Κυριακή, Δεκεμβρίου 05, 2010

ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΚΑΜΨΕΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΩΝ 110 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΖΗΤΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΝΕΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΕΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!!!

ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ νέου δανείου για την κάλυψη των χρημάτων που δόθηκαν από το ΔΝΤ το 2010 επιχειρεί η κυβέρνηση με στόχο να δοθεί ένα «μήνυμα» προς την κοινοτική πλευρά της τρόικας (Κομισιόν και ΕΚΤ) που φέρεται να προβάλλει ισχυρές αντιστάσεις. Γύρω από αυτό το θέμα στήνεται, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, ένα σκληρό παρασκήνιο με βασικό άξονα τις συνέπειες απ' το ενδεχόμενο να μην «επιμηκυνθούν» τα χρήματα που θα πάρει φέτος η Ελλάδα.

Το θέμα είναι πολύ κρίσιμο: Αν αποτύχει η επιμήκυνση των δόσεων του 2010, χάνεται σχεδόν το μισό όφελος γιατί η Ελλάδα θα πληρώσει πολλές δόσεις την κρίσιμη περίοδο 2013-2014.

Το ποσό που πιθανολογείται ότι πρέπει τότε να αποπληρωθεί είναι από 38 έως 53 δισ. ευρώ επί συνόλου 109 δισ. ευρώ που προβλέπεται να λάβουμε την τριετία. Η διαφορά κατά 15 δισ. ευρώ προκύπτει από τη δόση του Μαρτίου, αφού είναι ακόμη ασαφές με ποιο καθεστώς θα ληφθούν αυτά τα λεφτά.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι μικρή, αλλά, καθώς το Ταμείο είναι πιο... ευέλικτο, επιχειρείται να ξεκινήσει τη διαδικασία με στόχο την κάμψη των σθεναρών αντιστάσεων της γερμανικής πλευράς. Το Ταμείο για τεχνικούς λόγους δεν μπορεί να επιμηκύνει το σκέλος του δανείου για το 2010 και έτσι στο τραπέζι έχει «πέσει» η σύναψη νέου δανείου με χρόνο αποπληρωμής 11 έτη.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό με το συντονισμό να έχει από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Ζανιάς και από το γραφείο του πρωθυπουργού ο καθηγητής Λ. Παπαδήμος. Κορυφώνονται την προσεχή εβδομάδα κατά την επίσκεψη (Τρίτη και Τετάρτη) του Ντομινίκ Στρος Καν στην Αθήνα και με τον... κρυφό πόθο να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.

Το παζάρι περνά αύριο από τις Βρυξέλλες, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα τεθεί το θέμα. Συνεχίζεται με την έλευση του επιτρόπου Ολι Ρεν στην Αθήνα την Πέμπτη με αφορμή διεθνές συνέδριο.

Στόχος είναι έως τη σύνοδο κορυφής (17 Δεκεμβρίου) να έχει δημιουργηθεί το κλίμα για τη λήψη αποφάσεων, ώστε μετά να υπάρξει επαρκής χρόνος επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια έως τον Φεβρουάριο. Διαφορετικά, ίσως να κινδυνεύσει και η δόση του Μαρτίου.

Το ζήτημα είναι, λένε αρμόδια στελέχη, ότι εν αντιθέσει με το ΔΝΤ που φαίνεται να κατανοεί (βάσει προηγούμενης πικρής πείρας από τις επιπτώσεις σε άλλα κράτη αλλά και λόγω της πολιτικής διεύρυνσης της επιρροής στην Ε.Ε.) ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει άλλα «επώδυνα» μέτρα και ότι πρέπει πλέον να «επιβλέψουν» μία μία κάθε μεταρρύθμιση, η Ε.Ε. συνεχίζει να τηρεί πολύ σκληρή στάση την οποία επαναλαμβάνει, μέσω των κλιμακίων της, στα ελληνικά στελέχη.

Η «διάσταση» αυτή επισήμως ελάχιστα φαίνεται (κατά την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του μνημονίου προς ημερών, η πλευρά του ΔΝΤ έδωσε έμφαση στο βάρος που επωμίσθηκαν μισθωτοί και συνταξιούχοι), αλλά ανεπισήμως, όπως λένε όσοι μετέχουν στις συναντήσεις, είναι έντονη. Πολλά στελέχη της Ε.Ε. δείχνουν πολύ σκληρές διαθέσεις, εξηγώντας ότι δεν δέχονται καμία απόκλιση και ζητούν τη λήψη όλων των «αναγκαίων» μέτρων ανεξαρτήτως κοινωνικού κόστους. Από την άλλη πλευρά, τεχνοκράτες του ΔΝΤ δίδουν όλο και πιο πολύ έμφαση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων. Δηλαδή, επιμένουν σε προτάσεις και ενδελεχή παρακολούθηση κάθε μέτρου ώστε να γίνει εφαρμόσιμο.

Οι δεσμεύσεις

Τις επόμενες ημέρες θα φανεί και στην πράξη η θέση των Βρυξελλών με δύο τρόπους:

1 Αναμένεται η πρόταση επιμήκυνσης, που θα τεθεί υπόψη των υπουργών Οικονομικών για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και επί γραπτού κειμένου.

2 Εκτιμάται ότι εντός της εβδομάδος θα ανακοινωθεί η έκθεση προόδου της Ελλάδας μαζί με το αναθεωρημένο μνημόνιο, που λέγεται ότι πήγε και ήρθε μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών πολλές φορές τις προηγούμενες ημέρες για να «λειανθούν» όροι και να διασφαλιστούν κάποιες παρατάσεις σε θέματα που καθυστερούν.

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει μεγάλο βάρος στην κατά γράμμα τήρηση των δεσμεύσεων του Δεκεμβρίου, για να μη δοθεί «πάτημα» σε όσους διαφωνούν. Το θέμα δεν είναι εύκολο, καθώς τα μέτωπα είναι δεκάδες (εργασιακά, φορονομοσχέδιο, μελέτη για μισθολόγιο, αναλογιστική μελέτη ασφαλιστικού, παρεμβάσεις σε ΔΕΚΟ, πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αποφάσεις για τράπεζες, αναπτυξιακά μέτρα κ.λπ.) και πολλά καθυστερούν.

ΠΡΕΖΑ TV
5-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: