάλλει κατά πόσον η ανάληψη στρατιωτικής δράσης µπορεί να αλλάξει τον ρουν της Ιστορίας. Τηλεγράφηµα από τα πιο πρόσφατα, από τον Φεβρουάριο του 2010, περιγράφει γεύµα που είχαν στο Παρίσι ο τότε υπουργός Αµυνας της Γαλλίας Ερβέ Μορέν µε τον αµερικανό οµόλογό του Ρόµπερτ Γκέιτς. Ο πρώτος ρωτά τον δεύτερο αν το Ισραήλ θα µπορούσε να πλήξει το Ιράν χωρίς αµερικανική υποστήριξη. Ο Γκέιτς απαντά πως ναι, θα µπορούσε. Το αποτέλεσµα όµως, προσθέτει, δεν θα ήταν παρά να καθυστερήσουν τα ιρανικά σχέδια κατά ένα έως τρία χρόνια, ενώ ο ιρανικός λαός θα ενωνόταν κατά του επιδροµέα. Ο ρόλος της Κίνας
Από τα έγγραφα διαφαίνονται τόσο οι δυσκολίες των ΗΠΑ και των συµµάχων τους να πείσουν την Κίνα να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση έναντι του Ιράν (οι ΗΠΑ µάταια ζητούσαν από το Πεκίνο να εµποδίσει την παράδοση στο Ιράν τµηµάτων πυραύλων της Βόρειας Κορέας, ικανών να πλήξουν την Ευρώπη) όσο και η πεποίθηση πολλών ηγετών πως αν δεν πέσει η σηµερινή ιρανική κυβέρνηση, η χώρα θα αποκτήσει αργά ή γρήγορα τη βόµβα. Σε άλλο τηλεγράφηµα, πάντως, από τον Αύγουστο του 2009, «ιρανική πηγή» υποστηρίζει πως ο αγιατολάχ Αλί Χαµενεΐ, έχει λευχαιµία σε τελικό στάδιο «και µπορεί να είναι νεκρός σε λίγους µήνες».

ΠΡΕΖΑ TV
30-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: