Πέμπτη, Δεκεμβρίου 09, 2010

ΌΛΙ ΡΕΝ: ΕΚΤΟΣ ΣΤΟΧΟΥ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2010

Στις αποφάσεις που θα ληφθούν τους πρώτους μήνες του νέου έτους παρέπεμψε ο επίτροπος της Κομισιόν Όλι Ρεν για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Ρεν ανέφερε ότι η διάρκεια της επιμήκυνσης θα είναι 7,5 έτη ξεκαθαρίζοντας πως «δεν σκοπεύουμε να θέσουμε νέους όρους αλλά θα εργαστούμε με βάση το υπάρχον πλαίσιο…». Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «δεν θα υπάρξει νέα σύμβαση αλλά θα γίνει μια τροποποίηση - προσθήκη της υπάρχουσα» αφήνοντας όμως παράλληλα ανοικτό «το εάν θα υπάρξει αναδρομική ισχύς σε όρους».

Ο κοινοτικός επίτροπος, εάν και συνεχάρη την Ελλάδα για την «σημαντική πρόοδο και την αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει» και «τον σωστό δρόμο που βρίσκεται», σχολίασε πως «ο στόχος του 2010 για έλλειμμα κάτω από το 3% και πτωτική τάση του χρέους δεν θα επιτευχθεί παρότι θα τον πλησιάσουμε λόγω της αναθεώρηση του χρέους».

Εκτίμησε όμως ότι «ο προϋπολογισμός του 2011 θα βρίσκεται εντός στόχου ως προς το έλλειμμα και δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα εφόσον φτάσουμε στο στόχο του 2,4% του ΑΕΠ».

Ο κ. Όλι Ρεν πάντως έδειξε να μην συμμερίζεται τις αισιόδοξες προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι η χώρα θα μπορεί να βγει ξανά στις χρηματοπιστωτικές αγορές για δανεισμό από το 2011 καθώς όπως εκείνος εκτιμά «αυτό θα μπορεί να γίνει μετά από δύο χρόνια δηλαδή από το 2013…».

Ο κοινοτικός επίτροπος προέτρεψε να προχωρήσουμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως στα εργασιακά και το άνοιγμα των επαγγελμάτων προκειμένου να ανοίξουν θέσεις εργασίας, ενώ συνέστησε πως θα πρέπει να προχωρήσουν και σε κίνητρα για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος καθώς «η πραγματική οικονομική βελτίωση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επενδύσεις».

Αναφερόμενος στα έσοδα χαρακτήρισε την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής θέματα ζωτικής σημασίας, συμφωνώντας όμως ότι «η αντιμετώπιση της στέρησης εσόδων δεν πρέπει να συνεπάγεται βαρύτερη φορολόγηση αλλά ακριβώς το αντίθετο».

Ευρωομόλογο

Ο Όλι Ρεν ερωτηθείς από το σύνολο των εκπροσώπων των κομμάτων σχετικά με την έκδοση ενός ευρωομολόγου προκειμένου να στηριχθούν οι αδύνατες χώρες, εάν και χαρακτήρισε την πρόταση «θελκτική» έδειξε απαισιόδοξος καθώς όπως είπε «η ΕΕ αποτελείται από 27 κράτη και η ευρωζώνη από 16. Έχει ξεκινήσει μια μακρά συζήτηση για αυτό. Οι αποφάσεις όμως απαιτούν την συναίνεση όλων γι αυτό και χρειάζεται χρόνος για να πειστούν όλοι...».

Δήλωσε πάντως ότι είναι « πεπεισμένος ότι η Ελλάδα στην ΕΕ θα βρει ευημερία και κοινωνική πρόοδο και μπορεί να βασίζεται στην ενεργό αλληλεγγύη των εταίρων» δεν είστε – τόνισε - μόνοι σας σε αυτή την προσπάθεια η Ευρώπη είναι στο πλευρό σας και στα στηρίζει».

Αντιδράσεις

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου είπε στον κοινοτικό επίτροπο πως «όταν ξέσπασε η κρίση, ελπίζαμε ότι η πολιτική θα πάρει το πάνω χέρι, όμως είναι σαφές πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι εκείνο που τελικά επικράτησε». Δεν μπορεί είπε να «ζητάτε και να επιβάλετε προγράμματα λιτότητας σε όλες τις χώρες για να μην κληρονομήσουν τεράστια ελλείμματα, ξεχνώντας ότι παράλληλα οι χώρες αυτές έχουν υποχρέωση να κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές και καλά συστήματα υγείας και παιδεία».

Η κυρία Βάσω Παπανδρέου επίσης είπε στον κ. Ρεν ότι «μπορεί οι δικές μας ευθύνες να είναι δικές μας και μεγάλες για την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά πολλά από αυτά τα γνωρίζατε και εσείς στην Κοινότητα και τα καλύπτατε».

Ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης από την πλευρά του αφού τόνισε ότι «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει σε ένα άλλο μίγμα πολιτικής για την έξοδο της κρίσης καθώς έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα βλέπουμε μεγάλη ύφεση που θα συνεχιστεί και του χρόνου» ενώ αναφερόμενος στο ευρώ σημείωσε πως «κάναμε ένα νόμισμα χωρίς να έχουμε πραγματική οικονομική ένωση. Και αυτό που λείπει είναι μια δημοσιονομική ένωση στην Ευρώπη που από τη μια μεριά θα επιτρέπει να εκδοθούν ευρωοομόλογα και από την άλλη θα επιτρέπει κοινό συντονισμό».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, παρεμβαίνοντας, τόνισε στον κοινοτικό επίτροπο πως ήρθε σε μια χώρα «όπου οι πολίτες αποδέχονται τις επιλογές που προτείνετε εδώ και ένα χρόνο, οι οποίες όμως έχουν γεννήσει μεγάλη δυστυχία, νέα φτώχια και απελπισία στους πολίτες». Μας είπατε, σημείωσε, «καλό κουράγιο και σήμερα καλή συνεχεία, το κουράγιο του λαού όμως εξαντλείται. Έχουμε 1 εκατομμύριο ανέργους και πληθωρισμός 6%» . Και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν μια δημόσια γερμανική τράπεζα η KFW να έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με 1% επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ταυτόχρονα να δανείζει με 5,5% επιτόκιο».

Σε παρέμβαση της και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε στον Όλι Ρεν το ερώτημα πως είναι δυνατόν να μπορούμε να πείσουμε για επενδύσεις στην Ελλάδα με αυτή τη υψηλή φορολογία του 40% όταν στην Βουλγαρία όπου είναι μέλος της ΕΕ και η φορολόγηση είναι 10%. Ενώ του έθιξε και το πρόβλημα στις επιστροφές του ΦΠΑ με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Οι ερωτήσεις των βουλευτών προς τον κοινοτικό επίτροπο χαρακτηρίσθηκαν ιδιαίτερα σκληρές και πολλές, τις οποίες απέφυγε να τις σχολιάσει πως «σχεδόν τελείωσε το μελάνι της πένας μου σημειώνοντας τις ερωτήσεις σας και θα χρειαζόμουν πολλές ώρες για να τις απαντήσω όλες».

Ως «άστοχο» πάντως χιούμορ χαρακτηρίστηκε ο αστεϊσμό του επιτρόπου ότι «από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου αφιερώσαμε την προσοχή μας στο θέμα της Ελλάδας. Κάθε Κυριακή πρωί παίζω ποδόσφαιρό, αλλά χάνω πια κάθε προπόνηση με αυτή την ερασιτεχνική ομάδα γιατί ασχολούμαι με τα ζητήματα της Ελλάδας…».

ΠΡΕΖΑ TV
9-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: