Τρίτη, Δεκεμβρίου 28, 2010

ΤΟ 2018 Η ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΑΚΡΙΝΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Τουλάχιστον άλλα 8 χρόνια θα χρειαστεί να κάνουν υπομονή οι κάτοικοι των οικισμών Ακρινής Κοζάνης και Αγίων Αναργύρων Φλώρινας μέχρι το ελληνικό κράτος να κάνει το πολύχρονο αίτημά τους πραγματικότητα και να μετεγκαταστήσει τα χωριά τους μακριά από τα λιγνιτωρυχεία και τις εγκαταστάσεις απόθεσης τέφρας της ΔΕΗ.

Ο χρόνος για τη μετεγκατάσταση θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα από το νέο έτος όταν θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Βιοποικιλότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο οποίο, σύμφωνα με την Τίνα Μπιρμπίλη, θα περιληφθεί ειδική διάταξη που θα θέτει τις βάσεις για τη λύση του προβλήματος με πολιτική απόφαση.

Η ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ προβλέπει ότι το αργότερο μέχρι το 2018 η ΔΕΗ θα πρέπει να έχει ετοιμάσει επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες, τις τεχνικές λύσεις και τον προϋπολογισμό ώστε να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση. Καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα πολύπλοκο και δαπανηρό έργο -επιλογή περιοχών μετεγκατάστασης, δημιουργία υποδομών, οικοδόμηση οικιών, μεταγορά επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αποζημίωση αγροτικών καλλιεργειών κ.ά.- η ολοκλήρωση της μετεγκατάτασης δεν αποκλείεται να απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για πολύ καιρό ακόμη οι κάτοικοι των δύο περιοχών θα παραμείνουν εκτεθειμένοι στις επιπτώσεις που υφίστανται η υγεία τους, η τοπική οικονομία, τα σπίτια τους και η ποιότητα της ζωής τους.

50% - 50% το κόστος

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το κόστος της μετεγκατάστασης θα βαρύνει σε ποσοστό 50% τη ΔΕΗ, μέρος του οποίου θα προέρχεται από τον τοπικό πόρο (τέλος λιγνίτη) και το υπόλοιπο ποσοστό 50% θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ θα μοιραστούν ισομερώς τις εκτάσεις που θα απελευθερωθούν.

Η μετεγκατάσταση είναι χρόνιο αίτημα των κατοίκων των δύο οικισμών. Στην Ακρινή Κοζάνης η ζωή των 700 κατοίκων είναι πραγματικός Γολγοθάς. Το χωριό είναι κυριολεκτικά περικυκλωμένο από τις αποθέσεις χωμάτων από τη διάνοιξη των ορυχείων που πραγματοποιεί η ΔΕΗ ενώ οι κάτοικοι στην πλειονότητά τους αγρότες έχουν απολέσει το σύνολο των αγροτικών τους εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν για τη διάνοιξη των ορυχείων.

Στους Αγ. Αναργύρους Φλώρινας εδώ και 10 χρόνια τα περισσότερα σπίτια έχουν παρουσιάσει ρωγματώσεις ενώ κάποια έχουν κριθεί ακατάλληλα από τη νομαρχία Φλώρινας και οι ιδιοκτήτες τους αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν. Το χωριό γειτνιάζει με τις εξορυκτικές δραστηριότητες του ορυχείου Αμυνταίου.

Γιατί αρνιόταν η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ εδώ και χρόνια αρνιόταν πεισματικά να προβεί στη μετεγκατάσταση των δύο χωριών ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα για κάτι τέτοιο αφού δεν υπάρχει λιγνίτης στο υπέδαφος των δύο οικισμών. Από την άλλη, δεν ήθελε να επιβαρυνθεί η ίδια με το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος αφού δεν θα είχε καμία επιχειρηματική ωφέλεια.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε δεσμευτεί σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις (2007 και 2009) για τη μετεγκατάσταση των οικισμών. Ο πρόεδρος του συλλόγου της Ακρινής, Κ. Πουτακίδης, δήλωσε στην «Ε» ότι ο «αγώνας που κάναμε τόσα χρόνια δεν πήγε χαμένος και ότι μετά την ψήφιση της τροπολογίας αρχίζει ένας αγώνας δρόμου για τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών προκειμένου να "τρέξει" το γρηγορότερο η μετεγκατάσταση του οικισμού».

Των ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΑ, ΣΠ. ΚΟΥΤΑΒΑ

ΠΡΕΖΑ TV
28-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: