Τρίτη, Δεκεμβρίου 14, 2010

ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΨΩΜΙΑΔΗ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ

«Λάμβανα τα χρήματα στον προσωπικό μου λογαριασμό προκειμένου να πετυχαίνω καλύτερες διαπραγματεύσεις και επενδύσεις όσον αφορά το κόστος, γιατί το όνομα Ασπίς Capital δημιουργούσε προσδοκίες στους συμβαλλόμενους για μεγαλύτερες επενδύσεις»!

Αυτή την εξωφρενική εξήγηση έδωσε απολογούμενος ενώπιον του ανακριτή ο επιχειρηματίας, προσωρινά κρατούμενος πλέον των φυλακών, Παύλος Ψωμιάδης, στο εύλογο ερώτημα: γιατί τα χρήματα των επενδυτών «εμβάζονταν στον προσωπικό σας λογαριασμό;».

Ο πρόεδρος του ομίλου Ασπίς, που σύμφωνα με το σε βάρος του κατηγορητήριο εξαπάτησε δεκάδες επενδυτές, οι οποίοι έχασαν τις οικονομίες τους επενδύοντας σε ομόλογα άνευ αξίας, επιχειρώντας να δικαιολογηθεί «τα 'ριξε» ούτε λίγο ούτε πολύ στην ΕΠΕΙΑ (Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης) υποστηρίζοντας ότι:

Η εποπτική αρχή υποχρέωσε μία από τις εταιρείες του ομίλου να κάνει αύξηση κεφαλαίου, γεγονός που δημιούργησε πρόβλημα ρευστότητας.

Για να δικαιολογήσει μάλιστα το γκρέμισμα της πυραμίδας, υποστήριξε ότι η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των βασικών εταιρειών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ κα Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ και η αρνητική δημοσιότητα στα ΜΜΕ οδήγησαν σε κλονισμό της εμπιστοσύνης του κόσμου και σε μείωση της παραγωγής των ασφαλίσεων.

Με λίγα λογια -όπως ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος- ο κόσμος σταμάτησε να αγοράζει ασφάλειες Ασπίς και ομόλογα (Ψωμιάδη) με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται οι υποχρεώσεις του ομίλου σε τρίτους.

Ο Παύλος Ψωμιάδης είπε επίσης ότι «θα έβρισκα τα λεφτά» καθώς είχαν έρθει επενδυτές από την Ελβετία συμφωνώντας να αγοράσουν το 50% του ομίλου για 150 εκατομμύρια «και να υπάρχουν στη διάθεσή μας αλλά 160 εκατομμύρια για άλλες επενδύσεις», αλλά η συμφωνία... χάλασε. Μάλιστα επικαλείται ότι έγιναν διαπραγματεύσεις στο δικηγορικό γραφείο Κουταλίδη «το οποίο εκπροσωπούσε τον όμιλό μας».

Οσο για τους ισχυρισμούς των επενδυτών και εγκαλούντων, ότι «είχαν διαβεβαιώσεις ότι τα ομόλογα έχουν εγγύηση της Ασπίς Bank και εγγυημένη απόδοση», κατά τον κατηγορούμενο λένε «ψέματα», καθώς «κανείς δεν τους διαβεβαίωσε τέτοια πράγματα». Ο ίδιος, δε, δεν πρόλαβε να καλύψει τις υποχρεώσεις της Ασπίς Capital γιατί «έχουν δεσμευθεί τα περιουσιακά μου στοιχεία».

Τέλος, όταν κλήθηκε να εξηγήσει το γεγονός ότι οι δυο βασικοί αναλογιστές της εταιρείας που συνέτασσαν τις αναλογιστικές μελέτες το επίμαχο χρονικό διάστημα 2002-2009 κατέθεσαν εναντίον του, επέδειξε με την απάντησή του την ίδια συμπεριφορά που επέδειξε και σε βάρος των χαμένων επενδυτών τους οποίους έβρισε χυδαία κατά την προσαγωγή του στον ανακριτή.

Δεν περιορίστηκε στον ισχυρισμό ότι οι καταθέσεις τους είναι «απολύτως ψευδείς και αναξιόπιστες», αλλά για μεν τον ένα (που σήμερα δεν είναι στη ζωη) είπε ότι «είχε μεταστατικό καρκίνο», κάτι που «όπως μου είπε ο θεράποντας γιατρός του αλλοιώνει και την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου», για δε τον δεύτερο -μεταξύ άλλων- ότι «έτρεφε μια ζηλοφθονία στο πρόσωπό μου και μάλιστα κάποτε μου είχε πει πως ήθελε να γίνει σαν εμένα».

Οταν τέλος ο ανακριτής ζήτησε τη γνώμη του για το «πού οφείλεται η κατάρρευση του ομίλου Ασπίς», απάντησε: «Οσον αφορά την ανάκληση της άδειας των εταιρειών, οφείλεται στο ότι στις 23.9.09 θα κατατίθετο το ενημερωτικό δελτίο για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με έτοιμους τους επενδυτές και στις 21.9.09 έγινε η ανάκληση. Εάν αυτό δεν συνέβαινε, δεν θα αντιμετωπίζαμε κανένα πρόβλημα».

Το κατηγορητήριο

Ο Παύλος Ψωμιάδης κατηγορείται για κακουργηματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) γιατί:

* Εξέδιδε ομόλογα της εταιρείας του Ασπίς Capital, τα περιουσιακά στοιχεία της οποίας ήταν υποδεέστερα της αξίας των ομολόγων. Για την προώθηση αυτών των ομολόγων χρησιμοποιούσε δολίως την τράπεζα Ασπίς Μπανκ και τον ασφαλιστικό όμιλο Ασπίς Πρόνοια, πείθοντας ανυποψίαστους επενδυτές για την ισχυρή οικονομική του θέση.

Η προξενηθείσα ζημιά, στην προκειμένη δικογραφία, ανέρχεται σε 58.570.000 ευρώ.

* Τα χρήματα αρχικά κατετίθεντο σε λογαριασμούς της Ασπίς Capital που τηρούσε στην τράπεζα Ασπίς Bank και στη συνέχεια ο ίδιος τα έπαιρνε στον προσωπικό του λογαριασμό που διατηρούσε στην ίδια τράπεζα αφήνοντας το ταμείο της Ασπίς Capital μηδενικό.

Οι αποπληρωμές των ομολόγων δεν γίνονταν από χρήματα της Ασπίς Capital αλλά από χρήματα της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, τα οποία ενέβαζε είτε απευθείας είτε διά μέσου παρένθετων εταιρειών του ομίλου στην Ασπίς Capital για να πληρώσει. Οταν ανακλήθηκε η άδεια της Ασπίς ΑΕΓΑ έπαυσαν στο σύνολό τους οι πληρωμές στους επενδυτές.

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

ΠΡΕΖΑ TV
14-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: